Hopp til innhold

Gjorde fastfood til kunstprosjekt

Kunstneren Sally Davies gjorde McDonalds-måltidet til en blanding av kunstprosjekt og folkeopplysning. Hun fant ut at maten ser helt lik ut, selv om den ligger fremme i over fire måneder.

At fastfood er usunt, er ingen stor nyhet. Men å gjøre mat til et kunstprosjekt, er en ny måte å drive folkeopplysning på.

Kunstneren Sally Davies la et Happy Meal fra McDonalds på kjøkkenbordet og tok daglige bilder i 137 dager i strekk. Hun så fort at måltidet viste seg å være svært motstandsdyktig mot alderdom.

– Maten er inntørket

Kunstprosjektet ble døpt «Happy Meal Project» og kan få noen og enhver til å lure på hva slags tilsetningsstoffer McDonalds putter i maten sin.

Kommunikasjonssjef Margaret Brusletto hos McDonalds Norge, kjenner ikke til prosjektet, men opplyser NRK.no om at kjøttet i burgerne består av 100 prosent rent storfekjøtt.

Videre inneholder brødet hvetemel, vann, sukker, rapsolje, salt, gjær, i tillegg til e-stoffene emulsifier (E 472e) og flour treatment agent (E 300).

– Maten det er snakk om her, er sannsynligvis inntørket. Når det ikke er vann i produktet, er det heller ikke mulig at det oppstår muggdannelse, forklarer Brusletto som årsak til at måltidet ikke har endret seg nevneverdig på over fire måneder.

Oppbevaring avgjør lagringstid

Kommunikasjonssjefen vil ikke spekulere om det kan regnes som naturlig at maten ikke endrer utseende over tid.

– Jeg har ikke nok opplysninger om saken til å kommentere om dette er naturlig eller ikke. Da måtte jeg hatt mer informasjon om hvordan oppbevaringen har vært i forhold til temperatur, vann, luft, lys og andre forhold, avslutter hun.

Et måltid for evigheten

McDonalds-matens bemerkelsesverdige vilje til overlevelse har også tidligere vært utsatt for uttesting. Kostholdseksert Karen Hanrahan, påstår at hun har spart på en McDonalds-bruker i 12 år, og den ser fortsatt bemerkelsesverdig ung og frisk ut.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor