NRK Meny
Normal

Her er årets beste bilder

2012 er snart over, og vi har samlet sammen et knippe av det vi mener er de beste bildene fra året som har gått.

Det har vært et begivenhetsrikt nyhetsår hvor flere store nyhetssaker har vært med på å prege hverdagen vår.

Rettssaken mot Anders Behring Breivik dominerte nyhetsbildet her hjemme, mens orkanen Sandy og OL i London var noe av det som har festet seg ekstra godt i folks bevissthet

Aviser og nyhetsbyråer pleier å samle sammen det de mener er årets aller ypperste nyhetsbilder i uoffisielle kåringer. NRK.no har hentet frem et utvalg bilder fra de to største nyhets- og bildebyråene, Reuters og Ap, og lagt noen av 2012s mest markante nyhetsbilder i bildegalleriet du kan se øverst i saken.

ABB på vei ut av rettsalen

Anders Behring Breivik på vei ut av rettssalen siste dag gjorde inntrykk på Tor stenersen i Aftenposten.

Foto: Håvard Bjalland Bjelland / BT

Vi har spurt fotosjefer for to av landets største redaksjoner hvilke bilder de husker ekstra godt fra året som har gått.

Tor Stenersen, Aftenposten

Fotosjefen i Aftenposten har plukket ut ett bilde tatt av egen fotograf og to bilder tatt av andre.

Nr. 1:
– ABB på vei ut av rettssal siste dag.
Aftenposten hadde dette på hele fronten dagen etter. Bildet var tenkt, og flere av media-Norges fotografer var ute etter dette bildet. Håvard Bjelland, Bergens Tidende, fikk det.

Nr. 2:
– Bilde fra Mars. Selvportrett av kjøretøyet Opportunity på Mars' overflate.
Fikk meg tilbake til 1968 og månelanding. Vi holder på, og gir ikke opp!

Opportunity

Fartøyet Opportunity tok et selvportrett på Mars i mars.

Foto: NASA


Nr. 3:
– Fra vår egen daglige spalte "Øyeblikk". Vår fotograf Stig B. Hansen sitt bilde av kvinner som demonstrerer mot vedtak om ikke å øke pengestøtte til brystkreftpasienter.

Demonstranter

Brystkreftopererte demonstrerer mot vedtaket om å ikke øke pengestøtten.

Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten

Erik Johansen, NTB Scanpix

Johansen er reportasjeleder i fotoredaksjonen hos nyhets- og bildebyrået NTB Scanpix. Han har plukket ut tre bilder fra tre forskjellige hendelser med nordmenn i fokus, tatt av NTBs fotografer.

Nr. 1:
– Bildet er av terrordømte Anders Behring Breivik og hans forsvarsadvokat Geir Lippestad i tett passiar under rettssaken i Oslo tingrett. Godt sett og tatt av NTB Scanpix-fotograf Heiko Junge som fulgte store deler av rettssaken fra første rad.

Anders Behring Breivik og Geir Lippestad

Anders Behring Breivik og forsvarer Geir Lippestad.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nr. 2:
– Den norske fekteren Bartosz Piasecki overrasket de fleste da han vant semifinalen i OL i London over koreanske Jinsun Jung. I finalen gikk han på et tap, men sølvmedaljen er den første medaljen Norge får i OL-fekting. Et stilrent og herlig øyeblikksbilde også tatt av NTB Scanpix-fotograf Heiko Junge.

Bartosz Piasecki

Bartosz Piasecki ble norsk OL-snakkis da han fektet seg inn til OL-sølv.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nr. 3:
– Drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne opptok mange dette året. En ung jente sitter ved lysene under lystenningen for Sigrid i Låveveien på Østensjø. Et stemningsfullt bilde av en ettertenksom ung jente tatt av NTB Scanpix-fotograf Lise Åserud.

Lystenning for Sigrid Giskegjerde

Ei ung jente tenner lys for drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).