Hopp til innhold

Dette kan være Aleksander den stores siste hvilested

Grekerne jubler over gravfunn, men myndighetene er avmålte optimister.

Utgravning i Kasta, nær Amphipolis

Utgravningen ligger i Kasta, nær Amphipolis, 600 km nord for Athen.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp

Greske arkeologer har funnet et enormt gravkompleks nær oldtidsbyen Amfipolis nord for Athen, og den jevne greker er overbevist over at monumentet tilhører Aleksander den Store, skriver den britiske avisa Daily Mail.

Det til tross for at greske myndigheter forsøker å senke forventningene, og heller satser trygt på at det er en annen makedonsk kongelig som er begravet her.

Gresk rykteflom

Arkelogisk utgravning i Kasta, nær Amphipolis

Greske medier ber publikum avvente situasjonen og ikke juble for tidlig. Likevel vedgår de at funnet av en marmormur er bemerkelsesverdig og av høy arkeologisk viktighet.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp

Strukturen som er avdekket, har enorme proporsjoner. En 500 meter lang og tre meter høy marmorvegg kranser en gravhaug, og marmoren er utskåret på mange steder. Arkeologer har lenge arbeidet utfra teorien om at haugen inneholder én eller flere høytstående makedonere, og de foreløpige anslagene tyder på at gravhaugen stammer fra tiden rundt Aleksanders død.

Det er først nå funnet er blitt gjort offentlig kjent i Hellas, og det har satt i gang en rykteflom. Aleksander er blant grekernes største helter, og han regjerte opprinnelig i Makedonia, som i 350 f. Kr. var en gresk bystat.

Fra Makedonia førte han en ekspansjonskrig med slik framgang at hans rike var et av verdens største, fra det joniske hav til Himalaya. Alt dette før fylte 30 år.

Kan få svar på dødsårsaken

Aleksander, som fikk sin skolegang av selveste Aristoteles, var ubeseiret på slagmarken, men han døde i sykesengen. Ekspertene strides, og ryktene rundt hans død har gått i over 2000 år, fra forgiftning, via hjernehinnebetennelse til en overdose av medisinurter.

Nå kan kanskje mysteriet oppklares, dersom graven virkelig tilhører Aleksander. Greske myndigheter har manet til forsiktighet, og de uttaler offisielt at det dreier seg om en makedonsk kongelig, men greske aviser spekulerer.

Det er mye som taler mot teorien. Først og fremst døde Aleksander i Babylon, mens han planla et tokt mot den arabiske halvøy. Derfra skal han ifølge historiske kilder ha vært på vei tilbake til Makedonia da en av hans generaler stjal liket hans til Memfis i Egypt, der det ble brukt til politiske formål. Deretter skal det ha blitt brakt til Alexandria, der det ble lagt til offentlig skue.

Flere av de romerske keiserne besøkte også denne graven i årene som fulgte, men etter rundt år 200 begynner detaljene å bli uklare.

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)

 • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

  Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

  Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

  I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

  Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

  Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
  Foto: Ashley Landis / AP