Djangofestival i 30 år

Django Reinhardt ville vært 99, Jon Larsen fyller 50 og Djangofestivalen feirer 30 års jubileum!

Hot Club de Norvège

Hot Club de Norvège-jam med Jimmy Rosenberg

Foto: presse

Hør Tine Skolmen og Jon Larsen om festivalen

Django Reinhardt + Jon Larsen

Django Reinhardt
Foto: presse

Det hele startet med sigøynergitaristen Django Reinhardt, som plasserte sin spesielle jazztradisjon så ettertrykkelig på kartet at den nå like gjerne kalles Djangomusikk. Mannen bak Quintette du Hot Club de France ble bare 43 år.

Jon Larsen

I Bærum utenfor Oslo satt en ung gitarist som forelsket seg så sterkt i musikken at han i 1978 startet sitt eget Hot Club the Norvège. Året etter, på Djangos 70 årsdag, ble den første Djangofestivalen en realitet, og hvert år siden har Jon Larsen sørget for at Django Reinhardt er blitt feiret i Norge. Denne helgen går den 30. festivalen av stabelen.

= festival og jam

En tradisjon på Djangofestivalen er unge, ukjente musikere som dukker uanmeldt opp i håp om å få jamme med de store idolene. Fiolinisten Ola Kvernberg fra Fræna fikk sitt startskudd nettopp slik, på Djangofestivalen i januar 2000.

Nye navn

I følge Jon Larsen er det spesielt mange bra debutanter på årets Djangofestival . Det har skjedd fantastiske ting i Paris der en gjeng musikanter har fornyet Djangomusikken med impulser fra mange av jazzens stilepoker. En det stilles store forventninger til er den 18 år gamle fiolinisten Fiona Mombet, som nå blir å høre på Cosmopolite i Oslo.

Hør og se fiolinvirtuosen Fiona Mombet

Vi møter dessuten den unge gitarist Nomy Rosenberg og hans trio på scenen, lillebror til den profilert gitarvirtuosen Jimmy Rosenberg.

Dagbladets Pauline Hall om Django i Oslo 1939

Dagbladets Pauline Hall om Djangos konsert i Oslo 1939

HØR DJANGOFESTIVALEN PÅ NRK P2 og NRK JAZZ:

  • FREDAG 23/1 kl. 22.05,
  • LØRDAG 24/1 kl. 22.05
  • SØNDAG 1/2 kl. 22.05

Kulturstrøm

  • Festivalen Findings flyttes

    Findings 2021 flyttes til 10. og 11. september, og går av stabelen på Bislett Stadion i Oslo. Den nederlanske artisten Tiësto er første bekreftede artist.

  • Musikklinje i Nord-Østerdal truet

    Fylkeskommunedirektøren i Innlandet vil legge ned programtilbudet Vg 1 musikk, dans og drama og to andre linjer ved Nord-Østerdal videregående skole. Grunnen er for få søkere, skriver Alvdal midt i væla. I musikklinjas tilfelle dreier det seg om én søker for lite. Skolens administrasjon ønsker ikke kuttene, sier rektor Anne Buttingsrud. Hovedutvalget for utdanning tar den endelige avgjørelsen i et møte 26. april.

Flere kulturnyheter