Gledelig ambisiøst barneteater

Faust for Kids trigger til diskusjon og refleksjon. Det gir gledelig ambisiøst barneteater.

Faust for kids

Maria Dommersnes Ramvi, Tora Nilsen og Anders Høgli

Foto: StinniFoto

Karen Frøsland Nystøyl NY

Klassikere for Kids er et teaterprosjekt som ønsker å tilgjengeliggjøre, aktualisere og problematisere utvalgte klassikere – som barneteater. Prosjektet skal ta for seg tre klassikere, og først ut er Goethes Faust.

Kunnskapstørst

Faust presenteres som en mann som «er så opptatt av å vite og lære alt at det nesten gjør ham gal».

Når forestillingen starter, står den gamle Faust på scenen og drikker av bøker, kunnskapstørsten er bokstavelig talt enorm. Likevel blir han aldri fornøyd. En klok inngang til et teaterstykke for barn fra 10 år og oppover. Er det noen som kan kjenne seg igjen i nysgjerrighet og kunnskapstørst, er det dem.

Symbolikk

I en liten verden bygd opp av to skap med uante muligheter og rom utspiller Goethes drama seg.

Faust for kids

Tre skuespillere gestalter henholdsvis Faust, Mefisto og Gretchen, og beveger seg inn og ut av skapene, åpner luker som inneholder de forskjelligste ting: Et lager av epler, hauger med ballonger, høstløv, en dusj. Alt mettet med symbolikk.

Fysisk

Formmessig får publikum forestillingen forklart helt i starten. Her tydeliggjøres fortellingen: Hvem Faust er, hans kunnskapstørst og hans pakt med djevelen.

Videre reflekteres det rundt hvor kloke Fausts valg var, og stykket tolkes et stykke på vei: «Det spørs på moralen: hva du vil oppleve. (…) Kan alt deles inn i godt eller ondt? (…) Man må kanskje godta at vi har både det gode og det onde i oss, og at disse kreftene er avhengige av hverandre».

Denne innledningen spilles så ut i et mer fysisk teaterspråk og i en visuell spillestil som kan passe målgruppen godt.

Mer tid

Det er fargerikt, tøft, overraskende og forundrende. Samtidig tar ikke forestillingen ut det potensialet den avdekker – den trekker seg på viktige punkt. For forestillingen bruker under en time på å fortelle Goethes Faust.

Faust for kids
Foto: StinniFoto

Så gjennomtenkt som forestillingen er, kunne den gjerne brukt mer tid. Tiåringer tåler det. Skal forestillingen ned i dypet av spørsmål den reiser, trengs mer tid.

Troverdighet

I tillegg oppstår et troverdighetsproblem når publikum verken ser Faust handle eller tale. Faust har få replikker, stort sett er det Mefisto som opptrer som forteller. Mefisto maler frem Fausts liv og valg.

I sentrum står Gretchen-fortellingen. Det fortelles at Mefisto dreper både hennes mor og bror. At vi ikke ser det, er greit nok, men hvorfor skal vi tro at dette skjer når det vi ser av Faust stort sett virker som en helt ok fyr? Hvorfor skal publikum stole på en djevel?

Gledelig

Likevel: Dette er teater som forsøker å ta barn på alvor. Klassikere for Kids våger å stille vanskelige og interessante spørsmål, og de våger å ta barna med på en reise de vil ha alle forutsetninger for å ha glede av.

Dette er et gledelig ambisiøst teaterprosjekt, og det er all grunn til å ha forventning til å oppleve den neste klassikeren de kaster seg over.

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games