Hopp til innhold

Etterlyser sikkerhet på rockescener

Vokalist i Hellbillies, Aslag Haugen, etterlyser økt fokus på sikkerhet ved norske rockekonserter.

Aslag Haugen i Hellbillies på Sommerfestivalen i Selbu 2009

Aslag Haugen i Hellbillies på Sommerfestivalen i Selbu 2009 tidligere i sommer.

Foto: Arne Kristian Gansmo

I juli falt Haugen ned fra scenen under Skippagurrafestivalen i Finnmark. Han har fortsatt en vei å gå før han kan stå på scenen igjen.

Hellbillies- vokalist Aslag Haugen snakker ut etter fallet

Aslag Haugen er på bedringens vei.

Foto: KNUT ERIK KNUDSEN / Scanpix

Hellbillies var hovedattraksjonen under Skippagurrafestivalen i Finnmark i sommer. Men begivenheten fikk et tragisk utfall for vokalist Aslag Haugen, som pådro seg brudd i begge håndleddene og i nakken.

Nå er han på bedringens vei, men etterlyser et større fokus på sikkerheten til de som hver dag jobber på norske rockescener.

– Hvis det kommer noe bra ut av dette, så er det at det blir satt fokus på nettopp sikkerhet rundt sånne typer arrangement, og at scenen faktisk er arbeidsplassen vår. Alle har krav på en trygg arbeidsplass.

– Går som regel bra

Haugen har fått mange tilbakemeldinger fra kolleger som har opplevd nesten ulykker på norske scener.

– I etterkant har jeg fått veldig mange telefoner og meldinger fra kollegaer, i andre band og artister, som har sagt at «dette holdt på å skje med meg en gang. At det var like før jeg ramlet av scenen ett eller annet sted». Men som regel går det bra, og derfor har det kanskje kunne fortsette å være litt så som så med sånne ting.

– Retningslinjene ligger der, men det er opp til den enkelte arrangør å sette seg inn i alt, mener Leder for Norsk Rockforbund, Line Endresen.

De jobber med å utarbeide en sikkerhetsveileder til konsertarrangører, som de håper blir klar til neste år.

Millionkrav

– Men det er veldig mange regler, og det er ikke samordna. Så det å få et klart oppslagsverk, tror jeg er veldig viktig. For oss er sikkerheten noe av det viktigste ved å arrangere en konsert, sier Endresen.

Til tross for at Norsk Rockforbund og musikkbransjen har jobbet med sikkerhetstiltak i mange år, klarte de ikke å forhindre ulykken i Skippagurra i sommer.

Hellbillies krever millionerstatning fra festivalen. Fire måneder etter at han falt av scenen har vokalist i Hellbillies, Aslag Haugen, fortsatt en vei å gå før han kan holde rockekonsert igjen.

– Det har skjedd veldig mye den siste måneden. Det har vært veldig framgang, jeg er superoptimist og er sikker på at dette går den riktige veien, sier Haugen til NRK.

Kulturstrøm