Hopp til innhold

Fikk angst av slankedop

I flere år brukte «Isabel» slankedoping for å få modellkroppen hun ønsket seg. Nå advarer hun andre og sliter fremdeles med bivirkninger.

Isabel, som ikke er hennes ekte navn, ønsket en karriere som glamourmodell og lot seg friste til å ta en snarvei. Hun gikk ned 15 kilo på relativt kort tid og fikk blant annet oppdrag som glamourmodell.

Den voldsomme virkningen gjorde at hun tok sjansen på å bruke mye slankedoping over en toårsperiode. Hun tenkte det ikke kunne være så skummelt.

– Jeg sliter fremdeles med angst, det kan sitte i resten av livet, frykter 22-åringen.

– Jeg hadde ikke selvdisiplin til å holde vekta. Med pillene fikk jeg også masse ekstra energi. Men i dag angrer jeg dypt, sier hun.

Tøffe bivirkninger

Problemene dukket opp for alvor da hun sluttet med pillene. Kort lunte, aggresivitet, nervøsitet var bare noen symptomer. Hun følte seg slapp og raste opp igjen i vekt, alt hun hadde slanket seg tidligere.

– Jeg ønsker jo å advare folk, men mange lurer mest på hvordan man kan få tak i slike produkter eller om jeg kan skaffe dem for dem, sier Isabel.

Klassisk tilfelle

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk synes bivirkningene Isabel har slitt med høres helt klassiske ut.

– Noen raser ned i vekt med slike produkter, men det er ofte en kortsiktig løsning og ganske skummelt, sier Madsen.

Mange kan få bivirkninger som søvnløshet, aggresjon, nervøsitet, hjerterytmeforstyrrelser og konsentrasjonsvansker. Det kan også gi negative helsevirkninger på lang sikt både psykisk og fysisk.

Steinar Madsen, hjertespesialist

Bivirkningene Isabel har slitt med høres helt klassiske ut, synes avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Foto: NRK

– Det eneste som hjelper hvis man virkelig har behov for vektreduksjon er sunt kosthold og normal trening over tid, sier Madsen.

Jakten på strandkroppen

Nå som strandsesongen nærmer seg er nok ekstra mange opptatt av kroppen sin. Mange jobber hardt for å få noe som likner på en modellkropp. Ifjor fulgte NRK «David» som brukte ulike dopingprodukter for å få kropp med en klassisk sixpack.

– Jeg tror egentlig det først og fremst mye hardt arbeid og disiplin som nytter, mente «David» i radiodokumentaren Operasjon Sixpack.

I perioden vi fulgte "David" fikk han blant annet sterke bivirkninger av slankedopet Clenbuterol. Dette er egentlig astmamedisin for hester, men brukes for å forbrenne fett, noe som gjør musklene mer synlige. Det var også dette dopingmiddelet toppsyklisten Alberto Contador testet positivt på i 2010.

– Bivirkningene var ganske jævlige, sa «David» til NRK etter å ha drukket alkohol mens han gikk på slankedop.

Endring gjort i april 2019: Hovedpersonen i denne saken har blitt anonymisert på grunn av tungtveiende personlige grunner.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.