Hopp til innhold

Helleristninger på mp3 og mobil

Museum tilbyr turgåere spesiallaget film om bergkunst som kan lastes ned på mp3 og mobiltelefon.

Arkeolog Barbro Dahl ved et helleristningsfelt på Austre Åmøy utenfor Stavanger.
Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

På Austre Åmøy utenfor Stavanger ligger Rogalands største helleristningsfelt.

Nå tilbyr Arkeologisk museum i Stavanger som det første museet i landet, turgåere en spesiallaget film om bergkunst som kan lastes ned på mp3 og mobiltelefoner.

HØR: Helleristninger på mp3 og mobil

Filmen er filmet fra lufta, fra ulike vinkler og i forskjellig lys.

Ipod i bruk ved helleristningsfelt på Austre Åmøy utenfor Stavanger

Fra helleristningsfeltet på Austra Åmøy.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

- Det ble veldig tøft, og det har mye å si for opplevelsen, for hvis det er lavt lys på morgenen eller kvelden, så ser man bedre konturene på helleristningene, forteller arkelog Barbro Dahl, som er guide og forteller i museets nye mp3-film.

Faktisk er helleristningene vanskeligst å se midt på dagen. Ved å laste ned filmen fra museets hjemmeside, står man fritt til når man selv vil legge turen om helleristningsfeltet.

- Det er en helt ny type form for formidling. Det er helt genialt for det gjør at hvis folk ønsker informasjon, så kan de styre det selv, sier Dahl, og trekker fram at man kan både spole og hoppe over det man vil.

Forklarer

Helleristningsfeltet på Austre Åmøy består av nærmere 1200 helleristninger, og derfor tror man at stedet kan har utgjort et kultisk senter i så langt tilbake som bronsealderen.

Målet med filmen er å nå et yngre publikum og skape økt interesse for helleristningene som ble hogd ut for 3000 år siden.

- Mange av disse figurene er utrolig vanskelige å forstå seg på og da kan vi fortelle mer konkret om de forskjellige figurene, og hva vi tror at de kan bety, og samtidig prøve å lage en forståelsesramme rundt det hele, sier Dahl om filmen.

Informasjonsfilmer er mye brukt av kunstmuseer, men Arkeologisk museum er først i landet med en film om bergkunst. Derfor har Riksantikvaren støttet produksjonen med 100.000 kroner.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP