NRK Meny
Normal

Dette bør du få med deg på Oslo World Music Festival

I dag starter Oslo World Music Festival. Hva med 40-manns Balkan-orkester eller Tyrkias største popstjerne? Se hvilke band du ikke bør gå glipp av her!

JuJu - Justin Adams og Juldeh Camara

Juju (Justin Adams og Juldeh Camara) er blant artistene du bør få med deg under Oslo World Music Festival.

Foto: BARTOSZ MADEJSKI / Oslo World Music Festival

Programledere i Jungeltelegrafen Sigbjørn Nedland (bak) og Arne Berg

Programledere i Jungeltelegrafen Sigbjørn Nedland (bak) og Arne Berg.

Foto: Ole Jørgen Kaland

For 18. gang går i dag startskuddet for Oslo Word Music Festival i hovedstaden. Frem til søndag vil 300 artister fra 26 forskjellige nasjoner gjeste festivalen.

For å få en pekepinn på hvilke konserter du absolutt ikke må gå glipp av, har vi bedt programledere Arne Berg og Sigbjørn Nedland fra NRK P2s Jungeltelegrafen om å komme med sine tips. Hver uke guider de sine lytterne gjennom musikk fra alle fire verdenshjørner.

Sezen Aksu (Tyrkia)

– Jeg vil absolutt anbefale Tyrkias aller største stjerne Sezen Aksu som spiller i Oslo Konserthus på lørdag, forteller Arne Berg.

Aksu anses for å være den kanskje viktigste renovatøren av tyrkisk populærmusikk og har solgt millioner av album i hjemlandet, Europa og Midtøsten. Musikken hennes befinner seg i skjæringspunktet mellom de tradisjonelle tyrkiske folketonene og mer kommersiell rock og pop.

– Det er for eksempel Aksu som har skrevet kjenningsmelodien som Migrapolis bruker, forteller Berg.

JuJu - Justin Adams og Juldeh Camara (England/Gambia)

– Dette er et unikt samarbeid og en veldig flott konsert. Jeg så dem live på WOMEX (World Music Expo) i København i forrige uke, og de var et klart høydepunkt, forteller Sigbjørn Nedland.

Juju spiller en blanding av rock, blues og tradisjonell afrikansk musikk. Duoen bak prosjektet består av den britiske gitaristen Justin Adams, som har spilt med Robert Plant, og gambiske Camara; en av verdens fremste traktører av riti, et fiolinaktig instrument med én streng.

– Heftig og fabelaktig, tilføyer Berg.

Se JuJu fremføre låten «Nightwalk» her:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Balkan Brass Battle (Serbia/Romania)

– Dette blir helt fantastisk. Her får vi to av Balkans største brassband, og 40 mann på samme scene som driver og tøffer seg mot hverandre, forteller Arne Berg.

– Konserten er nokså ferskt utviklet. De presenterer hvert sitt repertoar, og så kommer de til å «slåss» litt og duellere mot hverandre på scenen. Det er publikum som avgjør hvem som vinner, supplerer Nedland.

I følge arrangøren er det publikums reaksjoner, danselyst og applaus bestemmer hvilket band som går av med seieren.

Iman Baildi (Hellas)

Imam Baildi fra Hellas

Imam Baildi fra Hellas.

Foto: promo / Oslo World Music Festival

– For å ta noe helt annet, så har vi for eksempel det greske bandet Iman Baildi. De serverer noe av det morsomste og mest oppfinnsomme jeg har hørt fra den kanten på lenge. De tar opp og omskaper gamle rebetiko-klassikere, altså den klassiske greske visesangformen, forklarer Sigbjørn Nedland.

Ved hjelp av elektronikk, samplinger og massevis av perkusjon gir de gresk tradisjonsmusikk en grundig omarrangering og ny innpakning. Prosjektet beskrives som en gresk utgave av franske Gotan Project.

Jungelscenen

I tillegg til å være opptatt med å gå på konserter, vil de to herrene i Jungeltelegrafen også presentere en egen konsert med norske artister, som sendes direkte på radio og streames direkte på NRK.no i morgen kveld.

Konserten ble arrangert for første gang i fjor, og var såpass til suksess at arrangørene har valgt å gjenta det hele i år.

– Her vil tre lokale artister spille, som sammen bidrar til det lokale flerkulturelle musikkmiljøet får vist seg litt frem, forklarer Arne Berg.

Artistene som deltar er Hanne Tveter, som formidler et møte mellom norske og mexicanske musikktradisjoner, Diom de Kossa; et superlag av afrikanske musikere og Nico D, Den første nordmannen som har besteget førsteplassen på jamaikanske reggaelister.

Se intervju med festivalsjef Alexandra Archetti Stølen, og få flere smakebiter på festivalprogrammet her:

Video Oslo World Music Festival

Oslo World Music Festival

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK