Historisk metalkonsert

NRK-samarbeid gir konsert med Dimmu Borgir, KORK og Schola Cantorum Choir i Oslo Spektrum.

Dimmu Borgir

Dimmu Borgir tar med seg Kringkastingsorkestret og Schola Cantorum Choir på scenen i Oslo Spektrum i mai.

Foto: Jachim Luetke

Dimmu Borgir, KORK og Schola Cantorum Choir, konsertplakat

Konsertplakaten til Dimmu Borgir, KORK og Schola Cantorum Choir.

Foto: Stageway
Olav Viksmo-Slettan

Olav Viksmo Slettan har en velkjent stemme både for radiolyttere og tv-seere. Nå er han primus motor bak et black metal-prosjekt.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

28. mai 2011 vil den musikalske sjangeren black metal få oppleve en stor begivenhet. Da vil nemlig en av norges største musikalske eksportartikler – Dimmu Borgir og NRKs Kringkastingsorkestret (KORK) spille konsert sammen, i Oslo Spektrum.

- Stolthet

- Med stolthet kan vi endelig presentere en av våre største ambisjoner, nemlig det å fremføre eget materiale med orkester og kor i en live setting! uttaler gitarist Silenoz i en pressemelding.

Les også:

Dimmu Borgir vil fremføre en eksklusiv konsert med et en skreddersydd setliste for kvelden med 53 medlemmer fra KORK og vil også ha med 30 medlemmer fra Schola Cantorum Choir, som var med på innspillingen av bandets niende studioalbum «Abrahadabra».

- Symfoniske

- Dimmu Borgir har jo alltid vært symfoniske, så der Metallica ikke hadde noen grunn til å samarbeide med et symfoniorkester, har Dimmu alle grunner, mener primus motor for prosjektet, Olav Viksmo Slettan.

Viksmo Slettan vil de fleste kjenne fra helt andre sammenhenger enn black metal; aller mest som programleder for Reiseradioen og Store Norske i NRK P1 og Melodi Grand Prix.

Ved en tilfeldighet ble han programskaper for et helt spesielt prosjekt.

- Det var tubaisten (i KORK) Thomas Røysland og meg som hadde den samme ideen samtidig. Vi møttes på trimrommet her på Marienlyst, svettende over noen vekter. Så fant vi ut at dette må vi bare få til, forteller Viksmo Slettan.

Konsertsamarbeid ga platesamarbeid

Da den første informasjonen om det siste albumet til Dimmu Borgir kom, ble det kjent at KORK var representert på deres niende album. Et samarbeid som skyldtes at de to aktørene jobbet sammen om konserten.

- Det er et direkte resultat av at vi har vært i samtaler om denne konserten. Det førte til tre dager i studio, forteller Olav som de siste 20 årene har hatt en brennende interesse for norsk black metal.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Dummu Borgir spiller med KORK

VIDEO: Dummu Borgir i studio med KORK.

- Black metal er den eneste sjangeren med norsk opprinnelse, og Dimmu Borgir er sammen med Turboneger og a-ha de største eksportene vi har på band. Derfor har vi et ansvar for å gjøre noe ut av dette, mener han.

- Full tenning

Dimmu Borgir på Sentrum Scene 18. oktober 2010

Dimmu Borgir, her på Sentrum Scene 18. oktober i fjor, spiller symfonisk svart metal.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

- Det er mange som har ensarta oppfatninger av hva black metal-folk er – kirkebrennere og sånt. Før 90-tallet hadde jeg ingen stor interesse for denne musikken, på grunn av all styggedommen. Men seinere har jeg fått opp øya for denne flotte musikken. Ikke alt innen sjangeren, men Dimmu borgir synes jeg er veldig flotte fordi de kombinerer det melodiske og vakre med det harde.

Gjennom det året de jobbet med ideen om konserten fikk de utrolig mange positive tilbakemeldinger.

- Så da vi tok det med KORK var det bare full tenning. Og det samme gjaldt for alle andre vi snakka med . Alle syntes det var knall!

- Du kan jo se det for deg; Dimmu Borgir med Kringkastingsorkestret i ryggen, og det i verdens black metal-hovedstad, Oslo! forteller en entusiastisk Olav Viksmo Slettan.

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter