Hopp til innhold

Gull fra Young

Første CD fra Neil Youngs arkiver slippes denne uken, og for Young-tilhengere er dette gull.

Neil Young
Foto: Evan Agostini / AFP

Neil Young & Crazy Horse sin CD “Live at the Fillmore East” slippes denne uken, og med den åpner Young første gang opp sine arkiver med uutgitte opptak. Låtmaterialet er velkjent for mange, men med en Neil Young i toppform tidlig i karrieren, er det likevel mye å hente her for tilhengere av klassisk rock.

 

 

 Klassikere

Neil Young. Live at the Fillmore East.

 

Opptakene på ”Live at the Fillmore East” er fra to konserter i 1970, da Neil Young & Crazy Horse var på turné med materiale fra deres første plate sammen, ”Everyone Knows This is Nowhere”. Dette er en av Youngs beste, og låter herfra utgjør omtrent to tredjedeler av første utgivelse i Neil Young Archives-serien. Låter som ”Cowgirl in the Sand” og ”Down By The River” er klassikere i Young-katalogen, og er også høydepunkter på ”Live at the Fillmore East”.

I full fyr

De som ikke orker enda et gjenhør med disse gjennomspilte låtene, bør kanskje styre unna denne nye utgivelsen. Men den borger også for en høytidsstund for fans som går i spinn av tanken på en 16 minutter lang versjon av ”Cowgirl in the Sand” der Crazy Horses avdøde Danny Whitten fyller ut Neil Youngs endeløse soli med gnistrende andregitar. Dette blir i det minste historisk dokumentasjon av et band i full fyr i sin beste periode.

Rufsete og skarpt

Her slarker det i vei på velkjent vis, løst i kantene og rufsete så det holder, og langt fra den mer akustiske Neil Young et par år senere på 1970-tallet. Bortsett fra at Youngs stemme ikke alltid kommer veldig godt frem, er lyden og miksen på disse opptakene bortimot perfekt. Gitarlyden er tydelig og skarp, og kompet sitter godt og fyldig plassert i de nedre i frekvenslagene.

Gode tider i møte

I minst et tiår har mange ventet på at Neil Young skulle åpne det som skal være svært rikholdige arkiver med uutgitt musikk. Opprinnelig skulle det bli en gigantisk CD-boks, men nå blir materialet heldigvis porsjonert ut i overkommelige drypp i form av enkeltplater. Hvis resten av det Young har på lager er av like god kvalitet som ”Live at the Fillmore East”, går fans av klassisk rock gode tider i møte.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.