Legger ned berømt kor

Dirigent Carl Høgset sier det er vanskelig å finne sangere som vil bruke nok tid. Etter snart 50 er det slutt for et av Norges ledende kor, «Grex Vocalis».

Grex Vocalis

SLUTT: Koret «Grex Vocalis» har vært et av Norges ledende.

Foto: Vegard Giskehaug

Siden Carl Høgset startet koret i 1971 har det hatt en viktig plass i norsk musikkliv. Koret har vært kjent for høy kvalitet og en særegen klang.

Koret har urframført mange norske verk, men har også lagt vekt på gammel kormusikk. «Grex Vocalis» har turnert verden rundt, vunnet en rekke priser, blant annet tre «Spellemannpriser».

22. september holder koret avskjedskonsert i Operaen i Oslo.

Tidsklemma

Dirigent Carl Høgset startet koret, har dirigert det i 48 år, og han legger det nå ned.

Spellemannprisen 2006: Grex Vocalis / KORK - Arne Nordheim fotografert under prisutdelingen.

CARL HØGSET: Mottok Spellemannpris i 2006 for en plate med «Grex Vocalis».

Foto: Solum / SCANPIX

– Den viktigste grunnen er at det er vanskelig å finne sangere som vil bruke nok tid på koret, det vil si å prioritere å komme på nok prøver, sier han til NRK.

– Tidligere var det nok sånn at sangere var mer lojale til koret når det gjelder prøver. I dag har folk mange jern i ilden, og det har vært vanskelig å holde regelmessige prøver med alle til stede. Kvaliteten på koret har vært like høy, men det har tatt lengre tid å få ting ferdig, sier han.

En tid for alt

Carl Høgset (77) sier det er vemodig å avslutte «Grex Vocalis».

– Men jeg har tenkt over dette en stund, og forsonet meg med det. Og kanskje er det greit for meg i min alder å stoppe i tide, sier han til NRK.

Koret fortsetter altså ikke med en ny dirigent. Carl Høgset eier det registrerte merkenavnet «Grex Vocalis», og vil etter 22. september være korets eneste medlem. Han sier han vil fortsette å administrere korets rettigheter og plateutgivelser.

Intervju med Carl Høgset i NRK Klassisk kan du høre her.

Musikkfrokost - NRK Radio

Kulturstrøm

 • Ari Behns fortellinger i nye opplag

  Kolon forlag har opplevd ny etterspørsel for Ari Behns bøker etter hans død. Hans tre samlinger med fortellinger er nå utsolgt fra forlaget, men trykkes i nye opplag. Debutboka «Trist som faen» (1999) kommer dermed i sitt niende opplag og har solgt over 100 000 eksemplarer, noe som antagelig er norsk rekord for en debutbok og en novellesamling.

  Ari Behns tre samlinger med fortellinger: «Trist som faen», «Talent for lykke» og «Tiger i hagen»
  Foto: Kolon forlag
 • Ny bokserie fra Nasjonalbiblioteket

  Nasjonalbiblioteket har innledet en ny bokserie med noen av de mest populære foredragene som er holdt hos dem. Først ut i serien «NBs populære» er to bøker som bygger på foredrag av henholdsvis Tor Åge Bringsværd og Anne Bitsch. «Min vei til science fiction» (bildet) og «Kjønn, makt og kroppens politikk. Vitenskapspioneren Harriet Holter» kommer begge ut denne uka.

  Omslaget til Tor Åge Bringsværds bok: «Min vei til science fiction»
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Godt år for norsk dokumentarfilm

  11 norske dokumentarer deltar i konkurransen på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen Human. Tre av dem har gått på kino, blant dem «Vær her» om Sigvart Tveit (bildet) og to andre demensrammede. – Årets samling av nominerte filmer vitner om et godt produksjonsår for dokumentarfilm i Norge, sier festivalens programsjef Silje Poulsen Viki. (NTB)

  Sigvald Tveit, den nå avdøde komponisten og musikkforskeren, som laget sanger til «Portveien 2». Fra dokumentarfilmen "Vær her" av Ragnhild Nøst Bergem.
  Foto: Human / NTB