NRK Meny
Normal

Stjal måka kamera og filmet flytur?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En video av ei måke som tilsynelatende stjeler et kamera og filmer flukten skaper debatt på nett. For er dette ekte fugleperspektiv eller et snedig reklamestunt? Vi spurte noen zoologer.

En ukjent fotografs videokamera blir stjålet av ei måke med fotoambisjoner og vips har vi den siste video-farsotten på nettet.

Og som de fleste virale videor (les: videoer som deles og spres på nett raskere enn en måke kan fly) etterlater den seg en diskusjon om dette egentlig er noen slue reklamemakere som prøver å skyte gullfuglen.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet).

Måke stjeler kamera

At måken nærmer seg kameraet såpass fort er mistenkelig, mener en zoolog NRK.no har snakket med. Se hele videoen øverst i saken.

Foto: Skjermdump: Youtube

Måkas tur - sekund for sekund

I videoen ser vi et kamera bli satt på bakken utenfor et hus. Umiddelbart etterpå nærmer ei måke seg kameraet, tar det og flyr av gårde.

Lite hjelper det at eieren, som vi må regne med ser det hele, roper etter tyven. Måka setter i gang med sitt eget lille «Cannes - sekund for sekund»-prosjekt med linsa velrettet mot bakken.

Kort tid etter lander måka på en avsats og retter kameraet - først mot seg selv - deretter mot et tårn, før videoen er ferdig.

Etter å ha sett filmen sitter man igjen med en del spørsmål. For eksempel hvordan en måke kan bære et kamera og hvordan resultatet blir såpass bra. Og ikke minst, hvordan fant eieren kameraet igjen slik at han fikk lagt det ut på Youtube?

– Flyr ikke om natta

Petter Bøckmann, Arild Johnsen og Einar Strømsnæs er alle zoologer ved Naturhistorisk museum i Oslo, og har tilsammen god peiling på alt som smaker av fugl.

De koser seg naturligvis med å se videoen da NRK.no ringer for å komme til bunns i måkemysteriet.

– Nesten ingen fugler er ute og flyr om natta, så jeg er ikke overbevist om at dette er sant, sier Bøckmann.

– Dette ser ut til å være en sildemåke, og den kan klare å bære et par hundre gram, sier Strømsnæs. (Det aktuelle kameraet veier ca 170 gram, red.anm.).

– Jeg reagerer på starten. Det må være en veldig tam måke, som nærmer seg mennesket så fort, sier Johnsen.

De tre er også enige om at selve resultatet ser mistenkelig bra ut, uten at de vil påberope seg filmkompetanse.

Mener det er reklame

Dermed kan vi ikke med sikkerhet avgjøre om denne videoen er et heldig uhell eller en smart markedsplan satt i stand for å skape mye oppmerksomhet til fordel for et spesielt kameramerke.

Teknologinettstedet Mashable.com prøver seg med å forsiktig konkludere at dette er et reklamestunt, og refererer til at produsenten har en historie som inneholder flere virale videoer. I tillegg mener de at valget av filmbyen Cannes som lokasjon, er et sikkert tegn på at dette er et reklamestunt.

Hva mener du? Er dette en reklamefilm eller ei måke med skuespillerambisjoner?

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK