NRK Meny
Normal

Hjemmeseier for Tore Renberg

Det knyttet seg store forventninger til førpremieren på Mannen som elsket Yngve i Stavanger i går kveld.

Ida Elise Broch

Ida Elise Broch spiller den kvinnelige hovedrollen i 'Mannen som elsket Yngve'. Her ankommer hun førpremiéren sammen med Rolf Kristian Larsen som spiller Jarle.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Tore Renberg

IRONISK: - Jeg tror nok både Jarle og Helge ville syntes at denne filmen her er ganske drit, sier forfatter Tore Renberg.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Vanlige filmentusiaster og kjentfolk av alle kalibre var samlet for å lansere filmen i går kveld. Stavanger Kino hadde satt av flere saler i anledning filmen som bygger på Tore Renbergs roman - en bok som har solgt i 116 000 eksemplarer. 

Skuespillerne i filmen møtte jubel og applaus da de ankom på den røde løperen.

- Dette er veldig, veldig gøy. Folk får se en kul film, sa hovedrolleinnehaveren Rolf Kristian Larsen.

- Jævli kommersielle drid!  

TERNINGKAST 5 FRA FILMPOLITIET

Se Store Studios intervju med Tore Renberg

- Ingen homofilm

Larsen spiller altså Jarle Klepp. Kjæreste med Kathrine og raddisgutt som skal debutere med byens tøffeste punkband. Men så dukker Yngve opp, og Jarle blir forelska. Men noen homofilm er det ikke, sier Larsen, selv om både han og forfatter Tore Renberg har bitt seg merke i at filmen har premiere midt i en ny homodebatt:

Rolf Kristian Larsen

OM FORELSKELSE: -Dette er først og fremst en film om forelskelse. Men det er morsomt at filmen har premiére samme uken som lovforslaget om felles ekteskapslov kommer opp, sier hovedrolleinnehaver Rolf Kristian Larsen.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

- Jeg vil påstå at dette ikke er en homofilm. Det er en film om forelskelse. Men jeg synes det er morsomt at filmen har premiere samme uken som lovforslaget om felles ekteskapslov kommer opp. Og jeg må si at nå må politikerne snart ta til vettet, sier Larsen.

- En film om sure folk

Manusforfatter Tore Renberg er enig:

- Det er mennesker og det er kjærlighet. Er det så vanskelig?

Det festlige, mener han, er at dette er en film om sure folk, og den blir omfavnet av det etablerte.

- Dette handler om folk som er sure, og som ikke kan fordra de med mange penger. Disse står på en helt annen side av samfunnet enn folk flest. Og nå blir denne boka og filmen omfavnet av det etablerte. Så det ligger en festlig ironi her. Jeg tror nok både Jarle og Helge ville synes at denne filmen her er ganske drit, sier han.

- Har ventet i flere år

Lise Gro Bjørnsen hadde sikret seg billett til førpremieren på "Mannen som elsket Yngve". 26-åringen er midt i målgruppa, og mor Hanne Lise har dessuten gått på Stavanger katedralskole, populært kalt Kongsgård, der ungdomsgjengen lever sine liv i 1989.

- Jeg er superfan. Dette har jeg ventet på i flere år. Det er en historie man kan kjenne seg igjen i, sier Lise Gro Bjørnsen.

Moren ble heller ikke skuffet, og trillet terningen til seks etter visningen i går kveld.

- Filmen er fantastisk bra, og ligger tett opp til boka. Skuespillerne gjør en kjempejobb, sier Hanne Lise Bjørnsen.

Sportsdirektør Egil Østenstad

PÅ PREMIÉREN: Ryktene vil ha det til at figuren Yngve, som Jarle forelsker seg i, er basert på tidligere fotballspiller, og nå sportsdirektør i Viking, Egil Østenstad.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

- Begynte å grine

Også Ole Christoffer Ertsvaag, som spiller Yngve i filmen, var fornøyd.

- Dette var spennende. Da rulleteksten kom, begynte jeg å grine, sier han.

Basert på Egil Østenstad

Og hva sier så den virkelige Yngve? Ryktene vil nemlig ha det til at fotballspiller Egil Østenstad, nå sportsdirektør i Viking, var den Renberg tenkte på da han skrev om Yngve:

- Det er mye rart som blir hevdet, men uansett, filmen var veldig bra. Jeg er barn av den tiden jeg og, så det er litt nostalgisk. Jeg kjente igjen mange av diskusjonene. Men dette er en bra historie som alle kan identifisere seg med, sier Østenstad.

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom