Hopp til innhold

Fengslet for å rapportere

En burmesisk journalist er dømt til fengsel for å ha levert stoff til norsk radiostasjon.

Burma

Aktivister i Bangkok demonstrerer mot regimet i Burma, 27. september 2008.

Foto: ADREES LATIF / REUTERS

Den burmesiske musikeren, frihetsforkjemperen og journalisten Win Maw er dømt til seks års fengsel i Burma. Anklagen går ut på at han skal ha feilinformert utenlandske medier, som blant annet radio- og TV-stasjonen Democratic Voice of Burma som holder til i Norge.

Ifølge English PEN ble han arrestert 27. november 2007, og de første rapportene om domsfellelsen kom fra Burma 11. november i år.

- Finnes ikke bevis

Den populære 46 år gamle gitaristen ble arrestert i fjor høst. Bilder, film og informasjon han sendte til Norge var blant annet fra studentenes og buddhistmunkenes protester mot de skyhøye prisøkningene i landet.

De burmesiske myndighetene mener han drev med feilinformasjon, men UPI Asia.com melder at nyhetene stemte, og at det ikke finnes bevis som svarer til anklagen.

- Skadet av tortur

Moe Aye, Democratic voice of Burma

Moe Aye, Democratic voice of Burma

Foto: PIERRE VERDY / AFP

Nyhetsredaktøren i Democratic Voice of Burma Moe Aye forteller at de innledet sitt samarbeid med Win Maw kort tid etter at han sluppet fri etter sju år i fengsel. Myndighetene har gitt musikeren yrkesforbud, så all musikken hans er forbudt i Burma.

- Nå kan han ikke leve av musikken, for myndighetene forbyr ham både å spille og å lage musikk, sier Moe Aye.

Ifølge burmesisk lov er det tillatt å ha kontakt med utenlandske medier, men ikke å feilinformere. Win Maw har sittet i forhør siden i fjor høst. Ifølge familien hans er han blitt syk og kan ikke lenger gå, som følge av tortur.

I tillegg til å forsyne Democratic Voice of Burma med informasjon, er han anklaget for å ha solgt materiale til BBC og CNN.
- Han har innrømmet å ha jobbet med oss, men han sendte oss bare noen bilder, sier Moe Aye.

Forrige uke var dårlig for demokratibevegelsen og travel for burmesiske myndigheter. I tillegg til Win Maw ble over 60 mennesker dømt til fengsel i opptil 65 år, for å ha benyttet seg av elektronisk materiell som fotoapparater, mobiltelefoner og lydopptakere. En ung blogger ble dømt til 20 års fengsel for å ha karikaturer av nasjonale ledere i e-posten sin, ifølge Global Voices online .

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.