Hopp til innhold

Dette ser du på TV i julen

Tradisjonen tro blir gamle klassikere sendt i jula, og på NRK blir det gjensyn med både Askepott, Disney-figurene og Grevinnen og hovmesteren. Også TV 2, TV3 og TV Norge har et godt tilbud til de TV-glade.

Julen er en tid for tradisjoner, og for mange innebærer det kjente og kjære filmer og programmer på TV. Norges største TV-kanaler har alle et bredt tilbud for store og små i juletiden.

For mange barn er TV-høydepunktet Julemorgen, som i år blir sendt for 15. gang. Margrethe Røed, Heidi Marie Vestrheim og pianisten Lars Andreas Aspesæther leder årets sendinger, som starter lørdag 22. desember på NRK Super.

Kjente klassikere


På julaften går Julemorgen parallelt på NRK1, og der sendes klassikerne Tre nøtter til Askepott, Reisen til julestjernen, og Donald Duck og vennene hans.

Ett av årets aller mest sette program er også tilbake lille julaften, og i år er det Ingrid Gjessing Linhave og Kåre Magnus Berg som sørger for stemningen i «Kvelden før kvelden». Der blir det også et velkjent gjensyn med Grevinnen og den drikkeglade hovmesteren.

Den kritikerroste norske filmen «Hjem til jul» sendes julaften natt, men blir også å se uken før, 18. desember.

Romjulen byr på tradisjonelle julenøtter, og det blir sendt en halvannen time lang juleepisode av den populære dramaserien Downton Abbey, som runder av sesong 3.

NRK har tidligere hatt suksess med minutt for minutt-seriene, og 29. desember er det Nordlandsbanens 729 kilometere som har blitt filmet. En ny vri er at reisen er filmet gjennom alle fire årstider.

Det blir som vanlig også mye sport i romjulen. Startskuddet går for to av årets vintersportslige høydepunkt, Tour the ski og hoppuka, og 27. desember blir det også et tilbakeblikk på sportsåret 2012

Mye film

Både TVNorge og TV3 satser stort på film, men også TV 2 har fått plass til film på sitt sendeskjema.

Den alltid oppfinnsomme Kevin dukker som vanlig opp i Alene Hjemme-filmene, det blir gjensyn med Flåklypa Grand Prix, og det blir storslått eventyr med Avatar.

TVNorge viser blant annet familiefilmene Arthur, 101 dalmatinere, Narnia og Harry Potter, og viser også som vanlig Høy på pæra – julespesial.

TV3 og Viasat sender flere julefilmer, blant annet Grinchen, Polarekspressen og den klønete familien i Hjelp, det er juleferie.

Roald Dahls figurer dukker opp i filmene Mathilda og Charlie og sjokoladefabrikken, og det blir animasjon med filmene Cloudy with a chance of meatballs og Despicabale me.

Eivind Hellstrøm er tilbake for tredje år på rad, hvor han inviterer gjester med seg hytta på Geilo for matlaging og julehygge.

Flere konserter

Kongeparet inviterer til storslått konsert i slottets festsal 22. desember. Tuva Syvertsen og Kurt Nilsen er blant artistene, og også Nasjonalballetten og Kringkastingsorkesteret opptrer.

KORK spiller også en feststemt julekonsert i Mortensrud kirke 1. juledag, og det blir vist julekonsert fra Frauenkirche i Dresden både lille julaften og julaften.

På julaften synger Sølvguttene synger julen inn på NRK, og Nidarosdomens guttekor synger på TV 2, tradisjonen tro.

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.