Euroen gir dyr forskning

Universitetene rammes av den stigende euroen. Tusenvis av digitale tidskrifter kan bli for dyre for universitetsbibliotekene.

Universitetsbiblioteket

Ved Universitetsbiblioteket i Oslo har de ikke økonomi til å kjøpe de forskningsmidlene de trenger.

Sterk euro og økte priser gjør at Universitetsbibliotekene får opptil 30 prosent større utgifter.

Databasene med tidskrifter som forskere og studenter er avhengige av, er blitt så dyre at Universitetene må si opp avtalene, eller slutte å kjøpe inn nye bøker.

Kraftig prisstigning

Nederlandske Elsevir inneholder 1800 tidsskrifter, og er det fyldigste og dyreste tidskriftsforlaget. I fjor betalte Universitet i Oslo 10,8 millioner kroner for abonnementet. I år ender prisen på 14,3 millioner kroner. Det er en prisstigning på over 30 %. I tillegg kommer den sterke euroen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NTNU

Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) har de også økonomiske problemer som følge av valutastigningen.

Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm / Scanpix

Kan ramme forskningen

Forskere og studenter i dag har fri tilgang til mer enn 12 000 elektroniske tidsskrifter. Nå står universitetene i fare for å måtte gi slipp på denne kunnskapsbasen. Direktør ved Universitetsbiblioteket i Oslo, Bente Andreassen liker situasjonen dårlig.

- Med så høy dollarkurs og eurokurs som det er nå, får vi store merutgifter til å kjøpe det forskningsmaterialet vi trenger. Det handler om selve verktøyet for forskningen, og vi får ikke forsket hvis vi ikke får skaffet det forskerne trenger, sier Andreassen.

- Et åpenbart problem

Situasjonen er den samme ved alle landets universiteter. Det bekrefter direktør for Universitetsbiblioteket ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU), Lisbeth Tangen.

- For vår del medfører valutastigningen at vi har en økning i pris på rundt ni millioner kroner. Dette er et åpenbart problem ettersom vi ikke har disse pengene, sier Tangen.

Kulturstrøm

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • Japaner giftet seg med hologram

  En japansk mann har giftet seg med en dataanimert figur i form av et hologram. Under vielsen var bruden til stede i form av en dukke. Ifølge Reuters har 4000 japanere inngått slike uoffisielle giftermål med datafigurer.

  Laster Twitter-innhold
 • Ni timers orgelmaraton i Stavanger

  Nils Henrik Asheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse i høst, og fikk nettopp Nordisk råds musikkpris. I morgen topper han suksess-året med orgelmaraton i Stavanger konserthus.

  Åtte organister skal framføre Olivier Messians samlede verker. Minutt for minutt.