Hopp til innhold

Redd for å ikke passe inn

– Jeg tror ofte at man blander sammen kriminalitet med det å være svarthåret, sier svensk-tunisiske Jonas Hassen Khemiri. Terrorbomben i Stockholm for drøyt to år siden fikk forfatteren til å føle stigmatiseringen på kroppen. Det har resultert i romanen «Jeg ringer mine brødre».

 Jonas Hassen Khemiri

Bokprogramleder Siss Vik møter forfatteren av romanen «Jag ringer mine bröder», Jonas Hassen Khemiri, i sentrum av Stockholm. Det var her en terrorbombe rammet midt i julerushet for to år siden. Se intervjuet fra Bokprogrammet her.

Foto: Bokprogrammet / NRK

Det at selvmordsbomberen som sprengte seg selv i luften midt i Stockholms handlegater før julen for to år siden, av utenlandsk opprinnelse , har fått tankene til å spinne for Jonas Hassen Khemiri.

– Jeg trasket rundt i byen den dagen. Plutselig var det sirener og politi overalt, sier Jonas Hassen Khemiri og peker rundt seg på gaten, til Bokprogrammet .

Khemiri begynte på romanen bare noen dager etter, som en reaksjon på hvordan pressen omtalte terrorbomben.

Boken handler om den flerkulturelle unge mannen Amors mange ulike sinnstemninger døgnet etter at en selvmordsbomber slår til i sentrum av Stockholm.

Følte seg mistenkt

Forfatteren av boken befant seg i nærheten av åstedet, da bomben sprengtes i hjembyen hans, midt i julehandelen.

Akkurat da visste han ikke hva som hadde skjedd, annet enn at det måtte være noe alvorlig. Familien begynte å ringe for å spørre om han var uskadet. Så begynte det å spre seg rykter om hvordan gjerningsmannen så ut. På grunn av sitt mørke hår, sin likhet med gjerningsmannen, ble Jonas skremt.

– De som hadde et utseende som på en eller annen måte minnet om hans, ble urolige for hva som nå kunne skje. De ble redde for at byen skulle forandre seg og at andre menneskers mistenksomhet mot den skulle øke, sier Jonas Hassen Khemiri.
Det første som stod i hodet til Jonas var å ringe sine brødre, og som storebror forsøke å gi dem gode råd for hvordan de skulle oppføre seg nå som selvmordsbomberen hadde skapt en ny tone i byen. Det gjaldt om å ikke vekke for mye oppsikt.

 Jonas Hassen Khemiri

Jonas Khemiris bok «Jag ringer mine bröder» kommer på norsk i september. Hovedpersonen forsøker å blende inn blant folk i Stockholms handlegater, akkurat som Jonas selv har følt at han må unngå å vekke så mye oppsikt.

Foto: Bokprogrammet / NRK

I boken gjør hovedpersonen Amor det samme som Jonas første impuls. Amor ringer sine brødre og gir råd. Men de er fullstendig konfliktfylte: "Hold dere inne, gå ut, vær helt normal, vær helt sinnsyk."

– Hva vil Amor egentlig si til sine brødre?

– At virkeligheten er mye mer komplisert enn han skulle ønske at den var. Jeg tror han vil si at det er vanskelig å leve i en verden full av urettferdig het og diskriminering, men fortsett med å prøve.

– Men det blir jo litt schizofrent hvis man skal prøve å leve etter alle disse strategiene?

– Ja, velkommen til min verden, sier han og ler ironisk. Man må bare fortsette å forsøke, sier Khemiri.

Det var en radikal religiøs fundamentalist som gjorde ugjerningen, men selv om dette er langt fra hvem Jonas Hassen Khemiri er, tenkte han at både han selv og brødrene kunne bli mistenkeliggjort.

 Jonas Hassen Khemiri

– Jeg har opplevd å bli sugd inn i sammenhenger som jeg ikke har noen ting med å gjøre. Det er jo for eksempel ingenting i min historie som har noe med denne hendelsen å gjøre, sier Jonas Hassen Khemiri om selvmordsbomben som boken hans tar utgangspunkt i.

Foto: Bokprogrammet / NRK

Prøvde å være normal

Dersom man lever i et samfunn hvor det finnes en veldig tydelig norm, og samtidig mange fordommer mot mennesker som ikke oppfyller eller ser ut som krever, så er det lett å blr koblet sammen saker og ting som man ikke har noen ting med å gjøre, mener han.

– Det er vel dette som hovedpersonen i boken også holder på med. Han prøver også å være normal.

Romanfiguren Amor går rundt i Stockholm sentrum og prøver å blende inn i dagliglivet i byen.

– Jeg tenkte veldig mye på dette da jeg skrev boken, at jeg ville skrive om noe som også jeg hadde gjort mye.

– Jeg har også forsøkt å spille normal. For eksempel har jeg kommet inn i butikker og følt at folk har sett på meg og tenkt at jeg skulle stjele noe. Så forsøker man å vise at man ikke forsøker å stjele noe, ved å gå som en ikke-stjelende person. Man plukker opp noe, holder det som om man sier ”jeg skal ikke stjele dette”, sier Khemiri.

Lei av å bli dømt etter utseendet

Forfatteren er sterkt engasjert i temaet fremmedfrykt. Nylig skrev han brev til den svenske justisministeren Beatrice Ask, og foreslo at hun ”bytter hud” for en dag, slik at hun kan forstå hvordan det føles å bli dømt etter utseendet.

Khemiris åpne brev er for tiden den mest delte saken på sosiale medier i Sverige.

«Jeg ringer mine brødre» startet som en kronikk.

– Den skrev jeg som et svar på en økt polarisering. For både journalister og politikere begynte veldig snart å uttale seg med polariserende termer. De begynte for eksempel å si at dette handlet om ondskap, og om at fienden er her blant oss.

– Det var nok veldig bekvemt for mange å beskrive det som hadde skjedd som at det hele dreiet seg om utenforstående som hadde kommet hit til vår trygge verden. Som forfatter tror jeg at jeg alltid har forsøkt å lage litt bråk rundt slike forenklede og bekvemme selvbilder, sier Jonas Hassen Khemiri.

Se hele Bokprogrammet her:

Påske er krimtid og Bokprogrammet intervjuer britiske Tom Rob Smith som har hatt internasjonal suksess med Agent 6, hvor han plasserer en seriemorder i Stalins Sovjet. I tillegg treffer vi svenske Jonas Hassen Khemiri, aktuell med "Jag ringer mina Bröder", en roman om et paranoid Stockholm i kjølvannet av selvmordsbomberen i 2010. Programleder er Siss Vik. (8:8)

Se Bokprogrammet her

Se Bokprogrammet på NRK2 direkte tirsdager kl. 21.30, med reprise på NRK1 onsdager kl. 23.15.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP