Du Jeppe, du Jeppe

Når Jeppe blir en gatemusikant fra Romania.

Visjonæren

Rebekka Joki som Nille og Jørgen Langhelle som Jeppe

Foto: Ann Iren Ødeby

Da teaterkompaniet De Utvalgte fikk Heddaprisen for særlig kunstnerisk innsats i 2013, var det blant annet for sin tøyning av scenerommets dimensjoner, for omgangen med spørsmål av tidløs karakter og for alltid å søke nye veier i sitt scenespråk.

En pris som var både vel unt og vel fortjent. Kompaniets bruk av 3D-videoer som scenografi er enestående i Norge. Deres forestilling «Kunsten å bli tam»var en skjellsettende opplevelse.

Også forestillingen «De utvalgte», basert på Bibelens Noa-historie og med bruk av Inger Christensens vakre dikt Alfabet, gav kompaniet mye skryt og mye oppmerksomhet. Flertallet av skuespillerne hadde en psykisk utviklingshemming, noe som gav helt egne dimensjoner og klangbunner til stykket.

Med sin nyeste forestilling «Visjonæren» fortsetter de vandringen i 3D-landskapet. Denne gangen er utgangspunktet Ludvig Holbergs «Jeppe på Bjerget» fra 1722.

Alle sier at Jeppe drikker – men hvorfor drikker han? Hos De Utvalgte kan Jeppe være alle. Derfor forflyttes rollen gjennom stykket. Men Jeppe (Jørgen Langhelle) drikker like fullt – og Mor Nille raser og fortviler.

Varm og lunefull

Rebekka Joki spiller en varm og lunefull Nille, fortvilet over at han ikke kommer hjem og at hun er uten såpe og alene med barna, rasende over at han drikker. Men kjærligheten til ham har hun like fullt.

Og alt kunne ordnet seg mellom Jeppe og Nille, hadde det ikke vært for det utspekulerte sendebudet, spilt av Torbjørn Davidsen. Kledd som en (klok) kone med skaut og kjole går han mellom Jeppe og Nille som en slags mellommann, men historiene forvrenges. Enormt underholdende, og samtidig uendelig trist.

Visjonæren

Torbjørn Davidsen er sendebudet

Foto: Ann Iren Ødeby

Så Nille og Jeppe forsones ikke. Men Jeppe oppsøker en leiesoldat, en slags dagens utgave av Jeppe-figuren.

Innslaget med soldaten er urovekkende. Den tyranniske siden ved Jeppe kommer frem, samtidig som det påpekes som en side ved det norske samfunnet: Rikdom kontra ansvar for verden og miljø – våpenproduksjon, krigsdeltakelse og dyreavl er områder som nevnes.

En annen Jeppe-figur sitter på siden av scenen gjennom nesten hele forestillingen. Mot slutten hentes han frem.

Visjonæren

En annen Jeppe-figur er Cantaragiu Rasturnel fra Romania. Han er gatemusikant i Oslo.

Foto: Ann Iren Ødeby

Cantaragiu Rasturnel fra Romania er gatemusikant i Oslo og er her for å tjene penger til barn og barnebarn. Han settes i baronens stol, kles opp, serveres god mat, får kyss, klapp og klem. Og dømmes i rettssaken som kommer mot slutten av Holbergs stykke.

Emmen smak i munnen

Og der slutter det hos De Utvalgte. Med en emmen smak i munnen, uavklart og tankefullt.

3D-videoene til Boya Bøckman er vakre som alltid. Store oversiktsbilder frakter oss til ørkenen, til krigslandskap, til Mor Nille som sitter i elvekanten og forsøker å vaske klær uten såpe, videre flyr trekkfuglene over skjermen så nært at et publikum utstyrt med 3D-briller lett kan fristes til å strekke hånden ut og ta på dem, det samme med flaggermusene som kommer flygende mot en.

Videoen gir gjørme, vann, gress og ørken til fortellingen, et konkret landskap den har godt av, det bringer den inn i virkeligheten. Så leiesoldaten, som i utgangspunktet er reell, blir ikke mindre virkelig av scenografien.

Det er alltid noe som murrer og napper, som etterlater en uro etter De Utvalgtes forestillinger. Visjonæren har mange tematiske tråder i seg, og oppleves ikke like sterk eller skjellsettende som eksempelvis «Kunsten å bli tam», men den er vel verdt å få med seg.

Kulturstrøm

 • Pippi for jenter på flukt

  Når Pippi Langstrømpe fyller 75 år i 2020 blir hun en del av Redd Barnas program «Girls on the Move», som skal sikre at barns rettigheter respekteres. Astrid Lindgren Company ønsker å bidra til arbeidet for barn som er på flukt, står det i en pressemelding. Boka «Pippi Langstrømpe» kom ut i 1945.

  Pippi Långstrump
  Foto: NTB scanpix
 • Kleskjede innfører utleie

  Den svenske såkalte hight street-kjeden Gina Tricot innfører utleie av klær. Med «Rent Your Party Outfit» skal kundene kunne leie antrekk fra kleskjeden i et par dager før de returnerer det, skriver Melk & Honning. Pilotprosjektet skjer først i Gøteborg.

 • Lager kunst av plastsøppel

  Gatekunstneren Bordallo 2 fra Portugal har blant annet brukt gamle søppeldunker og fiskegarn for å pynte en vegg i Kristiansand sentrum.