Hopp til innhold

Euroen gir dyr forskning

Universitetene rammes av den stigende euroen. Tusenvis av digitale tidskrifter kan bli for dyre for universitetsbibliotekene.

Universitetsbiblioteket

Ved Universitetsbiblioteket i Oslo har de ikke økonomi til å kjøpe de forskningsmidlene de trenger.

Sterk euro og økte priser gjør at Universitetsbibliotekene får opptil 30 prosent større utgifter.

Databasene med tidskrifter som forskere og studenter er avhengige av, er blitt så dyre at Universitetene må si opp avtalene, eller slutte å kjøpe inn nye bøker.

Kraftig prisstigning

Nederlandske Elsevir inneholder 1800 tidsskrifter, og er det fyldigste og dyreste tidskriftsforlaget. I fjor betalte Universitet i Oslo 10,8 millioner kroner for abonnementet. I år ender prisen på 14,3 millioner kroner. Det er en prisstigning på over 30 %. I tillegg kommer den sterke euroen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NTNU

Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) har de også økonomiske problemer som følge av valutastigningen.

Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm / Scanpix

Kan ramme forskningen

Forskere og studenter i dag har fri tilgang til mer enn 12 000 elektroniske tidsskrifter. Nå står universitetene i fare for å måtte gi slipp på denne kunnskapsbasen. Direktør ved Universitetsbiblioteket i Oslo, Bente Andreassen liker situasjonen dårlig.

- Med så høy dollarkurs og eurokurs som det er nå, får vi store merutgifter til å kjøpe det forskningsmaterialet vi trenger. Det handler om selve verktøyet for forskningen, og vi får ikke forsket hvis vi ikke får skaffet det forskerne trenger, sier Andreassen.

- Et åpenbart problem

Situasjonen er den samme ved alle landets universiteter. Det bekrefter direktør for Universitetsbiblioteket ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU), Lisbeth Tangen.

- For vår del medfører valutastigningen at vi har en økning i pris på rundt ni millioner kroner. Dette er et åpenbart problem ettersom vi ikke har disse pengene, sier Tangen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.