Freddy Fairhair skaper reaksjoner i USA

YouTube-videoen av nordmannen som kler seg naken foran kvinner og legger an på dem, har skapt sterke reaksjoner i USA. Fred Andreas Ligaard, som står bak nakenstuntet, sier han ikke ønsker å fornærme noen.

Freddy Fairhair

Her har Fred Andreas Ligaard, eller Freddy Fairhair som han kaller seg på Youtube, akkurat kledd seg naken foran to jenter. En av dem har trukket seg unna, mens hun andre blir overrumplet av en ganske så naken klem.

Foto: FreddyFairhair/YouTube

Fred Andreas Ligaard (Freddy Hairfair)

Fred Andreas Ligaard er mannen bak Freddy Fairhair.

Foto: Privat

I fjor startet nordmannen Fred Andreas Ligaard en YouTube-kanal med to kompiser i USA, hvor han for tiden studerer. Kanalen heter Whatever, har i overkant av 700.000 abonnenter, og består av sosiale eksperimenter gjort med skjult kamera.

Da Ligaard dro på sommerferie til Norge i juni, startet han sin egen. Det resulterte i Freddy Fairhair, som har nesten 30.000 abonnenter.

Nå har han fått stor oppmerksomhet for en video kalt «Naked Guy Picking Up Girls». Videoen viser at Ligaard oppsøker jenter i Frognerparken, kler seg naken foran dem, gir dem en klem og spør etter nummeret deres. Han har til og med ereksjon foran noen av dem. Etter bare to dager har videoen over en million visninger.

– Jeg vil underholde og inspirere. Man behøver ikke å gå så langt som jeg gjør, men jeg prøver å sette et poeng, sier Ligaard til NRK.no.

Nå vil han gi folk som i større eller mindre grad har sosiale sperrer, tro på det går an å bryte gjennom.

Klump i halsen

I USA har Ligaards nakenstunt skapt sterke reaksjoner. Amerikanske medier kaller ham alt fra «asshole dude» til «REALLY creepy weirdo». Artikler skrevet blant annet på den amerikanske nettsiden The Daily Dot, som kaller det han driver med for seksuell trakassering, synes Ligaard er litt vel subjektiv og trangsynt. Men flere andre amerikanske medier sier seg enige, noe enkelte også gjør på Twitter.

(Saken fortsetter etter tweeten)

Laster Twitter-innhold

– Jeg mener det er umulig å trakassere når intensjonen er å spre glede. En kvinne sanser en manns intensjon øyeblikkelig. Det handler ofte ikke om hva man gjør, men hvorfor og på hvilken måte, sier Ligaard.

Ifølge Ligaard reagerer de fleste med godt humør, og i USA ble de stoppet av sikkerhetsvaktene på colleget flere ganger. Han har også hatt noen ubehagelige opplevelser i forbindelse med stuntene han har gjort.

– I California var det en som ba meg dra «dit pepper’n gror» etter at jeg avslørte kameraet. Det var måten han sa det på som ga meg en liten klump i halsen, innrømmer han.

Nordmannen forteller at dersom han blir bedt om å utelate noen fra videoer han lager, så gjør han det. Men understreker at det ikke skjer ofte.

(Saken fortsetter etter videoklippet)

– Ikke uvanlig at noen føler seg støtt

– Vi er ganske sikre på at Fred bryter noen lover her. Likevel er det noen kvinner som er med på leken, og som til og med gir ham en klem, skriver Huffington Post.

Videoklippet «Naked Guy Picking Up Girls» avsluttes med at Ligaard blir oppsøkt av politiet etter meldinger om at en naken mann løper rundt i området. Det hele kan virke alt annet enn alvorlig. I kommentarfeltet til videoen skriver Une Vete følgende:

«Love how the policeman shakes his hand, almost like saying «you've got balls man.»»

Seksjonssjef Audun Kristiansen ved arrest- og påtaleseksjonen ved Oslo politidistrikt sier at man ikke kan se bort fra at slik oppførsel kan være uanstendig eller seksuelt krenkende adferd som det kan reageres mot med bøter og fengsel.

– Springer du rundt naken i det offentlige rom på denne måten, kan du ikke se bort ifra at noen føler seg støtt, sier han.

