Hopp til innhold

Forunderlige Tom Zé

Som vanlig hører vi vokalist og komponist Tom Zé forsiktig dissekere en etablert sjanger, men han er likevel denne gangen mindre sprelsk enn tidligere.

Tom Zé
Foto: Luana Botelho

Brasilianske Tom Zé er en uutgrunnelig musiker. På en måte er han lett å kjenne igjen. For i hans fargerike palett av lyder, er det alltid noe som dukker opp igjen. Men uten å gjenta seg selv.

Nyskapende

"Estudando a bossa" betyr oversatt til norsk å studere bossa. Og bossa nova betyr ny trend. Det er en sjanger som oppsto i Brasil på 1950-tallet. Utgangspunktet er sambaen, men mer harmonisk allsidig og med mindre fokus på det rytmiske.

Den klassiske bossa novaen fungerer dårlig uten en akkompagnerende nylonstrenggitar, og Zé beholder noe av det typiske for bossa-lydbildet. Men i Tom Zés musikalske verden er ingen sjangere helt trygge, og stadig vekk fører han bossa novaen ut i et nytt og nyskapende farvann. Likevel: Jeg har nok hørt en mer sprelsk Tom Zé tidligere.

Ny mulighet

Tom Zé

Tom Zé er aktuell med plata 'Estudando a bossa'.

På slutten av 1980-tallet kjøpte David Byrne i Talkin Heads plata "Estudando o Samba" som Tom Zé ga ut i 1976. Byrne var interessert i musikk fra brasilianske tropicalia; en kunstbevegelse med politisk brodd, der bossa novaen var en av ingrediensene.

Ryktene sier at Byrne fikk tak i denne plata til Tom Zé ved en tilfeldighet. For på den tiden hadde Zé gitt opp sin musikalske karriere og jobbet på en forblåst bensinstasjon i Bahia. Men David Byrne etablerte plateselskapet Luka bop og signerte Tom Zé som sin første artist.

Dermed fikk hele verden høre et nytt startskudd for Tom Zés musikalske kreativitet. Og her, på plata "Estudando a bossa", dukker også Byrne opp som en av mange låtskrivere.

Mangler noe

Stemmer flettes i hverandre og smelter sammen med en rytme som danser av gårde, lett og naturlig. Noen lyse, karakteristiske Tom Zé-riff farer gjennom luften. Og alle vokalistene bærer låtene med stor selvsikkerhet.

Joda, plata er god, den, og det er ingen tvil om at Tom Zé, som har passert 70 år, fortsatt har mye å by på. Men jeg lar meg ikke overraske like mye denne gangen som tidligere. Fantasien er der, men den er ikke like gjennombruddshissig som tidligere.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.