At fastfood er usunt, er ingen stor nyhet. Men å gjøre mat til et kunstprosjekt, er en ny måte å drive folkeopplysning på.
Kunstneren Sally Davies la et Happy Meal fra McDonalds på kjøkkenbordet og tok daglige bilder i 137 dager i strekk. Hun så fort at måltidet viste seg å være svært motstandsdyktig mot alderdom.
- Les også:
- Les også:
– Maten er inntørket
Kunstprosjektet ble døpt «Happy Meal Project» og kan få noen og enhver til å lure på hva slags tilsetningsstoffer McDonalds putter i maten sin.
Kommunikasjonssjef Margaret Brusletto hos McDonalds Norge, kjenner ikke til prosjektet, men opplyser NRK.no om at kjøttet i burgerne består av 100 prosent rent storfekjøtt.
Videre inneholder brødet hvetemel, vann, sukker, rapsolje, salt, gjær, i tillegg til e-stoffene emulsifier (E 472e) og flour treatment agent (E 300).
– Maten det er snakk om her, er sannsynligvis inntørket. Når det ikke er vann i produktet, er det heller ikke mulig at det oppstår muggdannelse, forklarer Brusletto som årsak til at måltidet ikke har endret seg nevneverdig på over fire måneder.
- Les også:
Oppbevaring avgjør lagringstid
Kommunikasjonssjefen vil ikke spekulere om det kan regnes som naturlig at maten ikke endrer utseende over tid.
– Jeg har ikke nok opplysninger om saken til å kommentere om dette er naturlig eller ikke. Da måtte jeg hatt mer informasjon om hvordan oppbevaringen har vært i forhold til temperatur, vann, luft, lys og andre forhold, avslutter hun.
Et måltid for evigheten
McDonalds-matens bemerkelsesverdige vilje til overlevelse har også tidligere vært utsatt for uttesting. Kostholdseksert Karen Hanrahan, påstår at hun har spart på en McDonalds-bruker i 12 år, og den ser fortsatt bemerkelsesverdig ung og frisk ut.