Hopp til innhold

Doping for folk flest

Han doper seg for å se fin ut på stranda. Titusenvis av unge menn tar snarveien til store muskler.

Mann i treningsstudio

Fler og fler jukser seg til større muskler.

Foto: Martin Kierstein / Colourbox

Nettradio: Doping for folk flest

Han er i 20-årene og har store muskler. Ord som testoproprionat og trenacentate er en naturlig del av vokabularet hans – han er en av titusenvis unge menn som bruker dopingmidler for å se slank og muskuløs ut. Og han er en av de svært få som har gått med på å la seg intervjue til radiodokumentaren ”Doping for folk flest”, anonymt og med fordreid stemme.

- Det er en sommerkur. Jeg skal bygge muskler sakte og gå ned i vekt, miste fettet, sier han til NRK.

- Hvorfor kaller du det en sommerkur?

- Det er moro da å se litt bra ut på sommeren. Det er det som er hele opplegget, å se bra ut.


Doping for alle

Norske menn gjør stadig mer for å framstå som veltrente og attraktive. Det er ikke forbudt å ta dopingmidler dersom man ikke er profesjonell idrettsutøver, og det er enkelt å få tak i preparatene. Bak dopingbruken skjuler det seg en omfattende kriminell industri som stort sett får holde på i fred.

- Jeg tror veldig mange forbinder doping med noe som foregår i idretten, sier Bjørn Barland. Han er forskningsleder ved Politihøgskolen og har fulgt dopingområdet i 20 år.

- Det store samfunnsproblemet knyttet til doping, det som du og jeg vil møte i drosjekøen, knytta til våre barn eller ungdomsmiljøer, det har ikke noe med organisert idrett å gjøre, sier Barland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ståle ødela helsa med doping

Ståle Wadsworth ødela kroppen med doping.

Foto: Kjetil Saugestad / NRK

- Gjør livet meningsfylt

Ståle Wadsworth brukte mye dopingmidler fra han var 18. Det gikk bra lenge, helt til han 28 år gammel fikk massiv hjertesvikt.

- Jeg var jo på kur da. Så dro jeg på trening og blodtrykket mitt gjorde at ei åre sprakk på innsida ved hjertet, sier Ståle til NRK.

Legene måtte kutte seg inn i hovedpulsåra i lysken og sette inn en ballongpumpe for å hjelpe hjertet med å slå.

- For da hadde det på en måte gitt opp. Så jeg hadde flaks som sitter her i dag. Det er kraftige medikamenter det her, sier Ståle.

Nå driver han en informativ nettside om doping og har god kontakt med miljøet. Han forteller at det er folk i nesten alle yrkesgrupper som bruker steroider.

- Men det er jo noen som går igjen hyppigere, arbeidsledige for eksempel. De vil ha noe å gjøre men har ikke noe å gjøre, så blir kroppen på en måte prosjektet deres. Da har de plutselig et liv som de tror meningsfylt.

Sju kilo muskler

Gutten på "sommer-kur" har lagt på seg sju kilo muskler i løpet av en måned og er godt fornøyd.

- Før turte jeg ikke å være på stranda. Det er utrolig deilig å kunne gjøre sånne ting. Det var noe som fikk meg til å begynne. Jeg har fått utrolig mye bedre selvtillit enn det jeg hadde før.

Søkelys på doping

Over en periode på noen måneder har Radiodokumentarens Kjetil Saugestad undersøkt den norske dopingverdenen. Han har kommet i kontakt med et trettitalls dopingbrukere, intervjuet spanere, tollere og leger, og handlet doping på nett uten problemer. Det har resultert i tre programmer om doping, som kan høres og sees i NRK de neste ukene.

Hør radiodokumentaren "Doping for folk flest" lørdag 16.10 kl 10.03 i NRK P2, reprise søndag 17.10 kl 21.03. Av Kjetil Saugestad, teknisk regi Kåre Johan Lund. Konsulenter Berit Hedemann og Snorre Tønset.

Tirsdag 19.10: Brennpunktprogrammet "Gutten i speilet" på NRK 1 kl 21.40.

Lørdag 23.10: Radiodokumentaren "Operasjon six-pack. Om debutanten David og andre fornøyde dopingbrukere" i NRK P2 kl 10.03, reprise søndag 24.10 kl 21.03.

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til enormt dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.