Hopp til innhold

Else Michelet hedret av Fritt Ord

Else Michelet ble hedret av Fritt Ord torsdag. - Veldig ærerikt, sa en glad Michelet.

Georg Fredrik Rieber Mohn og Else Michelet
Foto: Hege Fagerheim / NRK

Etter 19 år som produsent for Hallo i uken takket nylig Else Michelet for seg og overlot kulturkanalen P2s nest morsomste program til nye krefter.

- Dermed ble det naturlig å hedre deg, og sende vår dypeste medfølelse til etterfølgerne, sa nestleder Georg Fredrik Rieber-Mohn i Fritt Ord da Michelet ble tildelt insitusjonens høyhengende Honnør-pris torsdag. Prisen er på 50 000 kroner.

SE I NETT-TV: Fritt Ords Honnør til Michelet

- Dette er veldig ærerikt. Og begrunnelsen er ikke flytende, men gjennomtenkt og varm, og det gleder mitt hjerte, sier Michelet selv, som var flankert av både familie, venner og kolleger under prisutdelingen.

Fri og uredd

- Fritt Ords Honnør deles ut til personer som har stått for frie, uredde ytringer og beriket kulturlivet. Og det er mange sider ved Michelets virke man kan trekke fram i denne sammenhengen, sa Georg Fredrik Rieber-Mohn.

- Ikke minst da hun på 70-tallet ga fra seg verbale spark og fikk mye tilbake, ikke minst fra konservative, middelaldrende menn. Men det er først og fremst som satiriker og humorist, kabaretartist og radiojournalist vi har lært å sette pris på deg, sa Rieber-Mohn, som selv har opplevd å bli besunget med en kritisk nidvise i et Hallo i uken-program noen år tilbake.

SE I NETT-TV: Siste sending for Michelet, Kalvø og Beranek Holm i Lørdagsrevyen

Selv satte Michelet stor pris på prisen. Og benyttet sin takketale til å takke de mange hun har jobbet med.

Else Michelet får Fritt Ords honnør

Else Michelet takket både forfattere og skuespillere, og ikke minst lydfolkene i Radioteateret, for samarbeidet om Hallo i uken.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

- Jeg vil takke NRK, forfatterne og skuespillerne. Men spesielt vil jeg takke vennene i lyden. Vi kan kjøpe alt vi trenger utenfor NRK, men ikke radioteater, sa en rørt Michelet, og ga likegodt en raus blomsterbukett til lyddesigner Sture Bakke, som har vært med og satt sitt karakteristiske preg på Hallo i uken helt siden starten.

Flere talere trakk fram at Michelets skarpe satire alltid rammer makten og maktmenneskene, ikke de små og forsvarsløse. Og nettopp det poenget ble også Michelets siste for dagen:

- Vi er mange som har noe på hjertet. Men det betyr at vi også må ha et hjerte å henge det på.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor