Hopp til innhold

Legger ned berømt kor

Dirigent Carl Høgset sier det er vanskelig å finne sangere som vil bruke nok tid. Etter snart 50 er det slutt for et av Norges ledende kor, «Grex Vocalis».

Grex Vocalis

SLUTT: Koret «Grex Vocalis» har vært et av Norges ledende.

Foto: Vegard Giskehaug

Siden Carl Høgset startet koret i 1971 har det hatt en viktig plass i norsk musikkliv. Koret har vært kjent for høy kvalitet og en særegen klang.

Koret har urframført mange norske verk, men har også lagt vekt på gammel kormusikk. «Grex Vocalis» har turnert verden rundt, vunnet en rekke priser, blant annet tre «Spellemannpriser».

22. september holder koret avskjedskonsert i Operaen i Oslo.

Tidsklemma

Dirigent Carl Høgset startet koret, har dirigert det i 48 år, og han legger det nå ned.

Spellemannprisen 2006: Grex Vocalis / KORK - Arne Nordheim fotografert under prisutdelingen.

CARL HØGSET: Mottok Spellemannpris i 2006 for en plate med «Grex Vocalis».

Foto: Solum / SCANPIX

– Den viktigste grunnen er at det er vanskelig å finne sangere som vil bruke nok tid på koret, det vil si å prioritere å komme på nok prøver, sier han til NRK.

– Tidligere var det nok sånn at sangere var mer lojale til koret når det gjelder prøver. I dag har folk mange jern i ilden, og det har vært vanskelig å holde regelmessige prøver med alle til stede. Kvaliteten på koret har vært like høy, men det har tatt lengre tid å få ting ferdig, sier han.

En tid for alt

Carl Høgset (77) sier det er vemodig å avslutte «Grex Vocalis».

– Men jeg har tenkt over dette en stund, og forsonet meg med det. Og kanskje er det greit for meg i min alder å stoppe i tide, sier han til NRK.

Koret fortsetter altså ikke med en ny dirigent. Carl Høgset eier det registrerte merkenavnet «Grex Vocalis», og vil etter 22. september være korets eneste medlem. Han sier han vil fortsette å administrere korets rettigheter og plateutgivelser.

Intervju med Carl Høgset i NRK Klassisk kan du høre her.

Musikkfrokost - NRK Radio

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters