– Ung iraker som var aktiv på nettet

Selvmordsbomberen som sprengte seg selv i lufta skal ha vært en ung iraker som uttrykte sterk motstand krigene i Afghanistan og Irak, ifølge det tyske magasinet Der Spiegel.

Video Amatørvideoer fra Stockholm-eksplosjonen

Amatørvideoer viser hvordan nysgjerrige stockholmere blir skremt av bilen som fortsetter å eksplodere i Stockholm.

Like før klokka 17 lørdag ettermiddag smalt det i Stockholm sentrum . Først gikk en bil i lufta og ble stående i et enormt flammehav på hjørnet av et veikryss. Deretter sprengte en mannsperson seg selv i lufta ca. 300 meter lenger ned i samme gate.

Les også: sprengte en mannsperson seg selv i lufta

Det tyske magasinet Der Spiegel melder at de har opplysninger om hvem mannen er.

Ifølge avisa skal mannen som sendte advarslene til det svenske sikkerhetspolitiet og nyhetsbyrået TT være en ung irakisk mann.

Personen det er snakk om skal ha vært svært aktiv i sosiale nettverk på internett der han uttrykte sterk motstand mot krigene i Afghanistan og Irak.

Spiegel har lett opp mannens spor på nettet etter å ha fått vite hvilket navn e-posten med advarselen var sendt fra. Sporene i forskjellige sosiale medium passer dermed sammen med budskapet mannen hadde i sin advarselsmelding.

Les også: Sendte ut advarsel før eksplosjonene

Mats Johansson, redaksjonssjef i TT

Redaksjonssjef i nyhetsbyrået TT Mats Johannsson mottok advarselen fra mannen som kan være en ung iraker.

Foto: TT

I advarselen manet en mannsperson til kamp mot Sverige og svensker. Bakgrunnen skal blant annet ha vært landets deltakelse i krigen i Afghanistan og Muhammed-tegningene.

– Mannen sa i e-posten at han ville vende seg mot Sverige og det svenske folket. Han viste til at Sverige har soldater i Afghansitan og kunstneren Lars Vilks sine tegninger av Muhammed. Med bakgrunn i dette sa han at svenske barn nå skal dø slik våre brødre, søstre og barn dør, sa redaksjonssjef Mats Johansson i nyhetsbyrået TT tidligere i kveld.

Hans mediebedrift fikk advarselen som også gikk til det svenske sikkerhetspolitiet.

Politiet: – Vi vet ingenting om mannen

Politiet derimot opplyser sent lørdag kveld at de ikke har identifisert mannen som ble funnet død på bakken ved krysset mellom Drottninggatan og Bryggargatan i sentrum av Stockholm.

– Vi vet ingen ting om mannen, sier Ulf Göranzon i Stockholm-politiet til SVT og vil ikke si noe om hvordan mannen døde.

Tidligere på dagen meldte flere svenske medier at politiet jobbet utfra en teori om at mannen skal ha sprengt seg selv i lufta – at det var snakk om en selvmordsbomber midt i Stockholm.

Til Der Spiegel betrakter derfor forskningssjefen ved den svenske forsvarshøgskolen derfor hendelsen som noe som kunne gått så mye verre.

– Kunne blitt en masakre

– Dette kunne blitt en masakre, sier forskningssjef Magnus Ranstorp ved Forsvarshøgskolen i Sverige.

Bakgrunnen for uttalelsen om hvor galt det kunne gått hvis tilfeldighetene hadde vært noe anderledes er opplysningene om at mannen hadde flere rørbomber rundt livet og i tillegg hadde store mengder spiker og et ekstra sprenglegeme i en sekk.

Dette er opplysninger som blant annet Aftonbladet skal ha fått fra politikilder i Stockholm.

Carl Bildt

Sverige utenriksminister Carl Bildt uttrykte klart på Twitter at det kunne gått mye verre.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Også Sveriges utenriksminister mener det kunne gått mye verre, og sier selv at det som har skjedd må sees som et feilslått terrorangrep.

– Et svært alvorlig forsøk på å gjennomføre et terrorangrep midt i det tettbefolkede sentrum av Stockholm. Forsøket mislyktes, men kunne blitt virkelig katastrofalt, skriver Carl Bildt på sin Twitter-profil i kveld.

Les også: PST: – Ikke økt trussel mot Norge

Selv om utenriksministeren går langt i å kalle det som har skjedd et terrorangrep vil ikke Stockholm-politiet kommentere opplysningene om sprengstoff, spiker og andre detaljer rundt angrepet.

Göranzon vil ikke si om det er en sammenheng mellom eksplosjonen og en eksplosjon i en bil som skjedde like før og noen meter unna.

– Det kan være en sammenheng, men så lenge mannen ikke er identifisert, kan man ikke være sikker på det, sier han.

– Vi har teknikere på plass, vi har gjort mange avhør, vi prøver å finne ut hva som skjedde.

TT kjenner også identiteten til avsenderen

I tillegg til Der Spiegel skal også nyhetsbyrået TT kjenne identiteten til mannen som sendte en sterk advarsel bare minutter før det smalt i Stockholm sentrum.

– Vi kan se hvem som har sendt e-posten, men jeg ønsker ikke å oppgi identiteten til vedkommende eller kommentere hvilken opprinnelse han har, sier redaksjonssjef Johansson til NTB.

E-posten gir ikke grunnlag for å knytte avsenderen til noen bestemt gruppe, verken i eller utenfor Sverige.

– Vi kan ikke se at det er kobling til noen gruppe, sier Johansson.

TT var den eneste mediebedriften som mottok e-posten med budskapet til «Sverige og det svenske folket», som også ble sendt til det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Til NRK fortalte redaksjonssjefen tidligere i kveld hvordan det var å lese advarselen like etter at han hadde fått inn meldinger om eksplosjoner og biler i brann i Stockholm.

– Det tok en stund før vi oppdaget e-posten. Omtrent samtidig som vi leser meldingen får vi høre at en bil har eksplodert, og først da så vi virkelig hva det var som stod i e-posten, sa Mats Johansson, redaksjonssjef i TT da.

Les mer av intervjuet: Sendte ut advarsel før eksplosjonene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt