Hopp til innhold

Hanne spiller "Bestemors menuett"

- Den store utfordringen var å spille svakt og lett, sier UNG Grieg-pianist Hanne Margrethe Seljebotn (15).

Hanne Margrete Seljebotn, pianist UNG Grieg
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

Hanne Margrethe Seljebotn er 15 år gammel, og kommer fra Bø i Telemark. Hun dro til Kristiansand for å spille inn "Bestemors menuett" for NRK, som en del av UNG Grieg-prosjektet.

- Den store utfordringen var å spille svakt og lett - bestemor-aktig, sier Hanne Margrethe om "Bestemors menuett". Hør henne spille stykket, og hva mer hun har å si om Edvard Grieg og hans lyriske stykker i programmet UNG Grieg:

  • NRKs nettradio
  • NRK P2 mandag 22. oktober kl. 12.50
  • NRK P2 søndag 28. oktober kl. 10.50

 

Lyriske stykker, opus 68 nr. 2

Konservator ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen , Eilif Løtvedt, skriver dette om "Bestemors menuett":

Mens det første stykket i op. 68, Matrosenes oppsang , strutter av kraft og energi, kommer vi i stykke nr. 2, "Bestemors menuett", inn i en helt annen musikalsk verden. Dette grasiøse og kaprisiøse stykket minner oss om dansesatsene i Holbergsuiten, som Grieg på en humoristisk måte kaller ”parykkstykker”. Og et slikt ”parykkstykke” kan vi også kalle Bestemors menuett.

Einar Steen-Nøkleberg kommer ofte med gode og treffende kommentarer i sin bok Med Grieg på podiet, og om dette stykket skriver han: "Yndig og lett svever den lille dansen hen. I svingende rytme ser vi for oss kniplinger og trippende sko, som om bestemor sier ”jeg har også kunnet det.”

På samme måte som i Holberg-suiten, kan du tenke deg Bestemors menuett som yndig og lekker, men ikke bare velmenende. Med et lite skjevt blikk til siden, et hevet bryn og en uhøflig bemerkning på lur blir menuetten enda et hakk mer interessant. Den er bare nesten uskyldig."

Bestemors menuett er i alle fall et sjarmerende lite stykke, og spesielt egnet for unge utøvere med små hender.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.