Hopp til innhold

– Jeg tenker nok du skjønner det sjøl

Christoffer Gjerstad Kihle, som ble funnet død i sengen sin med omfattende skader i 2005, har fått en bok skrevet om seg. – Det finnes flere Christoffer-saker, sier åtteåringens mormor.

Christoffer Gjerstad Kihle

Christoffer Gjerstad Kihle ble bare åtte år gammel.

Foto: Privat

Om kvelden onsdag 2. februar 2005 ble åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle funnet død i sengen sin hjemme i Kodal i Andebu.

Den lille gutten hadde store skader i hodet og på kroppen.

I juli i fjor stadfestet Høyesterett at Christoffers stefar skulle sone 8 år i fengsel for å ha mishandlet gutten til døde. Guttens mor er under etterforskning for eventuell medvirkning til dødsfallet.

Video Christoffer

Hør Christoffers mormor fortelle om tittelen på boka: 'Jeg tenker nok du skjønner det sjøl'.

– Kan redde andre

Men sorgen og savnet går ikke over selv om retten har sagt sitt og den skyldige har fått en straff.

Den hjerteskjærende historien om det meningsløse dødsfallet har opprørt folk over hele Norge. Mormor Ragnhild Gjerstad vil via egne dagboknotater at Christoffers historie skal få komme fram.

– Alle bør lese og lære av feilene vi har gjort. Kan dette redde andre barn, er det verdt å stå fram, sier hun.

– Gjorde feil

Ragnhild Gjerstad

Ragnhild Gjerstad er mormoren til Christoffer.

Foto: Per Foss / NRK

For nå har boka om Christoffer kommet, basert på notatene og skrevet av journalisten og forfatteren Jon Gangdal. Gangdal har også vært i kontakt med andre i Christoffers nærmeste familie (bortsett fra guttens mor som ikke har ønsket å snakke) og andre mennesker i miljøet rundt Christoffer.

Ragnhild Gjerstad utdyper det hun legger i å ha gjort feil.

– Vi burde forstått at vi kunne ha gjort mer. Det må vi leve med resten av livet og det er forferdelig. Jeg tenker på Christoffer hver eneste dag.

Les også: - Alle sviktet

Kontraster

Via boka får vi høre Ragnhild Gjerstads historier om turer Christoffer har vært med på, kosestunder hos mormor og morfar og aktiviteter på gården og i skogen.

Mormors inntrykk er at han er en aktiv gutt, men at det stort sett går greit med daglige rutiner bare han får tid på seg og er trygg i situasjonen.

Dette står i grell kontrast til særlig stefarens beskrivelse av Christoffer som en svært vanskelig gutt å hanskes med.

Stefaren var «sjefen hjemme»

Siden begynner skader å dukke opp på gutten. Blåmerker, kuler i hodet, skrubbsår. Christoffer vil vanligvis ikke snakke om det, han «husker ikke» hvordan det har skjedd (selv om han ifølge mormoren hadde en svært god hukommelse).

Ved en anledning forteller Christoffer til mormoren at det er stefaren som er sjefen hjemme.

– Hva betyr det?, spør hun.

– Jeg tenker nok du skjønner det sjøl, svarer Christoffer.

Formuleringen, som har gitt tittel til boka, brukte han flere ganger, etter hvert også som svar på spørsmål om skader han hadde fått.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gravsted

Christoffers grav.

Foto: NRK / NRK

– Flere Christoffer-saker

Forfatter Gangdal trekker få konklusjoner og har få eller ingen bastante svar. Han stiller spørsmål, drøfter og siterer. I den delen som handler om da Christoffer fikk diagnosen ADHD, oppsøker han flere kilder for å finne ut mer om ADHD og behandlingsmetoder.

Han bruker også mye plass på å forsøke å finne ut hvorfor det gikk så galt:

«Hva får voksne mennesker til å mishandle et barn til døde? Og hva gjør at verken den nærmeste familien, skolen, helsevesenet, politiet eller andre offentlige instanser skjønner hva som skjer - før det er for seint?.» (sitat fra boka)

Ragnhild Gjerstad mener at så mange som mulig bør lese boka.

– Jeg håper også at offentlige etater går i seg selv og gjør endringer i organiseringen. Jeg tror det ligger flere Christoffer-saker der ute.