NRK Meny
Normal

Her er årets beste bilder

2012 er snart over, og vi har samlet sammen et knippe av det vi mener er de beste bildene fra året som har gått.

Det har vært et begivenhetsrikt nyhetsår hvor flere store nyhetssaker har vært med på å prege hverdagen vår.

Rettssaken mot Anders Behring Breivik dominerte nyhetsbildet her hjemme, mens orkanen Sandy og OL i London var noe av det som har festet seg ekstra godt i folks bevissthet

Aviser og nyhetsbyråer pleier å samle sammen det de mener er årets aller ypperste nyhetsbilder i uoffisielle kåringer. NRK.no har hentet frem et utvalg bilder fra de to største nyhets- og bildebyråene, Reuters og Ap, og lagt noen av 2012s mest markante nyhetsbilder i bildegalleriet du kan se øverst i saken.

ABB på vei ut av rettsalen

Anders Behring Breivik på vei ut av rettssalen siste dag gjorde inntrykk på Tor stenersen i Aftenposten.

Foto: Håvard Bjalland Bjelland / BT

Vi har spurt fotosjefer for to av landets største redaksjoner hvilke bilder de husker ekstra godt fra året som har gått.

Tor Stenersen, Aftenposten

Fotosjefen i Aftenposten har plukket ut ett bilde tatt av egen fotograf og to bilder tatt av andre.

Nr. 1:
– ABB på vei ut av rettssal siste dag.
Aftenposten hadde dette på hele fronten dagen etter. Bildet var tenkt, og flere av media-Norges fotografer var ute etter dette bildet. Håvard Bjelland, Bergens Tidende, fikk det.

Nr. 2:
– Bilde fra Mars. Selvportrett av kjøretøyet Opportunity på Mars' overflate.
Fikk meg tilbake til 1968 og månelanding. Vi holder på, og gir ikke opp!

Opportunity

Fartøyet Opportunity tok et selvportrett på Mars i mars.

Foto: NASA


Nr. 3:
– Fra vår egen daglige spalte "Øyeblikk". Vår fotograf Stig B. Hansen sitt bilde av kvinner som demonstrerer mot vedtak om ikke å øke pengestøtte til brystkreftpasienter.

Demonstranter

Brystkreftopererte demonstrerer mot vedtaket om å ikke øke pengestøtten.

Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten

Erik Johansen, NTB Scanpix

Johansen er reportasjeleder i fotoredaksjonen hos nyhets- og bildebyrået NTB Scanpix. Han har plukket ut tre bilder fra tre forskjellige hendelser med nordmenn i fokus, tatt av NTBs fotografer.

Nr. 1:
– Bildet er av terrordømte Anders Behring Breivik og hans forsvarsadvokat Geir Lippestad i tett passiar under rettssaken i Oslo tingrett. Godt sett og tatt av NTB Scanpix-fotograf Heiko Junge som fulgte store deler av rettssaken fra første rad.

Anders Behring Breivik og Geir Lippestad

Anders Behring Breivik og forsvarer Geir Lippestad.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nr. 2:
– Den norske fekteren Bartosz Piasecki overrasket de fleste da han vant semifinalen i OL i London over koreanske Jinsun Jung. I finalen gikk han på et tap, men sølvmedaljen er den første medaljen Norge får i OL-fekting. Et stilrent og herlig øyeblikksbilde også tatt av NTB Scanpix-fotograf Heiko Junge.

Bartosz Piasecki

Bartosz Piasecki ble norsk OL-snakkis da han fektet seg inn til OL-sølv.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nr. 3:
– Drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne opptok mange dette året. En ung jente sitter ved lysene under lystenningen for Sigrid i Låveveien på Østensjø. Et stemningsfullt bilde av en ettertenksom ung jente tatt av NTB Scanpix-fotograf Lise Åserud.

Lystenning for Sigrid Giskegjerde

Ei ung jente tenner lys for drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.