Gir «tyvegods» tilbake til farao

19 gjenstander forsvant fra Egypt da kjendisarkeologen døde. Nå har New York-museum besluttet å sende tilbake alt.

EGYPT/

Denne sfinksen er del av et armbånd i edelstenen lapis lazuli. Det er noe av det mest iøynefallende som nå blir egyptiske museumsbesøkende til del.

Foto: HO / Reuters

De ble tatt fra graven til Tutankhamon på et tidspunkt på 1920-tallet, men det var aldri meningen at de skulle forlate Egypt.

Egyptiske myndigheter hadde på den tiden bestemt at ingen av artefaktene i graven skulle tas ut av egyptisk kontroll, men objektene forsvant like fullt til Metropolitan Museum of Art i New York.

Smykker og statuetter

EGYPT/

Denne lille bronsehunden ble gitt bort til Howard Carters niese da han døde. Den er nå funnet og skal få plass i den nye samlingen i Egypt.

Foto: HO / Reuters

De 19 artefaktene er stort sett småbiter og fragmenter av mer historisk enn kunsthistorisk betydning, men det finnes også små figurer, smykker og statuetter.

De mest iøynefallende er en hundeskulptur i bronse, en del av et sfinks-armbånd i lapis lazuli, og et stort halsbånd i fajanse.

Undersøkelser tyder på at de har vært i museets eie siden mellomkrigstiden, og det er hevet over enhver tvil at de faktisk stammer fra graven til Tutankhamon. Forskerne har matchet artefaktene med utgravingslogger og skiftedokumenter, og funnet at disse 19 objektene skulle vært sendt tilbake for lenge siden.

– Disse artefaktene skulle aldri forlatt Egypt, og tilhører derfor egyptiske myndigheter, sier museets leder, Thomas Campbell i en pressemelding.

Hovedsakelig har gjenstandene tilfalt museet gjennom dødsboet til kjendisarkeologen Howard Carter. Carter var mannen som i 1922 oppdaget graven til Tutankhamon. Da han døde i 1939 etterlot han hele sin samling til museet i New York.

Alt returneres nå til Egypt, som i 2012 åpner sitt store, egyptiske museum.

Spikere fra kisten til Tutankhamon

Disse spikrene har stått i kista til Tutankhamon. De returneres nå til Egypt.

Foto: Metropolitan Museum of Art

Kulturstrøm