Fridde, måtte i parterapi

Kjærlighetslivet er ingen dans på roser, selv for en barne- og familieminister. Kjell Ingolf Ropstad og kona går jevnlig på samlivskurs.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i Nitimen for å snakke om samlivs-appen VI

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad mener gode parforhold er en samfunnsøkonomisk investering for landet. Å jobbe for å få et godt parforhold er noe av det viktigste du gjør for deg og familien din.

Foto: Sandra Mørkestøl/BFD

– Det handler ikke om hvis problemene kommer, men når de kommer. Sånn er det for de aller fleste par, konkluderer barne- og familieministeren.

Han er såpass tydelig, fordi dette har Kjell Ingolf Ropstad kjent på selv.

Konfliktsky

Jo da, han er wonderboy i Kristelig Folkeparti, men på hjemmebane har han sine sider som ikke alltid er like populære hos kona han gifta seg med for ni år siden. Dette forteller han i Nitimen.

– Da jeg fridde til kona mi svarte hun først «ja». Heldigvis. Men, på en betingelse: Vi måtte på samlivskurs. Nå har vi vært på kurs fem ganger.

Hør hele intervjuet med Ropstad i Nitimen her!

Psykolog Catrin Sagen og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad snakker om appen VI som skal hjelpe par til å få et bedre samliv.

Psykolog Catrin Sagen og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad mener appen VI er den beste valentinsgaven du kan gi deg og kjæresten din.

Foto: Sandra Mørkestøl/BFD

I en hverdag med jobb og to små barn hører det til sjeldenhetene at Ropstad og kona setter seg ned i sofaen og tar den gode samtalen når roen senker seg på kvelden.

– Det er vel ingen som kan si at de er i et forhold hvor det bare er fryd og gammen hele tiden. Vi har alle vårt. Jeg, for min del, er utrolig dårlig på å ta tak i problemene som oppstår. Det er mye lettere for meg å la utfordringene seile forbi. Da kona og jeg fylte ut spørsmålene i VI-appen, oppdaget vi at vi har helt ulikt syn på hvor mye konflikter vi har hjemme. Konklusjonen er at hun synes vi har flere konflikter enn jeg.

Lavterskel for slitne småbarnsforeldre

VI-appen Ropstad sikter til lanseres i disse dager. Barne- ungdoms og familiedirektoratet har sammen med Foreningen Familieskolen og Norges fremste fageksperter, Frode Thuen og Catrin Sagen, utformet en app som skal hjelpe par til å snakke om livet sammen og de utfordringer det kan by på.

Her bys det opp til en verbal pardans både for dem som allerede har et godt forhold, og til de som opplever at samlivet er krevende.

– Dette er et lavterskeltilbud for par som ikke kommer seg på samlivskurs. Når man nettopp har blitt småbarnsforeldre har man knapt tid til å ta seg en dusj. Overskuddet til å dra på kurs er sjeldent der. Derfor har vi nå denne appen som er gratis for alle, og ikke minst er lett tilgjengelig.

Det forteller psykolog Catrin Sagen som påpeker at dette er en gøy app som er bra for både hjerte og hjerne.

– Dette skal senke terskelen for å skape gode samtaler og nærhet i samlivet. Og viktigst av alt, forebygge brudd mellom par, sier Sagen.

Investering for livet

Kjell Ingolf Ropstad er klar på at det å jobbe for at du og partneren din får et godt liv sammen er noe av det viktigste du gjør for deg selv og familien. Dette temaet brenner han for, både som privatperson og som minister.

– Tenk for en investering det er å legge ned arbeid i å få til et godt forhold. Tenk for eksempel på ungene. Hvis foreldrene har det bra gjør det igjen at barna får det fint og ikke minst får en god oppvekst. Du får et mye bedre liv hvis du og kjæresten snakker godt sammen, kommer det fra Ropstad.

Barne- og familieministeren mener samliv som fungerer er en samfunnsøkonomisk investering.

– At du er i et godt forhold gjør at du er mindre syk og presterer betydelig bedre på jobb. Det har alt å si for livssituasjonen din. Å jobbe for at du og partneren din får et godt liv sammen er kanskje noe av det viktigste du gjør for deg selv og familien din, sier Ropstad.

I stedet for å gi hverandre dyre gaver på valentinsdagen anbefaler både psykolog Catrin Sagen og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad å sette seg ned og finne ut mer om hverandre igjennom denne gratisappen.

– Nå har jeg vært på fem samlivskurs og jeg vet ennå ikke hvordan jeg skal være den beste utgaven av meg selv i forholdet, avslutter Ropstad.

Kulturstrøm

 • Storbritannia vil regulere Netflix

  Britiske myndigheter ønsker å regulere store strømmetjenester som Netflix på samme måte som tradisjonelle kringkastere, ifølge nyhetsbyrået PA.

  Tilsynsmyndigheten Ofcom vil angivelig får mulighet til å ta avgjørelser i saker som skyldes klager på feil og partiskhet hos strømmetjenestene.

  – Reglene for hvordan kringkasterne opererer, ble skrevet for en analog tidsalder. De er ikke egnet for en tidsalder med smart-TV-er og strømming, sier en ikke navngitt regjeringskilde til PA.

 • Malte over kritisert gatekunst

  Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.

 • Bergen tok storeslem i korps-NM

  Bergen vant både innen brass og janitsjar i årets NM for skolekorps. Mesterkapet var digitalt. 66 skolekorps leverte inn bidrag.

  I 1. divisjon janitsjar tok Bergenskorpsene alle de tre første plassene og tapetserte pallen. Midtun Skoles Musikkorps vant, foran nabokorpset Skjold Skoles Musikkorps. Ulriken Janitsjar tok siste plassen på podiet.

  I 2. divisjon brass gikk Skodvin Skulemusikk til topps, med nyskrevet stykke av Kjetil Djønne.