Hopp til innhold

Fjerner støtende ord

Barnetimen for de minste har valgt å redigere bort enkelte ord fra klassiske barnebøker av frykt for å støte noen. Derfor er ikke faren til Pippi Langstrømpe negerkonge lenger.

 

Pippi Langstrømpe
Foto: Scanpix

Debattér: Går Barnetimen for langt?

Astrid Lindgrens klassiske barnebøker om Pippi har nå måttet tilpasse seg en mer moderne tid. I Barnetimen for de minste er ikke Pippis far lenger "negerkonge" - han er blitt til "sydhavskonge".

 - Ekskluderende

Vibeke Fürst-Haugen er prosjektsjef for Barnetimen. Hun bekrefter at de har gjort forandringer.

- Nå i det siste har vi fjernet ordet ”neger” fra to litterære produksjoner. Det har vi gjort fordi vi opplever at ordet ”neger” er mer ekskluderende enn inkluderende, sier Fürst-Haugen, og legger til:

- For at historien skal stå for seg selv, og ikke forstyrres av den type ord, så tar vi dem ut. Historien er like god, og den er mer tilgjengelig for barna i dag.

- Unødvendig

Finn-Erik Vinje
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

 

Men at Fürst-Haugen og Barnetimen har gode hensikter er ikke godt nok, mener språkprofessor Finn-Erik Vinje. Han synes Barnetimens språkvask er unødvendig og overflødig.

- Man er så livredd for ord og uttrykk som for en moderne voksen kan virke støtende, og man vil skåne barna for det. Selv sympatiserer jeg ikke med den tanken, sier Vinje.

- Negativt og rasistisk

Fürst-Haugen på sin side, mener Vinje har misforstått hensikten:

- Vi gjør ikke dette for å skåne barna, vi gjør det fordi ordet har negativ betydning for mange. Mange synes det ordet er negativt, til og med rasistisk, sier Fürst-Haugen.

- Ikke skadelig

Men selv om ordet har fått en annen klang i løpet av de siste årene, er ikke det god nok grunn til å fjerne det fra de gamle barnebokklassikerne, mener Vinje:

- For barna selv kan jeg ikke skjønne at det skal være skadelig å høre om negerhøvdinger, negerlandsbyer og hva det kan være. Det er en måte å sette seg inn i kulturbakgrunn på det, å tilegne seg det språket som gjelder i de eldre tekstene, sier Vinje.

 

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters