Gaarder, Jostein

Jostein Gaarder er født i 1952. Han har skrevet romaner og noveller, og også en rekke bøker for barn og ungdom. Best kjent for filosofi-romanen "Sofies verden", som ble en bestselger verden over, og som også er filmatisert.

Jostein Gaarder
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Bibliografi

1986 Diagnosen og andre noveller (noveller)

1987 Barna fra Sukhavati (ungdom)

1988 Froskeslottet (barn)

1990 Kabalmysteriet (ungdom)

1991 Sofies verden (ungdom)

1992 Julemysteriet (barn)

1993 Bibbi Bokkens magiske bibliotek (ungdom) (Med Klaus Hagerup)

1993 I et speil, i en gåte (roman)

1996 Hallo? -Er det noen her? (barn)

1996 Vita Brevis (roman)

1999 Maya (roman)

2001 Sirkusdirektørens datter (roman)

2003 Appelsinpiken (ungdom)

2006 Sjakk matt

2006 De gule dvergene (barn)

Priser

Jostein Gaarder har mottatt en lang rekke priser, både i inn- og utland. Her ser du noen av dem:

1991 Kritikerprisen

1991 Kulturdepartementets barnebokpris

1991 Sonja Hagemanns barnebokpris

1993 Bokhandlerprisen

1997 Den tyske litteraturprisen Buxtehuder Bulle

1997 Festspilldikter i Bergen

1996 Årets 'Peer Gynt'

2002 Brageprisen (hedersprisen)

2003 Riksmålsforbundets litteraturpris

Kulturstrøm

  • Debuterer på La Scala

    Operasangeren Lise Davidsen fra Stokke får mandag sin debut på La Scala i Milano. Det skjer i forbindelse med at det italienske operahuset gjenåpnes. Davidsen skal blant annet tolke arier av Richard Wagner og Richard Strauss.

    Lise Davidsen
    Foto: JAMES HOLE / Promo
  • Girl In Red på Billboard-lista

    Marie Ulven (22), best kjent under artistnavnet Girl In Red, gikk rett inn på 67. plass på albumlista til Billboard i USA, melder VG. Ulven albumdebuterte nylig med «If I Could Make It Go Quiet». Platen har også klatret til en 7. plass på den offisielle salgslisten i Storbritannia.

  • Filmskaperen Elle-Máijá vant pris 

    Den samiske filmskaperen, Elle-Máijá Tailfeathers, vant prisen som beste filmskaper på vei opp under dokumentarfilmfestivalen Hot Docs. Hun vant Emerging Canadian Filmmaker-prisen for sin ferske film «Kímmapiiyipitssini: The Meaning of Empathy».