Hopp til innhold

Film om Muhammed-karikaturene

Regissøren Anders Kjær har møtt islamske grupper for å snakke om de omstridte Muhammed-karikaturene.

Why Democracy?

Regissør Anders Kjær med en islamsk gruppe.

Foto: Why Democracy?

Reaksjonene som oppsto i kjølvannet av Jyllandspostens trykking av de omstridte Muhammed-karikaturene skapte voldsomme reaksjoner og konsekvenser langt ut over Danmarks grenser. Nylig blusset debatten opp igjen som følge av den svenske kunstneren Lars Vilks tegninger. 

Muhammed-karikaturene

Islamske grupper var i harnisk over Muhammed-karikaturene.

Foto: Why Democracy?

Sterke reaksjoner

I den danske dokumentarfilmen En blodig tegneserie, som er en del av dokumentarserien "Why democracy?", følger vi livet i avisredaksjonen gjennom det verdensomspennende bråket og alle de sterke reaksjonene som oppsto etter publiseringen.

Ytringsfriheten

Hva forteller disse reaksjonene oss om det vi i den vestlige verden opplever som selve kjernen i demokratiet, nemlig ytringsfriheten?Hva skjer når en demokratisk rettighet krenker en annen?Skal ytringsfriheten begrenses? 

Regissør Anders Kjær

Regissør Anders Kjær har laget filmen om Muhammed-tegningene.

Foto: Why Democracy?

"En blodig tegneserie" er en dokumentar om hvordan og hvorfor 12 tegninger i en dansk lokalavis kunne trekke et lite land inn i en konfrontasjon med muslimer over hele verden.

Selvsensur?

Regissøren forsøker å belyse hvorvidt respekten for islam kombinert med reaksjonene på tegningene er i ferd med å lede oss mot selvsensur. Hvor tolerante skal vi være for den intolerante? Hvilke grenser skal det være, om noen, for ytringsfrihet? Filmen tar oss med til Libanon, Iran, Syria, Qatar, Frankrike, Tyrkia og Danmark hvor vi møter mennesker som spilte en viktige roller i karikaturstriden.

Bak striden

"En blodig tegneserie" går bak selve striden og forsøker å dokumentere oppskaleringen av den politiske krisen og debatten om ytringsfrihet i demokratiske samfunn.

Regissør Karsten Kjær hilser på Ali Bakshi.

Irakiske Ali Bakshi demonstrerte mot Muhammed-tegningene. Her hilser han på regissør Anders Kjær.

Foto: Why democracy

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.