Hopp til innhold

Forunderlige Tom Zé

Som vanlig hører vi vokalist og komponist Tom Zé forsiktig dissekere en etablert sjanger, men han er likevel denne gangen mindre sprelsk enn tidligere.

Tom Zé
Foto: Luana Botelho

Brasilianske Tom Zé er en uutgrunnelig musiker. På en måte er han lett å kjenne igjen. For i hans fargerike palett av lyder, er det alltid noe som dukker opp igjen. Men uten å gjenta seg selv.

Nyskapende

"Estudando a bossa" betyr oversatt til norsk å studere bossa. Og bossa nova betyr ny trend. Det er en sjanger som oppsto i Brasil på 1950-tallet. Utgangspunktet er sambaen, men mer harmonisk allsidig og med mindre fokus på det rytmiske.

Den klassiske bossa novaen fungerer dårlig uten en akkompagnerende nylonstrenggitar, og Zé beholder noe av det typiske for bossa-lydbildet. Men i Tom Zés musikalske verden er ingen sjangere helt trygge, og stadig vekk fører han bossa novaen ut i et nytt og nyskapende farvann. Likevel: Jeg har nok hørt en mer sprelsk Tom Zé tidligere.

Ny mulighet

Tom Zé

Tom Zé er aktuell med plata 'Estudando a bossa'.

På slutten av 1980-tallet kjøpte David Byrne i Talkin Heads plata "Estudando o Samba" som Tom Zé ga ut i 1976. Byrne var interessert i musikk fra brasilianske tropicalia; en kunstbevegelse med politisk brodd, der bossa novaen var en av ingrediensene.

Ryktene sier at Byrne fikk tak i denne plata til Tom Zé ved en tilfeldighet. For på den tiden hadde Zé gitt opp sin musikalske karriere og jobbet på en forblåst bensinstasjon i Bahia. Men David Byrne etablerte plateselskapet Luka bop og signerte Tom Zé som sin første artist.

Dermed fikk hele verden høre et nytt startskudd for Tom Zés musikalske kreativitet. Og her, på plata "Estudando a bossa", dukker også Byrne opp som en av mange låtskrivere.

Mangler noe

Stemmer flettes i hverandre og smelter sammen med en rytme som danser av gårde, lett og naturlig. Noen lyse, karakteristiske Tom Zé-riff farer gjennom luften. Og alle vokalistene bærer låtene med stor selvsikkerhet.

Joda, plata er god, den, og det er ingen tvil om at Tom Zé, som har passert 70 år, fortsatt har mye å by på. Men jeg lar meg ikke overraske like mye denne gangen som tidligere. Fantasien er der, men den er ikke like gjennombruddshissig som tidligere.

Kulturstrøm

 • Subwoofer med ny låt på VG-lista

  En av opptredene som sørget for mest hopping under «VG-lista Rådhusplassen» var Subwoolfer. Nå tar duoen turen også til Trondheim og Bergen.

  Med seg på turnéen tar de maskerte ulvene en splitter ny låt. Til tross for at gruppen tidligere har uttalt at de bare kom til jorden for å vinne Melodi Grand Prix, har de bestemt seg for å bli her en liten stund til.

 • Technoblade er død

  Den populære amerikanske youtuberen og Minecraft-streameren Technoblade har gått bort etter lengre tids kreftsykdom. Han ble 23 år gammel. Gameren, som på ekte heter Alex, ble diagnostisert med kreft i august i fjor og har sporadisk oppdatert sine følgere om situasjonen.

  Technoblade har i skrivende stund 10,9 millioner følgere på Youtube. I en siste video som ble lastet opp etter hans død leser Technoblades far opp en tekst som sønnen har skrevet til fansen:

  – Takk for all støtten til mitt innhold gjennom årene. Hvis jeg hadde hatt hundre liv, så tror jeg at jeg ville valgt å være Technoblade igjen hver eneste gang. De var de lykkeligste årene i mitt liv, sier han i videoen.

 • Hulsker tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd

  Tidligere fotballspiller og TV-profil Bernt Hulsker er tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd mot en vekter på karaokebar i Oslo i mars 2022, skriver Oslo Politidistrikt i en pressemelding.

  Hulsker har erkjent forholdet.

  Strafferammen for hatefulle ytringer er bot eller fengsel inntil 3 år, og strafferammen for hensynsløs atferd er bot eller fengsel inntil 2 år. Av praksis fra Høyesterett er normalt straffenivå for et tilfelle av hatefulle ytringer en kortere betinget fengselsstraff kombinert med bot tilsvarende brutto månedslønn. For hensynsløs atferd er normalt straffenivå bot, står det i pressemeldingen.