Hopp til innhold

Det store integrasjonsspillet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Emilie og Ole Jakob skal starte et nytt liv i Canada. Deres reise blir en historie om dataspill, integrering og norsk frustrasjon i fransktalende Montreal.

Emilie og Ole Jakob

Emilie og Ole Jakob flytter til Canada for å starte et nytt liv.

Foto: Privat

– Jeg var veldig fascinert til å begynne med. Man fikk kjøpt femliters dunker med cola, tannpastatuben var enorm og tørkerullene var dobbelt så store som de er hjemme. Vi brukte mye tid på å gå rundt og så på hvor grønt og vakkert alt var, forteller Emilie.

Hun og mannen Ole Jakob har flyttet til Québec sammen med kattene Albin og Melvin. Ole Jakob jobber for spillselskapet Funcom som har flyttet hoveddelen av sin virksomhet til Canada. Emilie har sagt opp jobben som klesdesigner og butikksjef, og håper at det skjer noe spennende med karrieren i Canada. Kanskje blir de der for alltid.

– Vi er her jo på grunn av meg og jobben min, men jeg tror det er hun som har vetoretten på å flytte hjem igjen. Vi dro hit på mine premisser, så da er vi her litt på hennes premisser, sier Ole Jakob.


Fra fascinasjon til irritasjon

I begynnelsen er alt flott, nytt og spennende. Maten er herlig, menneskene er hyggelige, vanene og rytmen av et nytt land er berusende. Etter som månedene går kommer hverdagen og utfordringene dukker opp. Den digre tannpastatuben som nesten ikke får plass på badehylla er ikke like spennende lengre.

– Den første fascinasjonen varte i ca. to måneder. Så begynte jeg å irritere meg over de tingene jeg syntes var sjarmerende til å begynne med. Jeg ville ikke ha en tre-liters dunk med yoghurt, jeg ville bare ha en liten en, sier Emilie.

Emlie og Ole Jakob på tur med katten

Emilie og Ole Jakob går tur med katten i en park i Québec.

Foto: Privat

Ole Jakob har hatt fransk på skolen, og i jobben hans er engelsk arbeidsspråket. I så godt som alle andre arbeidsplasser i Montreal er det fransk som gjelder. Det visste Emilie og Ole Jakob lite om da de landet i Canada.

Emilie har dysleksi, og har aldri hatt fransk før. Da en bussjåfør ga henne en lang lekse om at hun ikke burde flyttet til Québec når hun ikke snakker språket rant begeret over.

– Jeg ble så sint. Så jeg blåste meg opp og sa «Excuse me, miss. Québec er ikke et land. Canada er et land, og det landet har to offisielle språk. Og du kan tydeligvis bare ett av dem!» Jeg tror jeg skrøt på meg at jeg kunne fem språk og at jeg faktisk var på vei til franskkurs. Så marsjerte jeg ut, forteller Emilie og ler.
– Men, men. Jeg får tråkke på litt tær og så plastre dem etterpå. Sånn som jeg har gjort hele livet.

Kultursjokket

Antropologen Kalervo Oberg forsket på kultursjokket som følger ved å flytte til et nytt land. I det store integrasjonsspillet må deltakerne gjennom fire faser av integrering: bryllupsreisefasen, forhandlingsfasen, justeringsfasen og til slutt mestringsfasen.

Emilie

Emilie i vinterkalde Canada.

Foto: Privat

En viktig suksessfaktor for par som flytter til et nytt land er at begge finner seg til rette der, slik at den ene ikke føler seg utilstrekkelig i forhold til partneren. Ole Jakob har kommet lengre i integreringen enn Emilie, som sliter med å finne seg til rette etter flere måneder i Canada.

– Om et halvt år vil jeg gjerne være «Sex and the City-profesjonell» med fine klær og masse penger. Det er jo helt urealistiske mål, det vet jeg. Men jeg klarer ikke la være å tenke det allikevel. Jeg vil ta heisen i stedet for å ta trappene. Men så finner jeg ikke heisen. Og i stedet for å begynne på trappa løper jeg bare rundt og fortsetter å lete etter den heisen, sier Emilie.


Hør hvordan det går i Québec med Ole Jakob og Emilie i radiodokumentaren ”Kultursjokket” på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Dokumentaren er laget av Line Alsaker. Konsulent Hege Dahl. Teknisk regi Kjetil Hansen.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.