Stjal måka kamera og filmet flytur?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En video av ei måke som tilsynelatende stjeler et kamera og filmer flukten skaper debatt på nett. For er dette ekte fugleperspektiv eller et snedig reklamestunt? Vi spurte noen zoologer.

En ukjent fotografs videokamera blir stjålet av ei måke med fotoambisjoner og vips har vi den siste video-farsotten på nettet.

Og som de fleste virale videor (les: videoer som deles og spres på nett raskere enn en måke kan fly) etterlater den seg en diskusjon om dette egentlig er noen slue reklamemakere som prøver å skyte gullfuglen.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet).

Måke stjeler kamera

At måken nærmer seg kameraet såpass fort er mistenkelig, mener en zoolog NRK.no har snakket med. Se hele videoen øverst i saken.

Foto: Skjermdump: Youtube

Måkas tur - sekund for sekund

I videoen ser vi et kamera bli satt på bakken utenfor et hus. Umiddelbart etterpå nærmer ei måke seg kameraet, tar det og flyr av gårde.

Lite hjelper det at eieren, som vi må regne med ser det hele, roper etter tyven. Måka setter i gang med sitt eget lille «Cannes - sekund for sekund»-prosjekt med linsa velrettet mot bakken.

Kort tid etter lander måka på en avsats og retter kameraet - først mot seg selv - deretter mot et tårn, før videoen er ferdig.

Etter å ha sett filmen sitter man igjen med en del spørsmål. For eksempel hvordan en måke kan bære et kamera og hvordan resultatet blir såpass bra. Og ikke minst, hvordan fant eieren kameraet igjen slik at han fikk lagt det ut på Youtube?

– Flyr ikke om natta

Petter Bøckmann, Arild Johnsen og Einar Strømsnæs er alle zoologer ved Naturhistorisk museum i Oslo, og har tilsammen god peiling på alt som smaker av fugl.

De koser seg naturligvis med å se videoen da NRK.no ringer for å komme til bunns i måkemysteriet.

– Nesten ingen fugler er ute og flyr om natta, så jeg er ikke overbevist om at dette er sant, sier Bøckmann.

– Dette ser ut til å være en sildemåke, og den kan klare å bære et par hundre gram, sier Strømsnæs. (Det aktuelle kameraet veier ca 170 gram, red.anm.).

– Jeg reagerer på starten. Det må være en veldig tam måke, som nærmer seg mennesket så fort, sier Johnsen.

De tre er også enige om at selve resultatet ser mistenkelig bra ut, uten at de vil påberope seg filmkompetanse.

Mener det er reklame

Dermed kan vi ikke med sikkerhet avgjøre om denne videoen er et heldig uhell eller en smart markedsplan satt i stand for å skape mye oppmerksomhet til fordel for et spesielt kameramerke.

Teknologinettstedet Mashable.com prøver seg med å forsiktig konkludere at dette er et reklamestunt, og refererer til at produsenten har en historie som inneholder flere virale videoer. I tillegg mener de at valget av filmbyen Cannes som lokasjon, er et sikkert tegn på at dette er et reklamestunt.

Hva mener du? Er dette en reklamefilm eller ei måke med skuespillerambisjoner?

Kulturstrøm

 • Sommerkampanje om føflekkreft

  Forsiden til KK er laget med UV-sensitivt blekk. Så når magasinet ligger i solen, vokser modellens føflekk. Slik har Kvinner og klær og Kreftforeningen samarbeidet om å fokusere på å forebygge føflekkreft, skriver Medier24.

  Forside mot føflekkreft laget av UV-sensitivt blekk
  Foto: KK/Kreftforeningen
 • Assange spionerte fra ambassade

  WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016 fra den ecuadorianske ambassaden i London. Det avslører dokumenter CNN har fått tilgang på.

 • Godt besøkt rockfestival

  Festivalen Norway Rock hadde 2.500 betalende hver dag i tre dager. Økonomisjefen i festivalen sier til avisen Agder at det er litt mer enn hva festivalen budsjetterte med. Artister som Skid Row og Dee Snider fra Twisted sisters sto på scenen under festivalen.