NRK Meny
Normal

Eks-president tilbake i teateret

Václav Havel har skrevet sitt første scenedrama etter at han trakk seg fra politikken. Men iscenesettingen skjedde ikke helt uten drama.

Havel

Havel mottar applaus etter premieren 22. mai.

Foto: MICHAL DOLEZAL / AP

Tsjekkias tidligere president er mest kjent for sin rolle under kommunismens fall, men Havel er også forfatter og dramatiker.

Familieintrige

Det var voldsom interesse da stykket ”Avskjed” hadde premiere. Det har nemlig ikke vært noen enkel fødsel for dramaet, ikke minst på grunn av forviklinger rundt Havels skuespillerkone.

- Jeg ville vært glad om kona mi kunne spille hovedrollen, sier Havel.

Men slik skulle det ikke gå. Det var nemlig slik at nasjonalteateret i Praha ønsket å sette opp stykket. Alt var klart, bortsett fra at Havel insisterte på at hans kone, Dagmar Havlová, skulle ha hovedrollen. Det gikk ikke teateret med på og trakk seg fra hele oppsetningen.

Nytt teater

Et nytt teater kom på banen, og de ville gi Havels kone hovedrollen. Men også dette teateret måtte trekke seg da de ikke fikk finansiering. Deretter kom det avantgardeteateret Archa på banen. De skaffet penger fra næringslivet. For seks uker siden kunne prøvene begynne, med Havels kone i hovedrollen.

Men for tre uker siden måtte hun trekke seg av helsemessige årsaker. En ny hovedrollehaver ble hentet inn, og nå har stykket altså hatt premiere.

- Ikke selvbiografisk

Det går også hardt for seg på scenen. Stykket handler om en politikers avskjed fra politikken men Havel sier at stykket ikke har noe å gjøre med hans egen avgang i 2003.

- Stykket handler om ulike verdisett, om hva som er viktig og hva som er uviktig, sier regissør David Radok.

Stykket har i helgen fått gode anmeldelser i tsjekkiske aviser. Også utenfor Tsjekkia er interessen stor. Den første utenlandsoppsetningen blir ved Orange Theatre i London i september.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters