Eks-president tilbake i teateret

Václav Havel har skrevet sitt første scenedrama etter at han trakk seg fra politikken. Men iscenesettingen skjedde ikke helt uten drama.

Havel

Havel mottar applaus etter premieren 22. mai.

Foto: MICHAL DOLEZAL / AP

Tsjekkias tidligere president er mest kjent for sin rolle under kommunismens fall, men Havel er også forfatter og dramatiker.

Familieintrige

Det var voldsom interesse da stykket ”Avskjed” hadde premiere. Det har nemlig ikke vært noen enkel fødsel for dramaet, ikke minst på grunn av forviklinger rundt Havels skuespillerkone.

- Jeg ville vært glad om kona mi kunne spille hovedrollen, sier Havel.

Men slik skulle det ikke gå. Det var nemlig slik at nasjonalteateret i Praha ønsket å sette opp stykket. Alt var klart, bortsett fra at Havel insisterte på at hans kone, Dagmar Havlová, skulle ha hovedrollen. Det gikk ikke teateret med på og trakk seg fra hele oppsetningen.

Nytt teater

Et nytt teater kom på banen, og de ville gi Havels kone hovedrollen. Men også dette teateret måtte trekke seg da de ikke fikk finansiering. Deretter kom det avantgardeteateret Archa på banen. De skaffet penger fra næringslivet. For seks uker siden kunne prøvene begynne, med Havels kone i hovedrollen.

Men for tre uker siden måtte hun trekke seg av helsemessige årsaker. En ny hovedrollehaver ble hentet inn, og nå har stykket altså hatt premiere.

- Ikke selvbiografisk

Det går også hardt for seg på scenen. Stykket handler om en politikers avskjed fra politikken men Havel sier at stykket ikke har noe å gjøre med hans egen avgang i 2003.

- Stykket handler om ulike verdisett, om hva som er viktig og hva som er uviktig, sier regissør David Radok.

Stykket har i helgen fått gode anmeldelser i tsjekkiske aviser. Også utenfor Tsjekkia er interessen stor. Den første utenlandsoppsetningen blir ved Orange Theatre i London i september.

Kulturstrøm

 • Blir Artist in Residence

  John Zorn (67) blir Artist in Residence på Moldejazz neste år. Det seier festivalsjef Mariann Bjørnelv til rbnett.no. Den amerikanske multiinstrumentalisten og komponisten har vore på jazzfestivalen tre gonger før. Festivalen ønsker også å få verdsstjerna John Legend tilbake til utescena på Romsdalsmuseet.

  John Zorn
  Foto: Pressebilde
 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».