Oscarvinner går til kamp mot scientologene

Oscar-vinner Paul Haggis har skapt nytt fokus på scientologene i USA. Regissøren har tatt et kraftig oppgjør med kirkesamfunnet han var medlem av i 34 år.

Paul Haggis

Hollywoodregissør Paul Haggis går i strupen på den mye omtalte Scientolog-kirken.

Foto: Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Haggis står blant annet bak Oscar-suksessene «Million Dollar Baby» og «Crash». Han har også skrevet de to siste kapitlene i James Bond-serien.

Den Oscarvinnende regissøren og manusforfatteren forlot den kontroversielle scientologi-kirken i 2009 etter å ha vært et aktivt medlem i over tre tiår. Nå kommer han med en rekke oppsiktsvekkende uttalelser som ikke akkurat er med på å redusere skepsisen til scientologene.

Haggis kommer med en rekke anklager i siste utgave av magasinet "The New Yorker" og retter kraftige beskyldninger mot kirkens leder, David Miscavige. Kirkelederen er en personlig venn av Tom Cruise og var også forlover i superstjernens bryllup.

Truet og straffet

I følge Haggis skal Miscavige ved flere anledninger ha truet medlemmer av kirkesamfunnet. Flere kirkemedlemmer skal også ha blitt brutalt behandlet og de risikerte varierende former for straff om de ikke handlet i tråd med kirkens ønsker.

Til tross for disse hendelsene, var det noe helt annet som til slutt fikk Haggis til å trekke seg ut av Scientolog-kirken. Regissøren mente han kunne se en kraftig anti-homofil holdning i kirken som kom til syne da hans yngste datter ble trakassert etter å ha stått frem som lesbisk.

- Jeg kan ikke under noen omstendighet være medlem av en organisasjon der trakassering av homofile tolereres, sa Haggis i et brev til kirkens talsmann Tommy Davis.

Skuffet over anklagene

Davis og Scientologkirken tilbakeviser imidlertid alle anklagene fra Haggis.

- Det er skuffende at et så anerkjent magasin som The New Yorker velger å trykke disse påstandene fra tidligere medlemmer. Det er ikke en gang et sladreblad verdig, erklærte Tommy Davis i en uttalelse.

Davis sier videre at anklagene er basert på misforståelser og at han nylig har hatt en god dialog med regissøren. Davis nekter også på påstanden om at de skal ha en agenda mot homofile.

Ga bort 10 millioner dollar

Scientologene har også tidligere skapt overskrifter ved hjelp av Hollywood. Isaac Hayes, kanskje bedre kjent som stemmen til ’Chef’ i satireserien «South Park», sluttet i showet med begrunnelse av serien var alt for lite tolerant overfor religion. I følge seriens grunnlegger Matt Stone, var det liten tvil om at det var «South Parks» harselering med scientologene som var grunnen.

Skuespiller Nancy Cartwright som har stemmen til Bart Simpson i «The Simpsons», ga i 2008 bort ti millioner dollar til kirken, for å hjelpe til med misjonering i andre galakser.

Kulturstrøm

 • Kraftsalve mot egen bransje

  – Vi må samarbeide med myndighetene for å beskytte noe som er mye viktigere enn teknologi; demokratiet. Det var her før oss, og det må eksistere og fungere etter oss, sier Brad Smith, president i Microsoft i et intervju med NPRs All Things Considered. Les hele saken i NRKBeta.

  Brad Smith
  Foto: GARY HE / Reuters/Scanpix
 • Jackson-dokumentar fikk Emmy-pris

  Dokumentarfilmen hvor den avdøde popstjernen Michael Jackson beskyldes for seksuelle overgrep, har fått Emmy-prisen for beste dokumentar. I filmen forteller to amerikanske menn om hvordan Jackson angivelig misbrukte dem da de var barn.

  Leaving neverland