Grammis blir kjønnsnøytral

Årets kvinnelige og mannlige artist er passé i Sverige. Heretter kårer de kun «Årets artist». – Vi vurderer det samme, sier den norske Spellemannkomiteen.

Susanne Sundfør fikk prisen for årets populærkomponist. SPELLEMANNPRISEN 2010

Susanne Sundfør vant kategorien populærkomponist under utdeling av Spellemannprisen 2010. Hun var også nominert i kategorien «Årets kvinnelige artist», men trakk seg fra nominasjonen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Hva mener du? Bør det være to kategorier, eller er det best om de slås sammen? Skriv din mening i kommentarfeltet under!

Den svenske versjonen av vår egen Spellemannspris; Grammisgala, offentliggjorde i dag at de vil droppe kategorier som «mannlig artist» og «kvinnelig artist» for å gjøre konkurransen mer kjønnsnøytral. Heretter kårer de kort og godt «årets artist».

Ingrid Olava, kvinnelig artist Spellemann 2010

Ingrid Olava ble kåret til «årets kvinnelige artist» under Spellemann 2010. Nå blir hun kanskje den siste til å vinne prisen i sin nåværende form?

Foto: Elin Fossum / NRK

– Vi har hatt årets kvinnelige og årets mannlige veldig lenge, og har vært fornøyd med det. Senere innførte vi «Årets artist», og så at det ofte var samme artister som konkurrerte i de tre kategoriene, forteller prosjektleder for Grammis, Lisa Cronstedt til Aftonbladet.

Svenskene har dermed droppet de kjønnssegregerende kategoriene.

– Vi vil gjøre det mer kjønnsnøytralt. Før var det mye større sjanse for menn enn for kvinnene å vinne priser, men vi ser på bidragsstrømmen at det er jevnere i dag, forteller hun.

Trakk seg i protest

Den norske artisten Susanne Sunfør valgte tidligere i år å trekke seg i år fra nominasjonen til prisen «Årets kvinnelige artist» for Spellemann 2010.

Hun begrunnet avgjørelsen med at en slik nominasjon ikke er mulig i forhold til hennes personlige holdninger, og at hun ønsker at ethvert samfunn skal ha en tilnærmelse og forhold til kunst som ikke innebærer et kjønnsperspektiv.

LES OGSÅ: Sundfør trekker seg fra nominasjonen

LES OGSÅ: Nordstoga uenig med Sundfør

Nå kan det se ut til at hun har klart å overbevise den norske Spellemannskomiteen.

– Vurderer det samme

Nestleder i Spellemannsprisen, Larry Bringsjord, forteller nemlig at det vurderes om man skal gjøre det samme i Norge.

– Dette er på diskusjonsnivå, men vi vil ikke ta en avgjørelse før til høsten, når vi skal inndele kategorier. Det har jo vært mye debatt rundt dette også i Norge, så det er absolutt grunn til å diskutere dette grundig, sier han til NRK.no.

– Svenske gjør blant annet dette fordi mange artister går igjen i nominasjonene. Er du enig i dette?

– Nå vet jeg ikke hva utfallet på dette blir før vi behandler saken i høst, men det du nevner er absolutt en viktig faktor til diskusjonen, sier Bringsjord.

Susanne Sundfør ønsker ikke å kommentere saken videre.

– Hun har sagt det hun vil si om den saken, sier Ida Lyxzen i EMI til NRK.no.

Kulturstrøm