Hopp til innhold

Kunst eller skrot?

NRK-programleder Andreas Wahl laget egen kunst og stilte ut i navnet til en anerkjent kunstner for å sjekke hvor lett det er å lure publikum.

Folkeopplysningen publikum

BLØFF: Publikum vet ikke at det de ser på ikke er laget av noen kunstner.

Foto: TEDDY TV

Wahl ville sette kunstverden på prøve i et endelig forsøk på å definere hva kunst er. For å gjøre det måtte han finne en kunstner som var villig til å stille ut det Wahl lagde i sitt eget navn.

På et galleri i Oslo stiller samtidskunstner Jan Christensen ut sine siste verker. Det er etter alt å dømme en vellykket utstilling og mange har møtt opp for å se det siste fra kunstneren.

Christensen er anerkjent i miljøet og har utfordret synet på hva som er kunst tidligere. Blant verkene hans er en støvdott fra egen leilighet og et lerret med 100 påklistrede tusenlapper.

– Jeg liker baderomsgulvet, men det hadde vært fint med noe hår eller kjønnshår i sluket, sier en publikummer på kunstutstillingen.

En amerikaner kommenterer begeistret på kunstnerens evne til å få frem subtile elementer i materialet sitt. Likevel er det en viss skepsis blant publikum.

– Jeg tenker at dette er veldig ulikt Jan, sier en dame og kaller utstillingen konseptuell på et høyt nivå.

Folkeopplysningen kunst Andreas Wahl

KUNST? Fysiker og programleder for Folkeopplysningen, Andreas Wahl lager kunst til Jan Christensens utstilling.

Hun har mer rett enn hun aner. Det er nemlig ikke Christensen som har laget verkene som er stilt ut i dag. Det er fysiker og programleder for NRKs «Folkeopplysningen», Andreas Wahl.

Eksperimentet

Det er her kunstner Jan Christensen kommer inn i bildet.

Jan Christensen Andreas Wahl

VILLIG: Samtidskunstner Jan Christensen (t.v.) sa ja til å stille ut kunsten til programleder Andreas Wahl.

– Du er villig til å lure publikummet ditt og selge falsk kunst? spør Wahl når han møter Christensen.

– I og med at jeg setter navnet mitt på det – så er det min kunst, forsikrer kunstneren.

Altså: det er Wahl som har laget kunsten, men Christensen som krediteres for den.

Christensen selv sier at han ser på det som en ny måte å formidle samtidskunst.

– Samtidskunst er noe media får til å virke vanskelig og utilgjengelig. Jeg mener det er et åpent felt.

Jan Christensen Andreas Wahl

SJEKKER NØYE: Samtidskunstner Jan Christensen (t.v.) og Andreas Wahl vurderer kunsten Wahl har laget.

Foto: Teddy TV

Hva er kunst?

Diskusjonen om hva som definerer noe som kunst har pågått siden Sokrates tid. Hvem bestemmer hva som skiller kunst fra «skrot»?

– Det er et umulig spørsmål som jeg ikke vet om du kommer til å få svar på, ler kulturjournalist Marit Christina Lie.

Hun har vært mangeårig kunstreporter i NRK og har sett diskusjonen mange ganger.

– Jeg mener det handler om hvilken opplevelse du selv har av kunsten som er foran deg. Kunst i dag overskrider ofte gamle normer for hva som oppfattes som kunst, og flyter sammen i mange kunstformer.

Hun mener at eksperimentet til Andreas Wahl har blitt gjort flere ganger gjennom historien. Hun trekker blant annet frem den gangen kunstneren Marcel Duchamp snudde et pissoar på hodet og prøvde å stille det ut som kunst.

Fountain' by Marcel Duchamp

PROVOSERENDE: Marcel Duchamp sitt pissoar fikk navnet Fountain og skapte diskusjon om hva man kan kalle kunst.

Jan Christensen selv mener at Andreas Wahl har fått en forståelse for kunstens prosess ved å gå gjennom den selv.

– Han kan bevisst forklare hva han har gjort og henvise til referanser. Det er det som er definisjonen på kunst mener Christensen.

For Jan Christensen ble eksperimentet også et kunstverk i seg selv. Et kunstverk i hans ånd som drøfter kunst på den måten han helst vil drøfte den. Han liker å leke med påstanden om at hvem som helst kan lage kunst.

Han har hørt at noen på utstillingen følte seg litt lurt. Nå venter han spent på reaksjonene fra kunstverden.

– Hvem vet, kanskje jeg blir samtidskunstens klovn?

Se programmet her:

Hvem bestemmer hva som er "kunst"? Andreas får kunstneren Jan Christensen til å holde utstilling. Det ingen vet er at Andreas selv har laget kunsten.

Hvem bestemmer hva som er «kunst»? Andreas får kunstneren Jan Christensen til å holde utstilling. Det ingen vet er at Andreas selv har laget kunsten.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters