Hopp til innhold

Drapsdømt og dikter

I boken «Isola», skriver drapsdømte John Mangler om sine erfaringer fra fengselet. Han tok en permisjonsdag derfra for å møte Bokprogrammet. Intervjuet kan du se her.

Video Bøker fra fengslet (2:14 @ Bokprogrammet)

Forfatteren som kaller seg John Mangler vil være anonym, og kunne derfor ikke vise ansiktet da han møtte Bokprogrammet. Se hele intervjuet her!

– Det at han sitter i fengsel er en sak mellom han og samfunnet. Det fratar han ikke retten til å uttrykke seg poetisk og litterært, sier redaktør i Cappelen Damm Frederik Lønstad om norske John Mangler.

Fra «fuck the system» til likegyldighet

Mangler (forfatterpseudonym) er i midten av 20-årene, men sitter nå i fengselet med en ubetinget dom på 15 år, for et drap han begikk da han var 18 år gammel. I fjor debuterte han som forfatter med diktsamlingen «Isola».

– Boka handler helt konkret om å sitte i isolasjon, om en sinnsstemning som du føler fra dag én på isolasjon til vedkommende slipper ut. Fra det aggressive «fuck the system»-attityden til en passivisering og likegyldighet, sier redaktøren.

John Manglers "Isola"

Fra Manglers diktsamling «Isola».

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Fengselet i fengselet

I «Isola» skriver Mangler at boka består av «ting jeg har skrevet på iso», som er det samme som isolasjon. «Når du bryter eller blir beskyld for å bryte reglene i fengselet», skriver han, «blir du sendt til isolasjonsavdelingen som utgjør fengselet i fengselet».

Forfatteren fikk en dags permisjon for å møte Bokprogrammet. Hele intervjuet kan du se her allerede nå (øverst i saken) eller i kveld kl. 21.30 på NRK2.

I intervjuet sier Mangler at ordet «isola» henviser både til øy på italiensk og «isolasjon».

– Det er nesten som å være på en øy, når man sitter alene og er for seg selv. Jeg prøvde egentlig bare å beskrive hverdagen på isolasjon, både tanker og ting man gjør, forklarer han.

Forfatter John Mangler

I Bokprogrammet i kveld kan du se John Mangler lese fra sin debutbok, «Isola».

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

En rottekonge oppstår

når hundrevis av rotter

kravler oppå hverandre

i trange rom,

der de lange, skitne halene

filtrer seg sammen til en heslig knute av kjøtt og brusk

Rottekongen, fra boken «Isola»

– Føler meg som en turist

På spørsmål om hvorvidt det er mulig å beskrive boken med ett ord, sier Mangler at det er «hat».

– Det handler mye om hat som går ut i mange forskjellige retninger. I boka prøver jeg å finne en retning til det hatet, forklarer forfatteren.

Etter at boken kom ut i fjor, ble han invitert til å delta på Oslo Poesifestival.

– Jeg føler meg som en turist både i fengselet og når jeg skriver. Under poesifestivalen følte jeg meg også som en skikkelig turist, selv om jeg møtte mange varme og hyggelige mennesker, sier Mangler til Bokprogrammet.

varm og solbrent

puster jeg dypt

før jeg stuper fra ripa

nedover og nedover

i havet med sikre tak

kaldere og dypere

dypere, kaldere,

for hver meter

her nede er det et nytt spill, tenker jeg

før jeg skimter noe, nede under meg

svakt blinkende lys og blågrå konturer

her nede, en by?

Undervannsbyen, fra boken «Isola»

Ser ikke på seg selv som forfatter

I intervjuet sier Mangler også at han ikke føler seg som forfatter, selv om han nå har gitt ut en bok.

– Jeg tror ikke jeg hadde klart å skrive en skjønnlitterær bok. Jeg har sittet hele mitt voksne liv i fengsel, så det er bare det jeg kan noe om.

Hør Brynjulf Jung Tjønn og Astrid Hygen Meyer snakke om «Isola» i Bok i P2:

I kveldens episode av Bokprogrammet, som har «Fengsel» som tema, får du også se et intervju med den norsk-tyrkiske forfatteren Izzet Celasin, som i fjor høst kom ut med sin andre bok som beskriver erfaringene fra opphold i tyrkiske fengsler.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters