Hopp til innhold

Dissimilis til operaen

Dissimilis får mange prominente gjester i publikum når de 6. november setter opp den første av fem forestillinger i Bjørvika.

Kai Zahl

Torsdag 6. november har den psykisk utviklingshemmede gruppa Dissimilis premiere på sin første av fem forestillinger i Den Norske Opera. «Jenny – en annerledes opera» er et stort løft. Den bygger på en idé og historie av Kai Zahl (bildet).

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Torsdag 6. november har gruppa Dissimilis, som består av psykisk utviklingshemmede, premiere på sin første av fem forestillinger i Den Norske Opera.

Dissimilis-gründeren

«Jenny – en annerledes opera» er et stort løft. Den bygger på en idé og historie av Kai Zahl. Det var også Dissimilis-gründeren Zahl som sto bak den første store oppsetting «Dissimilis – en annerledes musikal» i Oslo Konserthus i 1987.

Musikkansvarlig ved Dissimilis kultur- og kompetansesenter, Charlotte Fongen, har skrevet musikk og libretto, og senterets pedagogiske og kunstneriske leder Kari Beth Thørrisen har ansvaret for regi og koreografi.

Blant gjestene er Dissimilis’ høyeste beskytter prinsesse Astrid fru Ferner.

Prominente gjester

I spissen for regjeringen og Stortinget kommer kulturminister Trond Giske (Ap) og stortingsrepresentantene Siv Jensen (Frp), Odd Einar Dørum (V) og Dagfinn Høybråten (KrF). Tidligere statsminister Kåre Willoch vil også være til stede.

I tillegg er det ventet et stort oppbud av representanter for det offisielle Norge og kjentfolk som Ivar Dyrhaug, Arve Juritzen, Yngvil Kiran, Stephen Ackles og Terje Søviknes.

Ordfører Fabian Stang (H) representerer vertskapskommunen.

Kulturstrøm

 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

 • Roger Waters etterforskes av tysk politi

  Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

  Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

  – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)