Hopp til innhold

Djangofestival i 30 år

Django Reinhardt ville vært 99, Jon Larsen fyller 50 og Djangofestivalen feirer 30 års jubileum!

Hot Club de Norvège

Hot Club de Norvège-jam med Jimmy Rosenberg

Foto: presse

Hør Tine Skolmen og Jon Larsen om festivalen

Django Reinhardt + Jon Larsen

Django Reinhardt
Foto: presse

Det hele startet med sigøynergitaristen Django Reinhardt, som plasserte sin spesielle jazztradisjon så ettertrykkelig på kartet at den nå like gjerne kalles Djangomusikk. Mannen bak Quintette du Hot Club de France ble bare 43 år.

Jon Larsen

I Bærum utenfor Oslo satt en ung gitarist som forelsket seg så sterkt i musikken at han i 1978 startet sitt eget Hot Club the Norvège. Året etter, på Djangos 70 årsdag, ble den første Djangofestivalen en realitet, og hvert år siden har Jon Larsen sørget for at Django Reinhardt er blitt feiret i Norge. Denne helgen går den 30. festivalen av stabelen.

= festival og jam

En tradisjon på Djangofestivalen er unge, ukjente musikere som dukker uanmeldt opp i håp om å få jamme med de store idolene. Fiolinisten Ola Kvernberg fra Fræna fikk sitt startskudd nettopp slik, på Djangofestivalen i januar 2000.

Nye navn

I følge Jon Larsen er det spesielt mange bra debutanter på årets Djangofestival . Det har skjedd fantastiske ting i Paris der en gjeng musikanter har fornyet Djangomusikken med impulser fra mange av jazzens stilepoker. En det stilles store forventninger til er den 18 år gamle fiolinisten Fiona Mombet, som nå blir å høre på Cosmopolite i Oslo.

Hør og se fiolinvirtuosen Fiona Mombet

Vi møter dessuten den unge gitarist Nomy Rosenberg og hans trio på scenen, lillebror til den profilert gitarvirtuosen Jimmy Rosenberg.

Dagbladets Pauline Hall om Django i Oslo 1939

Dagbladets Pauline Hall om Djangos konsert i Oslo 1939

HØR DJANGOFESTIVALEN PÅ NRK P2 og NRK JAZZ:

  • FREDAG 23/1 kl. 22.05,
  • LØRDAG 24/1 kl. 22.05
  • SØNDAG 1/2 kl. 22.05

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters