NRK Meny
Normal

Euroen gir dyr forskning

Universitetene rammes av den stigende euroen. Tusenvis av digitale tidskrifter kan bli for dyre for universitetsbibliotekene.

Universitetsbiblioteket

Ved Universitetsbiblioteket i Oslo har de ikke økonomi til å kjøpe de forskningsmidlene de trenger.

Sterk euro og økte priser gjør at Universitetsbibliotekene får opptil 30 prosent større utgifter.

Databasene med tidskrifter som forskere og studenter er avhengige av, er blitt så dyre at Universitetene må si opp avtalene, eller slutte å kjøpe inn nye bøker.

Kraftig prisstigning

Nederlandske Elsevir inneholder 1800 tidsskrifter, og er det fyldigste og dyreste tidskriftsforlaget. I fjor betalte Universitet i Oslo 10,8 millioner kroner for abonnementet. I år ender prisen på 14,3 millioner kroner. Det er en prisstigning på over 30 %. I tillegg kommer den sterke euroen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NTNU

Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) har de også økonomiske problemer som følge av valutastigningen.

Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm / Scanpix

Kan ramme forskningen

Forskere og studenter i dag har fri tilgang til mer enn 12 000 elektroniske tidsskrifter. Nå står universitetene i fare for å måtte gi slipp på denne kunnskapsbasen. Direktør ved Universitetsbiblioteket i Oslo, Bente Andreassen liker situasjonen dårlig.

- Med så høy dollarkurs og eurokurs som det er nå, får vi store merutgifter til å kjøpe det forskningsmaterialet vi trenger. Det handler om selve verktøyet for forskningen, og vi får ikke forsket hvis vi ikke får skaffet det forskerne trenger, sier Andreassen.

- Et åpenbart problem

Situasjonen er den samme ved alle landets universiteter. Det bekrefter direktør for Universitetsbiblioteket ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU), Lisbeth Tangen.

- For vår del medfører valutastigningen at vi har en økning i pris på rundt ni millioner kroner. Dette er et åpenbart problem ettersom vi ikke har disse pengene, sier Tangen.

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.