Full uten alkohol

Du trenger ikke drikke alkohol for å bli full, hevder forsker,- forventning kan være nok.

Fyll og fest
Foto: Keilen, Berit / Keilen, Berit

Du trenger ikke drikke alkohol for å bli full, det hevder doktorgradstipendiat Hilde Gundersen ved Psykologisk institutt , Universitetet i Bergen. Forventningen om å bli beruset kan være nok, mener Gundersen.

Hun har forsket på menn i aldersgruppa 22 til 36 år, og hun konkluderer med at forventningene om å bli påvirket kan ha like stor effekt som selve inntaket av alkohol.

- Effekten kan være inntil 50 prosent, sier hun til Norgesglasset.

Gundersen forteller at effekten av denne innbilte gratis ”fylla” avhanger av situasjonen: om du er alene eller sammen med venner, og om du er ute eller hjemme.

Hør hele intervjuet her: Full uten alkohol

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Fant svært langhus ved Halden

  Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

  I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

  Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).

 • Rockefeller-eier tapte millioner

  Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

  Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

  – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

  (NTB)