Hopp til innhold

Anmeldelse: Rise of the Pirate God

Et fantastisk punktum!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jubelen stod i taket da Telltale Games annonserte at de ville gjenopplive den klassiske spillserien Monkey Island, med den usannsynlige Guybrush Threepwood i spissen.

Det er med tilsvarende trist mine at vi nå må si et foreløpig farvel til den mest pinglete piraten på de syv hav. Med «Rise of the Pirate God» er Telltale Games ferdig med sine fem episoder av Tales of Monkey Island.

Advarsel

Denne anmeldelsen tar utgangspunkt de tidligere episodene, hopp over denne delen av anmeldelsen om du ikke har spilt disse og ønsker å oppleve historien selv.

SPOILER.

På slutten av episode 4 fikk Guybrush bekreftet at LeChuck er tvers igjennom en ond pirat. LeChuck stakk likegodt et sverd igjennom vår spinkle helt slik at han døde. I siste scene ser vi Elaine som slåss mot den nye onde, og nå levende LeChuck.

Dermed er det ikke så rart at siste episode åpner med at Guybrush befinner seg i en slags limboverdenen hvor han må velge sin vei inn i dødsriket. Enten kan han slåss med sverd i all evighet, gå på skattejakt eller stjele. Nesten litt som Valhall hvor den som dør i kamp får sloss og feste ved gudenes bord til dommedag.

Guybrush, som den ekstremt usannsynlige helten han er, starter jakten på en vei ut av limbo og tilbake til de levendes verden.

SLUTT SPOILER.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Telltale Games har med sine spill (Bones, Sam & Max og Monkey Island) gitt pek-og-klikk-sjangeren ny popularitet. Denne typen spill dominerte nesten markedet totalt deler av 90-tallet, men ble skjøvet til side av actionspill med høyere tempo.

Med et par modifikasjoner er konseptet som brukes i Tales of Monkey Island stort sett den samme som for 10 - 15 år siden. Beveg deg omkring ved knappetrykk eller museklikk, og trykk på objekter i spillverdenen for å starte.

Gode puslespill

Det er tre viktige elementer som er nødvendig for å ha et godt pek-og-klikk-spill; gode gåter, en spennende historie og humor.

I Rise of the Pirate God har Telltale Games prikket inn toppformen, for gåtene og oppgavene er intelligente og artige. Faktisk bedre enn de første spillene i serien.

Episodeformen på spillene gjør at de er korte og har en stram oppbygning. Det er på en måte porsjonert ut i mindre biter slik at du aldri kjeder deg. Og når prisen per episode er ganske lav, så gjør ikke lengden på omkring 3 timer noe.

En av de største bekymringene til hardbarka Monkey Island-tilhengere, var om de nye manusforfatterne og det nye studioet ville ta vare på den litt sære og underfundige humoren fra LucasArts' spill. Det har jaggu Telltale Games klart, og de gjennomfører side episode med bravur.

All ære til Telltale Games

Først og fremst skal Telltale Games ha all ære for at de har hentet frem en gammel spillserie, og børstet støvet av den. Selskapet har med siden fem episodebaserte spill gitt Monkey Island en ny vår, og introdusert serien til helt nye spillere.

Jeg trodde faktisk det var en umulig oppgave, men jeg tok heldigvis feil.

Kanskje det er mye å håpe på, men jeg skal ofre et par geiter ved mitt private vodoo/pirat-alter i håp om at Monkey Island 5 faktisk blir laget en vakker dag.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.