Hopp til innhold

De beste spillene fra 2009

Spiller.no sine anmeldere har plukket de beste spillene fra året som har gått.

De faste anmelderne til Spiller.no har valgt ut de fem beste spillene fra året som har gått. Overraskende nok er det nesten ingen av oss som har de samme spillene på listene! Spillene er ikke rangert, men satt i tilfeldig rekkefølge.

Vi klarte likevel å bli enig om hva som er årets beste spill, og har du ikke skjønt hvilket spill som stakk av med seieren kan du sjekke helt nederst i artikkelen (du kan se videoanmeldelsen der også)!

Rune Håkonsen

Spillboss, -anmelder og -journalist i NRK, Rune Håkonsen.

Foto: Kari Tønseth

Rune Håkonsens topp 5:

- Et sterkt spillår, hvor mindre spillutviklere også har fått mye oppmerksomhet. Det er det en god grunn til, for det er lenge siden vi har hatt et så variert spillår også.

Uncharted 2: Among Thieves (Naughty Dog, PS3)

Heftig eventyr verdig en ekte Hollywood-film! Jeg skrek som en skolepike under actionscenene, og kompisene mine ble sittende 4-5 timer i strekk for å se på at jeg spilte.

Anmeldelse: Uncharted 2: Among Thieves

New Super Mario Bros. Wii (Nintendo, Wii)

Strengt tatt er dette akkurat som de gamle Mario-spillene, bare med litt 3D-effekter. Og det er akkurat slik jeg digger det! Utfordringene står i kø og irritasjonen når du dør for 49. gang på samme sted er like tilstedeværende som for tjue år siden.

Anmeldelse: New Super Mario Bros. Wii

The Beatles: Rock Band (Harmonix, multikonsoll)

En ting gjorde at Rock Band dette året fikk overtaket på Guitar Hero-gjengen. Ved å introdusere en kronologisk historie over bandets diskografi ble The Beatles-spillet en opplevelse som var hakket skarpere enn andre musikkspill dette året. Paul, George, Ringo and John; I love you.

Anmeldelse: The Beatles: Rock Band

Batman Arkham Asylum (Warner Bros., multikonsoll)

Batman er tøff, Gotham City er tøff, Arkham Asylum er skummelt og Jokeren er skummel. Den perfekte oppskriften for et superhelt spill! Arkham Asylum tar det grafiske universet til Batman-tegneserien og lager et spill som er mørkt og dystert, men ufattelig tøft.

Anmeldelse: Batman: Arkham Asylum

Street Fighter IV (Capcom, multikonsoll)

Pow, pow, POW!!! I jakten på stadig flere komboer, realistisk grafikk og kompliserte historier i slåssespill ga utviklerne bak Street Fighter IV fingeren til hele verden. De lagde like godt et retrospill med fokus på det som virkelig teller, nemlig slossinga. Street Fighter IV er stilistisk, retroinspirert og forbannet morsomt. Alt en kan ønske seg av et arkadespill som dette.

Anmeldelse: Street Fighter IV

(Torfinn Borkhus sin topp 5 liste finner du under bildet)

Street Fighter 4

Skjermbilde fra Street Fighter 4.

Foto: Capcom

Torfinn Borkhus

Cruisern-programleder og spillanmelder på deltid, Torfinn Borkhus.

Foto: Live Oftedahl / NRK

Torfinn Borkhus' topp 5:

- Blant mine favoritter er det både iPhone-spill og flash-spill. Noe utradisjonelt kanskje, men de er jaggu de beste spilla!

Captain Forever (Farbs, PC)

Dette spillet har hentet inspirasjon fra klassiske Asteroids, men tar det et steg lenger. Dette flashspillet lar deg bygge opp store romskip, og de nye delene får du kun ved å overvinne stadig sterkere fiender. Avhengighetsskapende og artig som om fanden selv skulle programmert det.

Mer: Test Captain Forever her

Uncharted 2: Among Thieves (Naughty Dog, PS3)

2009 ble året vi endelig fikk møte Nathan Drake igjen, i dette fantastiske eventyrspillet. Les Runes begrunnelse, han sa det jeg tenkte.

Anmeldelse: Uncharted 2: Among Thieves

Assassin's Creed 2 (Ubisoft Montreal, PS3 & Xbox360)

Noen vil kanskje si at 2009 var året hvor oppfølgerspill dominerte, og det er for så vidt riktig. Assassin's Creed 2 tar oss på nytt med til middelalderen og renessansen på nye fantastiske eventyr. Historien og universet drar meg rett tilbake til en tapt tidsalder.

Anmeldelse: Assassin's Creed 2

Canabalt (Semi Secret Software, iPhone)

iPhone har skutt til værs som en viktig spillkonsoll dette året, og jeg har ikke tenkt å la denne lista være uten slike spill! Canabalt er et enkelt casual-gaming spill som er fylt med fart og spenning. Også er det ekstremt vanedannende. Hvor langt kommer du?

