Hopp til innhold

Flere oppdager skattelisteeffekten

I dag tidlig ble årets skattelister offentliggjort til glede for alle nysgjerrige nordmenn. Den hyppige skattelistesnokinga har skapt et stort marked for de som annonserer i landets nettaviser.

Skattelister 2008
Foto: Grafikk: nrk.no

I morgentimene i dag ble skattelistene tilgjengelig på forsida til alle de store nettavisene i landet.

Skattelistene får fram snokegenet i de fleste av oss, og mange hiver seg over tastaturet for å søke opp både naboer, kollegaer og familiemedlemmer.

Søk i skattelistene her

100 prosent økning

Ingen merker den utbredte snokekulturen bedre enn landets nettaviser.

Redaksjonssjef i VG Nett, René Svendsen, bekrefter at dagens klikketall har vært over all forventning, og forventer at pågangen fortsetter utover ettermiddagen.

Fram til klokka tolv i dag kunne Svensen fornøyd notere seg 2,9 visninger av skattesidene på VG Nett.

- Pågangen har vært rekordstor. Det har vært så mange innom at vi har vært nødt til å ha to til tre personer for å overvåke serverne våre til enhver tid for å unngå at tjenesten skal gå ned, sier han.

Til vanlig har VG Nett mellom elleve og tolv millioner sidevisninger per dag. I fjor økte trafikken på VG Nett med om lag femti prosent den dagen skattelistene ble lansert. I dag regner Svendsen med at trafikken vil øke med hundre prosent.

Les også: - Motbydelig og frastøtende

Les også: Se hva statsrådene tjente

Les også: Så mye tapte de rikeste

Les også: Hildrum tjente 22 millioner i fjor

Annonsører merker skattelisteeffekten

Det er ikke bare nettavisene som har oppdaga muligheten for å gjøre god butikk på skattelistene, nå har også annonsørene fått øynene opp for skattelisteeffekten.

Opplysningskontoret 1881 er en av bedriftene som drar nytte av dagens pågang på skattelistene. Med annonser tydelig plassert på søkesidene hos Dagbladet og TV 2, tror kommunikasjonsdirektør i opplysningen AS, Guri Vormdahl, at besøkstallene på 1881s hjemmeside vil øke betraktelig.

- I dag kommer vi til å ende opp med det man kaller all time high, altså større bruk av sidene våre enn noen gang. Og det vet vi er på grunn av at skattelistene er lagt fram og at folk skal inn å titte på hva naboer og venner har klart å prestere i året som har gått, forteller Vormdahl.

Kan snoke videre

Vormdahl tror veien fra skattelistene og videre inn på 1881s sider er kort. For når folk har fått sjekket bekjentes inntekt og formue, vil de inn å se hvor og hvordan de bor.

- Først tar de en titt på folks ligninger, deretter går de inn på våre sider og tar en titt på adressa, skråfotoer og boligen de har, for å se hva folk har fått ut av kronene de har tjent året før.

Vormdahl innrømmer at det ligger både en strategisk tanke og grundig research bak det nye reklamestuntet.

- Om det er en genistrekvet vet jeg ikke, men er tydelig at det appellerer til folks behov for å gå venner og bekjente litt nærmere i sømmene. Nordmenn er nok glad i å snoke rundt, hvis ikke har ikke vi hatt så stor økning i trafikken i dag, sier hun.


Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.