Seksuell trakassering eller harmløs moro?

Anne Bitsch

Kjønnsforsker Anne Bitsch mener det er viktig å være bevisst på mottakers reaksjon.

Kjønnsforsker Anne Bitsch ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning mener nakenstuntet er en viktig påminnelse.

– Alle typer handling av seksuell art i samfunnet påvirker mottaker. Noen er mer redde enn andre, så dette er en påminnelse om hvor utrolig sårbar man kan være. Det er positivt at han oppsøker kvinnene i grupper og i dagslys, i den forstand at det kanskje ikke skader fullt så mye når det ikke rammer kvinner som er alene, eller at det gjøres på avsides steder etter mørkets frembrudd, sier Bitsch til NRK.no.

Hun mener det er viktig å være bevisst på mottakers reaksjon.

Øystein Rabbe

Øystein Rabbe sier nakenstuntet handler om alt annet enn det å være naken.

Foto: Privat

– I det øyeblikket han begynner å kle av seg, oppstår det en relasjon mellom avsender og mottaker, og da er det viktig at han er trygg på at mottaker synes det er greit, hvis ikke er det en dårlig idé, sier hun.

Øystein Rabbe var en av dem som bidro på videoen. Han ser at det er veldig forskjellige oppfatninger av hva folk synes om nakenstuntet, men han synes likevel det Ligaard gjør er både spennende og bra.

– Fred er en person som tør å utfordre den boksen alle tror vi må være en del av. Nakenstuntet handler om å gjøre noe ikke alle andre ville gjort. Det handler om å bryte normer og om å tenke annerledes, ikke om det å være naken, sier Rabbe til NRK.no.

Han understreker at de aldri oppsøker en jente hvis hun er alene.

– Noen blir sjokkerte med en gang, men alle ender opp med å le, og synes det er morsomt og gøy. De skjønner at han ikke er «creepy». Jeg tror det er derfor han kan komme unna med det, fordi hans intensjoner er gode, sier Rabbe.

Vil utfordre seg selv og inspirere

Det kan være vanskelig å tro at Ligaard tidligere var en veldig sjenert person. Han innrømmer at han ironisk nok gruet seg til fellesdusjinga etter gymtimer på videregående. Nå bruker han Freddy FairHair til å utfordre seg selv.

– Å gå utenfor komfortsonen gir personlig kraft. Det er dette jeg mener med å bryte normer. For å følge sine drømmer er man ofte nødt til å bryte normer. Lever man et liv slavisk etter forventningene fra andre får man aldri levd ut sitt sanne jeg, sier han.

Ligaard forteller at han har forståelse for at det han gjør kan virke støtende, og at noen synes det han driver med er langt over streken.

– Jeg blottlegger meg selv, men går ikke inn for å blottlegge andre, og det interesserer meg ikke å gå inn for å fornærme noe. Jeg vil også sove godt om natten, sier han.

Nå ser han for seg å holde på i et til to år til, og ønsker å utvide til sketsjer og andre typer videoer.

Kulturstrøm

 • – Toto oppløses

  Totos nåværende besetning gir seg etter jubileumsturneen som markerer at de har vært aktive i 40 år, opplyser bandets gitarist Steve Lukather. Jubileumsturneen avsluttes med en konsert i Philadelphia i USA søndag. Lukather sier til Philadelphia-avisa The Morning Call at dette blir bandets siste konsert i all overskuelig fremtid. Dette er imidlertid ikke første at bandet, som ble startet i Los Angeles i 1977, har blitt oppløst. Gruppa ga seg også i 2008, men allerede to år senere ventet et comeback. Les mer om det legendariske bandet i langlesingen «Draumen om Afrika».

  Toto
  Illustrasjon: Marco Vaglieri / Kjersti Lofthaug / NRK
 • Dagbladet har stengt nettsiden

  Dagbladet har valgt å ta ned nettsiden sin etter at grove utsagn ble publisert der. Avisen sier det er for tidlig å si om det dreier seg om hacking. Etter det NRK får opplyst valgte Dagbladet selv å ta ned hele sida, til de vet hva som har skjedd.

  Dagbladet trolig hacket
  Foto: Tipser