Festivalkrigen er i gang

Hovefestivalen vinner på musikalsk profil, mens Quartfestivalen har sterkere økonomi enn på mange år. Årets festivalkrig på Sørlandet er i gang.

Jay-Z

Den amerikanske rapperen Jay-Z er blant Hovefestivalens hovedattraksjoner.

Foto: Matthew D. Simmons / Matthew D. Simmons/WireImage.com

- Jeg synes vi har vært gode til å finne nye og spennende band som bobler akkurat nå. Jeg tror vi har vært ennå flinkere i år enn i fjor, sier festivalsjef i Toffen Gunnufsen i Hove.

Kriselån

Men mens Hove får ros for årets artister, går festivalen med større underskudd enn planlagt. Denne uken skal politikerne i Arendal avgjøre om de gir kriselån til kommunens nye festival. Samtidig kan konkurrenten Quart vise til gode tall for første gang på flere år.

Hovefestivalen trenger 3 millioner raskt. Dette kommer i tillegg til over 5 millioner som Arendal har lagt til rette for festivalen med i fjor. Krfs varaordfører i Arendal, Tormod Vågsnes, regner ikke med at kommunen kan stille med hele 3 millioner, og utfordrer Hovefestivalen til å få inn pengesterke eiere eller private penger.

- Jeg er litt skeptisk, men håper vi kan få til et spleiselag, sier Vågsnes. Han legger ikke skjul på at han har fått innspill fra politikere i Kristiansand som har lignende erfaringer fra Quartfestivalen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dårlige erfaringer

For å skjønne hva lokalpolitikerne i Arendal frykter, må vi til Kristiansand. Toffen Gunnufsen og styrelederen hans, som nå lager festival i Arendal, gjorde tidligere Quartfestivalen i Kristiansand. Denne festivalen måtte starte helt på nytt i fjor, etter flere år med kaos og kriseøkonomi.

- Den økonomiske situasjonen i Quart er nå en helt annen, sier Quarts nye styreleder, Steinar Olsen. Han forteller at millionunderskudd nå er snudd til positiv egenkapital.

Forhåndssalg

Sist helg arrangerte Hove fest på Blå i Oslo, mens man også kunne få en liten smakebit av hva Quart tilbyr av ny musikk da danske Trentemøller spilte på Rockefeller. Så langt har Quart ligget langt bak Hove i antall solgte billetter, men Olsen antyder at de nå har solgt nærmere 10.000 av de 30.000 de er nødt til å selge i år. Dagbladet har gitt Quarts program terningkast fire.

Hove har til nå solgt godt over 20.000 billetter, og Dagbladets musikkredaksjon har gitt festivalprogrammet terningkast seks.

- Forskjellige festivaler

Musikkjournalist Cecilie Asker i Aftenposten tror festivalene kan leve side om side.

- Det kan gå fint om de klarer å styre økonomien. Quart er en by-festival, mens Hove heller har sin største konkurrent i Roskildefestivalen.

Asker forteller videre at Quart har blitt tvunget til å forandre seg fordi ledelsen nå ikke lenger har samme booking-kompetanse som tidligere.

- Hove har det beste programmet. Av artistene BBC presenterte som de mest lovende i 2008 har Hovefestivalen booket åtte av ti, mens ingen av de er å finne på Quart, sier Asker. Hun tror likevel Hove gjerne kunne tenkt seg å hatt noen av Quart-artistene, særlig Lykke Li og Röyksopp.

Artistene

Til Hovefestivalen kommer blant andre Beck, Babyshambles, Bad Religion, Band of Horses, Dimmu Borgir, Goldfrapp, Hellacopters, Ingrid Olava, Jay-Z, M.I.A., The Kooks, The Raconteurs og Yeasayer.

Til Quartfestivalen kommer blant andre Ane Brun, Datarock, Death Cab for Cutie, Dillinger Escape Plan, Dizzee Rascal, Gnarls Barkley, The Hives, Interpol, Justice Live, Kaizers Orchestra, Kent, Kings of Convenience, Lykke Li, Madcon og Röyksopp.

Kulturstrøm

 • 100 bidrag til klimalåtkonkurranse

  Artist Hanne Kolstø inviterte i mars folk til å skrive en låt som skal gi miljøvernerne en ny kampsang. Klimalåtkonkurransen «Etter oss» har hittil fått inn 100 bidrag, med både punk, vise, pop, rock, samtidsmusikk, instrumental, rap og joik. Fristen er nå utsatt til 31. mai. Låtskriver-vinneren får spille sangen sin på Klimabrøl-demonstrasjonen den 30. august i Oslo, og vil også få gratis studiotid og mulighet til å gi den ut.

  Hanne Kolstø på Øya
  Foto: Tom Øverlie / NRK P3
 • Alan Walker i Spektrum

  9. november inntar Alan Walker (21) Oslo Spektrum som del av sin «Aviation Tour», som blir Walkers første arenaturné. Storhiten «Faded» kom i 2015 og siden har Walker toppet hitlister over store deler av verden. Bergenseren kan skilte med å ha blitt strømmet over en milliard ganger på Spotify – og turnert verden rundt.

 • Føreslår å kutte allsong

  Regjeringa føreslår å fjerne allsong frå det nye norskfaget som skal gjelde frå hausten 2020, skriv Framtida. Det betyr at det kan bli valfritt for norsklærarar i barneskular om dei vil ha song i klasserommet eller ikkje.