Mer: Test Canabalt her

Flight Control (Firemint, iPhone)

Et artig action og strategispill for iPhone, som er perfekt på den lille telefonen. Styr flyene inn i på landingsstripa med fingrene og unngå kollisjoner. Jeg ble sittende i flere timer med ryggen bøyd over min favoritt dings mens jeg spilte dette.

Mer om: Flight Control

(Alexander Fredriksen sin topp 5 liste finner du under bildet)

Assassin's Creed 2

Skjermbilde fra Assassin's Creed 2.

Foto: Ubisoft
Alexander Fredriksen

Til daglig jobber Alexander Fredriksen med forsida til NRK.no, men tar seg en spillpause mellom slagene.

Foto: NRK

Alexander Fredriksens topp 5:

- Gjensynet med Guybrush varmet hjertet mitt, men det er likevel Modern Warfare 2 og Dragon Age: Origins som har satt størst spor i år!

Dragon Age (Bioware, multikonsoll)

For en rollespillentusiast er dette soleklart nummer én. Det er fullt på høyde med fjorårets mest kritikerroste spill, Fallout 3. Etter to gjennomganger og 100 timer i Ferelden vil jeg fremdeles ha mer.

Anmeldelse: Dragon Age: Origins

Uncharted 2 (Naughty Dog, Playstation 3)

Et vanvittig og fornøyelig actioneventyr. Kombinerer fin grafikk, artig gameplay, action og humor i et eventyr som får deg til å føle at du befinner deg i en Indiana Jones-film. Uncharted skuffet meg litt, men Uncharted 2 har frelst meg, Nathan Drake er tøff!

Anmeldelse: Uncharted 2: Among Thieves

Tales of Monkey Island (Telltale Games, PC / Wii)

Nyheten om at Guybrush skulle gjøre comeback var for meg årets store spillnyhet. Forventningene mine til den episodebaserte serien fra Telltale Games var skyhøye, på grensen til det urimelige. Men desto mer gledelig er det når Guybrush og LeChuck leverer varene.

En dose apekatthumor i mylderet av blodige og melankolske spill er bra for sjela. Gi oss mer!

Anmeldelse av episode 1: Launch of the Screaming Narwhal

Anmeldelse av episode 2: The Siege of Spinner Cay

Anmeldelse av episode 5: Rise of the Pirate God

Modern Warfare 2 (Infinity Ward, multikonsoll)

Greit, historien er kanskje litt for mye av det gode. Litt som å se Chuck Norris i en kompleks og uforståelig David Lynch-film, en rar blanding med andre ord. Men det er ikke enspillerdelen som gjør Modern Warfare 2 til et av årets høydepunkt. Kremen er, og vil alltid være, flerspillerdelen over nett.

Ingen revolusjon, men likevel i en helt annen liga enn sine konkurrenter. Det er neppe mange spill som vil bli spilt like mye som Modern Warfare 2 i månedene som kommer.

Anmeldelse: Call of Duty: Modern Warfare 2

NHL 10 (EA, multikonsoll)

Kongen av sportspill og har vært det lenge. EA har brukt de to siste årene til å perfeksjonere noe som allerede var bedre enn det meste i sportsspillsjangeren. Rikt innhold og usedvanlig god spillbarhet: NHL 10 er det FIFA 10 drømmer om å være.

Anmeldelse: NHL 10

(vi avslører årets spill 2009 under bildet)

Uncharted 2: Among Thieves

Skjermbilde fra Uncharted 2: AMong Thieves.

Foto: Naugty Dog

Den gjeveste kåringa

«Uncharted 2 er et eksplosivt eventyr av et spill, som holder et stramt grep fra start til slutt.»

Dette skrev jeg (Rune altså) i min anmeldelse av det Spiller.no har valgt å kåre til årets spill 2009. Nathan Drake gjør en uforglemmelig figur i et eventyr som selv ikke Indiana Jones kan overgå.

Årets spill er Uncharted 2: Among Thieves!

Karakterene er dype, men samtidig enkle å skape bånd til. Grafikken er noe av det beste jeg har sett på en konsoll, og designet gjør at alle stedene du besøker har en eim av mysterier over seg.

Les anmeldelsen her: Uncharted 2: Among Thieves

(kommentarfeltet finner du helt nederst)

Se anmeldelsen her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Ideen er knallsterk på papiret

  – Det er mange av elementene i installasjonene som har et stort uttrykkspotensial: Hun har objekter som kan danne interessante linjer og streker som utgangspunkt for flotte, romlige tegninger. Men problemene hennes oppstår i selve sammenstillingene av elementene, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om Silje Figenschou Thoresen sin utstilling på Nordnorsk Kunstenter i Solvær.

  Fra Utstillingen Er der ligeså mange træk, der viser fremover som bagud av Silje Figenschou Thoresen på Nordnorsk kunstnersenter
  Terningkast 3 Kunst

  «Hva skal vi med dette?»

  ANMELDELSE: «Er det ligeså mange træk der viser fremover som bagud» ved Nordnorsk Kunstnersenter