Hopp til innhold

Historisk metalkonsert

NRK-samarbeid gir konsert med Dimmu Borgir, KORK og Schola Cantorum Choir i Oslo Spektrum.

Dimmu Borgir

Dimmu Borgir tar med seg Kringkastingsorkestret og Schola Cantorum Choir på scenen i Oslo Spektrum i mai.

Foto: Jachim Luetke

Dimmu Borgir, KORK og Schola Cantorum Choir, konsertplakat

Konsertplakaten til Dimmu Borgir, KORK og Schola Cantorum Choir.

Foto: Stageway
Olav Viksmo-Slettan

Olav Viksmo Slettan har en velkjent stemme både for radiolyttere og tv-seere. Nå er han primus motor bak et black metal-prosjekt.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

28. mai 2011 vil den musikalske sjangeren black metal få oppleve en stor begivenhet. Da vil nemlig en av norges største musikalske eksportartikler – Dimmu Borgir og NRKs Kringkastingsorkestret (KORK) spille konsert sammen, i Oslo Spektrum.

- Stolthet

- Med stolthet kan vi endelig presentere en av våre største ambisjoner, nemlig det å fremføre eget materiale med orkester og kor i en live setting! uttaler gitarist Silenoz i en pressemelding.

Les også:

Dimmu Borgir vil fremføre en eksklusiv konsert med et en skreddersydd setliste for kvelden med 53 medlemmer fra KORK og vil også ha med 30 medlemmer fra Schola Cantorum Choir, som var med på innspillingen av bandets niende studioalbum «Abrahadabra».

- Symfoniske

- Dimmu Borgir har jo alltid vært symfoniske, så der Metallica ikke hadde noen grunn til å samarbeide med et symfoniorkester, har Dimmu alle grunner, mener primus motor for prosjektet, Olav Viksmo Slettan.

Viksmo Slettan vil de fleste kjenne fra helt andre sammenhenger enn black metal; aller mest som programleder for Reiseradioen og Store Norske i NRK P1 og Melodi Grand Prix.

Ved en tilfeldighet ble han programskaper for et helt spesielt prosjekt.

- Det var tubaisten (i KORK) Thomas Røysland og meg som hadde den samme ideen samtidig. Vi møttes på trimrommet her på Marienlyst, svettende over noen vekter. Så fant vi ut at dette må vi bare få til, forteller Viksmo Slettan.

Konsertsamarbeid ga platesamarbeid

Da den første informasjonen om det siste albumet til Dimmu Borgir kom, ble det kjent at KORK var representert på deres niende album. Et samarbeid som skyldtes at de to aktørene jobbet sammen om konserten.

- Det er et direkte resultat av at vi har vært i samtaler om denne konserten. Det førte til tre dager i studio, forteller Olav som de siste 20 årene har hatt en brennende interesse for norsk black metal.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Dummu Borgir spiller med KORK

VIDEO: Dummu Borgir i studio med KORK.

- Black metal er den eneste sjangeren med norsk opprinnelse, og Dimmu Borgir er sammen med Turboneger og a-ha de største eksportene vi har på band. Derfor har vi et ansvar for å gjøre noe ut av dette, mener han.

- Full tenning

Dimmu Borgir på Sentrum Scene 18. oktober 2010

Dimmu Borgir, her på Sentrum Scene 18. oktober i fjor, spiller symfonisk svart metal.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

- Det er mange som har ensarta oppfatninger av hva black metal-folk er – kirkebrennere og sånt. Før 90-tallet hadde jeg ingen stor interesse for denne musikken, på grunn av all styggedommen. Men seinere har jeg fått opp øya for denne flotte musikken. Ikke alt innen sjangeren, men Dimmu borgir synes jeg er veldig flotte fordi de kombinerer det melodiske og vakre med det harde.

Gjennom det året de jobbet med ideen om konserten fikk de utrolig mange positive tilbakemeldinger.

- Så da vi tok det med KORK var det bare full tenning. Og det samme gjaldt for alle andre vi snakka med . Alle syntes det var knall!

- Du kan jo se det for deg; Dimmu Borgir med Kringkastingsorkestret i ryggen, og det i verdens black metal-hovedstad, Oslo! forteller en entusiastisk Olav Viksmo Slettan.

Kulturstrøm

 • Guatemalas påskefeiring får verdensarvstatus

  Guatemalas fargerike påskefeiring, som kombinerer mayatradisjoner med katolisisme, er ført opp på Unescos verdensarvliste.

  Feiringen som strekker seg over seks uker, når klimaks i påskeuka, med spektakuære prosesjoner, våkenetter og fargerike tepper av sagmugg og blomsterblad i gatene, ikke minst i byen Antigua.

  Kulturminister Felipe Aguilar påpeker i forbindelse med Unescooppføringen at Guatemalas tradisjoner, som mat, musikk og kunst er resultat av en kulturfusjon mellom katolisismen fra Europa og tradisjonene og troen til mayasiviliasjonen, som nær halvparten av landets innbyggere nedstammer fra.

  Påskeprosesjon i Antigua i Guatemala
  Foto: LUIS ECHEVERRIA / Reuters
 • Julekonsertar blir avlyst

  Fleire norske artistar har avlyst julekonsertar på grunn av dårleg billettsal. Elisabeth Andreassen og Are Hembre er blant artistane som har måtte avlyse enkelte konsertar, melder Nea Radio.

  Også Herborg Kråkevik har måtte avlyse to konsertar, skriv TV 2.

  – Eg forstår at folk er uroa, men vi vel å fokusere på den gode mottakinga og dei 14 konsertane som vi skal gjennomføre som planlagt, seier Desiree Molstad Myrvold i Grappa til kanalen.

 • Christine McVie i Fleetwood Mac er død

  Christine McVie, som song og spelte keyboard i Fleetwood Mac, er død, melder familien, ifølge BBC. Ho døydde på sjukehus med familien rundt seg, og blei 79 år.

  McVie var med å skrive fleire av bandets største hits, som «Little Lies», «Don't Stop» og «Say You Love Me».

  Ho forlét bandet etter 28 år i 1998, men kom tilbake i 2014. McVie gav også ut tre soloalbum.

  Familien skriv i ei fråsegn at ho vil bli hugsa som eit fantastisk menneske og ein musikar som var elska av mange.

  Fleetwood Mac
  Foto: Charles Sykes / AP