Hopp til innhold

Hanne spiller Matrosenes oppsang

Hanne Haukland Løge er 16 år, og kommer fra Stavanger. Hun er først ut når UNG Grieg nå tar fatt på det niende heftet med lyriske stykker.

Hanne Haukland Løge (16) pianist Ung Grieg
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

Tittelen på stykket, "Matrosenes oppsang", mener Hanne Haukland Løge passer veldig godt til musikken: - Man hører at det er veldig majestetisk, som om matrosene står der, klar til avgang, sier hun.

Hør UNG Grieg-programmet her:

Om Matrosenes oppsang, op. 68 nr. 1, skriver Monica Jangaard ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen dette:

Lyriske stykker, hefte nr. 9, opus 68

Det niende og nest siste heftet utkom i 1899, da Grieg var 57 år. Noen år før utgivelsen av dette heftet arbeidet Grieg med sin aller mest kjente samling sanger, Haugtussa, opus 67, til Arne Garborgs dikt. Grieg mente selv at dette var ”de beste sanger jeg har skrevet”. I 1900 utkom to nye samlinger med sanger, Fem dikt, opus 69, og Fem dikt, opus 70, til dansken Otto Benzons dikt. De lyriske stykkene kom altså innimellom en liten ”raptus” med sanger. Da er det kanskje ikke så rart at Grieg starter det niende heftet lyriske stykker med en sang: Matrosenes oppsang. Dette stykket er det eneste i samlingen som ikke er datert i manuskriptet, men vi regner med at det har blitt til mellom 1897 og 1899, slik de andre stykkene i opus 68.

Når vi lytter til Matrosene oppsang kan vi gjerne tenke oss at stykket kunne hatt en tekst og vært sunget av et mannskor. Stykket er majestetisk og har en iørefallende melodi. Tempoangivelsen Grieg har satt på stykket, Allegro vivace et marcato, gir ingen rom før nøling. Her må pianisten bare la det stå til og vise sin myndighet.

Det er ellers nesten kuriøst at Grieg har skrevet et stykke med tittel fra sjølivet. Han var selv ikke noe båtmenneske og ble svært sjøsyk - så sjøsyk at han på sine Englandsreiser tok landeveien om Kristiania, deretter til København og nedover kontinentet til han kunne krysse den engelske kanal på det smaleste stedet. En tidligere tur over Nordsjøen med båt hadde satt sine spor. Og han avslo senere et svært prestisjefylt oppdrag i New York fordi han mente sjøreisen ville ta knekken på ham. Men Grieg kan ha fått inspirasjonen fra sine barneår da han løp gjennom de bergenske gatene fra Strandgaten og på vei til Tanks skole. Her passerte han jo det yrende livet på fisketorget og Bryggen - og båtene lå så tett at man visstnok kunne gå tørrskodd over Vågen. Kanskje er det her Grieg har hentet inspirasjon til dette stykket.

 

 

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor