Hopp til innhold

Dette ser du på TV i julen

Tradisjonen tro blir gamle klassikere sendt i jula, og på NRK blir det gjensyn med både Askepott, Disney-figurene og Grevinnen og hovmesteren. Også TV 2, TV3 og TV Norge har et godt tilbud til de TV-glade.

Julen er en tid for tradisjoner, og for mange innebærer det kjente og kjære filmer og programmer på TV. Norges største TV-kanaler har alle et bredt tilbud for store og små i juletiden.

For mange barn er TV-høydepunktet Julemorgen, som i år blir sendt for 15. gang. Margrethe Røed, Heidi Marie Vestrheim og pianisten Lars Andreas Aspesæther leder årets sendinger, som starter lørdag 22. desember på NRK Super.

Kjente klassikere


På julaften går Julemorgen parallelt på NRK1, og der sendes klassikerne Tre nøtter til Askepott, Reisen til julestjernen, og Donald Duck og vennene hans.

Ett av årets aller mest sette program er også tilbake lille julaften, og i år er det Ingrid Gjessing Linhave og Kåre Magnus Berg som sørger for stemningen i «Kvelden før kvelden». Der blir det også et velkjent gjensyn med Grevinnen og den drikkeglade hovmesteren.

Den kritikerroste norske filmen «Hjem til jul» sendes julaften natt, men blir også å se uken før, 18. desember.

Romjulen byr på tradisjonelle julenøtter, og det blir sendt en halvannen time lang juleepisode av den populære dramaserien Downton Abbey, som runder av sesong 3.

NRK har tidligere hatt suksess med minutt for minutt-seriene, og 29. desember er det Nordlandsbanens 729 kilometere som har blitt filmet. En ny vri er at reisen er filmet gjennom alle fire årstider.

Det blir som vanlig også mye sport i romjulen. Startskuddet går for to av årets vintersportslige høydepunkt, Tour the ski og hoppuka, og 27. desember blir det også et tilbakeblikk på sportsåret 2012

Mye film

Både TVNorge og TV3 satser stort på film, men også TV 2 har fått plass til film på sitt sendeskjema.

Den alltid oppfinnsomme Kevin dukker som vanlig opp i Alene Hjemme-filmene, det blir gjensyn med Flåklypa Grand Prix, og det blir storslått eventyr med Avatar.

TVNorge viser blant annet familiefilmene Arthur, 101 dalmatinere, Narnia og Harry Potter, og viser også som vanlig Høy på pæra – julespesial.

TV3 og Viasat sender flere julefilmer, blant annet Grinchen, Polarekspressen og den klønete familien i Hjelp, det er juleferie.

Roald Dahls figurer dukker opp i filmene Mathilda og Charlie og sjokoladefabrikken, og det blir animasjon med filmene Cloudy with a chance of meatballs og Despicabale me.

Eivind Hellstrøm er tilbake for tredje år på rad, hvor han inviterer gjester med seg hytta på Geilo for matlaging og julehygge.

Flere konserter

Kongeparet inviterer til storslått konsert i slottets festsal 22. desember. Tuva Syvertsen og Kurt Nilsen er blant artistene, og også Nasjonalballetten og Kringkastingsorkesteret opptrer.

KORK spiller også en feststemt julekonsert i Mortensrud kirke 1. juledag, og det blir vist julekonsert fra Frauenkirche i Dresden både lille julaften og julaften.

På julaften synger Sølvguttene synger julen inn på NRK, og Nidarosdomens guttekor synger på TV 2, tradisjonen tro.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.