NRK Meny
Normal

Gavekort til kultur pop til jul

Flere kjøper gavekort til kulturopplevelser i julegave. Og det er særlig kinobilletter som er populære.

Saga kino
Foto: Fawad Ashraf / NRK

På Saga Kino i Oslo står folk i kø for å kjøpe gavekort til venner og slektninger i dagene før jul. Oslo Kinematografer har i år solgt gavekort for 60 prosent mer enn i fjor.


Gavekort til kultur pop til jul

Trenden gjelder også kinoene i resten av landet. Trondheim kino forteller om en salgsøkning på 30 prosent, og ved Kino 1 i Arendal har kinosjef Robert Christian Johnsen enda travlere dager.

- I fjor solgte vi 466 billetter totalt og i år er vi oppe i 658 billetter. Og det er noen dager igjen til jul så vi regner med mellom 60 og 70 prosent økning i forhold til i fjor.

Teater og opera

Også mange teater-billetter blir å finne under norske juletrær. Og ved den norske opera er årets gavekorthandel større enn noen gang, forteller Liv-Beate Skavdal.

- Vi har solgt nærmere 500 gavekort og det er nesten en fordobling i forhold til i fjor.

Mindre materialistisk

Sosialantropolog og trendanalytiker Gunn-Helen Øye tror vi er på vei mot et samfunn der det materialistiske vil bli mindre viktig.

- Det blir morsomt å se om julegaven er det første skrittet på veien mot det. Hvis man er operaelsker og får et gavekort til operaen så viser det at giveren kjenner den man gir gaven til, og ønsker å gi en gave mottakeren kan få glede av.

Øye tror dette kan bety gode tider for kulturinstistusjonene.

- Det tror jeg. Dette vil krydre kulturlivet veldig.

Kulturstrøm

 • Anbefaler kjærlighetsbøker

  I forbindelse med NRK Kulturs barnebok-uke anbefaler en rekke kjente kulturfolk bøker om forelskelse som gjorde inntrykk på dem som barn. – Det som slår kraftigst, er det man leser som ung, før man fyller 18 år, mener Knut Nærum.

 • Weidemann markeres med utstilling

  Henie Onstad Kunstsenter i Oslo feirer kunstnerens 50-årsjubileum med en egen Weidemann-utstilling fram til oktober. Jakob Weidemann regnes som en pioner for det abstrakte maleriet i Norge.

  Jakob Weideman
  Foto: NRK
 • Sjøfareren Jens Munk blir teater

  Lars Saabye Christensens diktsyklus om polfareren Jens Munk blir teater. Trond Petter Stamsø Munch spiller i «Tidens korthet». Stykket får urpremiere under Festspillene i Nord-Norge i sommer. I høst skal skal oppsetningen til Trøndelag Teater. Jens Munk var en dansk-norsk sjøfarer som i 1619 prøvde å finne Nordvestpassasjen, altså snarveien fra Atlanterhavet til Stillehavet via Canada. Han kom ikke lenger enn til Hudson Bay. Den første til å seile hele passasjen var den norske oppdageren Roald Amundsen i 1903.

  Trond Petter Stamsø
  Foto: Martin Eilertsen / NTB