Hopp til innhold

Filmpris til John Erik Kaada

Komponist John Erik Kaada stoler på magefølelsen når han skriver,  og filmmusikken hans til O’Horten ble kåret til fjorårets beste.

John Erik Kaada
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

-Det handler mye om magefølelse og intuisjon. En kan prate seg i hjel om hva som er god og dårlig filmusikk, men en vet det aldri før en har prøvd.

Veteran i norsk filmmusikk

John Erik Kaada har skrevet musikk til 13 filmer, det startet for alvor med Mongoland i 2001, og fortsatte med flmer som "Hawaii Oslo", "Tyven Tyven", og "Natural born star". Nå er han kinoaktuell med musikken til "Mannen som elsket Yngve", og på Kosmorama filmfestival i Trondheim ble musikken han skrev til "O’Horten" kåret til den beste filmusikken i 2007.

Filmplakat O'Horten

-Ofte er det sånn at komponisten blir kontaktet underveis i klippingen, når filmopptakene er ferdige. Regissøren har kanskje dannet seg en forestilling om hva han vil ha – symfoniorkester i en scene og technomusikk i en annen. Jeg pleier alltid å takke pent nei når jeg blir ringt på klippestadiet, for da føler jeg egentlig ikke at jobben er så kjekk. Dessuten blir det ikke så bra heller, musikken blir ikke en integrert del av filmen sånn som den er når jeg får være med fra begynnelsen. Jeg liker å være en del av prosessen helt fra manusstadiet, jeg er på settet og prater musikk med kamerafolk og regissør hele veien. Det gjør at de begynner å tenke musikalsk fra starten, og du slipper å legge på musikk for å redde en ferdigklippet scene.

Et helhetlig utrykk

-Jeg synes det er viktig å bidra til å gi filmene en slags signatur. Som komponist behandler du på en måte ikke filmusikken som en separat ting, du er en del av alt som skjer. Tempoet på dialogen, hvor fort det klippes, hvordan kameraet beveger seg, hvordan en scene skal lyssettes – alt er deler som tilslutt skal smelte sammen med musikken. Musikken skal ikke bare ligge oppå, men hele tiden være en del av helheten.

Hør intervjuer med John Erik Kaada og O'Horten-regissør Bent Hamer i Jazzklubben søndag 9.3. klokka 22:05 eller onsdag 12.3 klokka 19:30.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)