Hopp til innhold

Danskene vil gi lisensrabatt til unge

Danmarks største parti foreslår å gi rabatt på TV-lisens til de mellom 18 og 25 år. – Danskene har skjønt at ungdommen har et helt annet forhold til tv-titting enn andre, og at man må gjøre noe med det, sier Frp.

Broen 2, Kim Bodnia og Sofia Helin

Danmarks største parti foreslår å gi rabatt på TV-lisens til de mellom 18 og 25 år. Norges lisensordning skal snart vurderes i en stortingsmelding, men norske politikere er usikre på om rabatt til de unge er løsningen.

Foto: Nimbus Film/NRK

Forslaget kommer i etterkant av en undersøkelse som viser at 45 prosent av Danmarks unge ville valgt bort Danmarks Radio, dersom det innebar at de slapp å betale lisens.

Det er Sosialdemokratene, som opp mot det kommende medieforliket i Danmark, forslår å gi lisensrabatt til de mellom 18 og 25 år. Både Venstre og Dansk Folkeparti støtter ideen, men Liberal Allianse kaller forslaget en «uskikk».

Stortingsrepresentant Ib Thomsen (Frp)

– Kanskje NRK må finansieres på en annen måte, og det er mange måter å gjøre det på, sier Ib Thomsen.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

I Norge må kringkastingsavgiften betales av alle som har en fjernsynsmottaker. Det er Stortinget som hvert år fastsetter avgiften. For 2014 er avgiften satt til 2.729 kroner. Til sammenlikning koster lisensen i Danmark 2.436 danske kroner i året, som tilsvarer om lag 2.800 norske kroner.

– Må vurdere hva vi vil gjøre med lisensen

Fremskrittspartiets lovet i fjor å gjøre Norge lisensfritt dersom partiet kom til makten.

– Vi har sagt at vi ønsker en full gjennomgang av lisensen, men nå har vi måttet moderer det i forhold til den regjeringen vi sitter i nå, sier Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i Frp.

– Danskene har skjønt at ungdommen har et helt annet forhold til tv-titting enn andre, og at man må gjøre noe med det, sier Thomsen.

Thomsen tror løsningen ligger i finansieringen.

– Kanskje NRK må finansieres på en annen måte, og det er mange måter å gjøre det på. En måte kan være delfinansiering over statsbudsjettet, en annen måte kan være å knytte lisensen til hver enkelt husholdning, sier Thomsen.

Thomsen mener at dette kan være måter å beholde de unge seerne på.

– Det kan også dreie seg om en kombinasjon, men det vet vi mer om når stortingsmeldingen om NRK skal diskuteres i Stortinget.

– Det blir i hvert fall mye diskusjon fremover, sier Thomsen lattermildt.

– Lisensen er under press

Kårstein Eidem Løvaas i Høyre medgir at lisensordningen er under press fordi tv-seing ser annerledes ut.

Kårstein Løvaas.

Kårstein Eidem Løvaas i Høyre medgir at lisensordningen er under press fordi tv-seing ser annerledes ut.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Både bruken av lineær TV, men også plattformene som fjernsyn ses på i dag er annerledes, sier Løvaas.

Også Løvaas viser til arbeidet som skal i gang med stortingsmeldingen som skal vurdere hele NRKs virksomhet, og også lisensen.

– Det viktigste nå er å finne løsninger som er levedyktige, og som ikke allerede er gamle når vi lanserer dem, sier Løvaas.

– Elsket og hatet

– Selv om det er mange som betaler lisensen med glede, så gir for eksempel diverse grupper på Facebook uttrykk for det motsatte også, sier Løvaas.

Løvaas legger til at det er viktig at gjennomgangen av NRK og lisensen sikrer kringkastingen en robust økonomi som sikrer oppdraget fremover.

Løvaas sier også at det per nå ikke er mulig å si når arbeidet med stortingsmeldingen blir ferdig.

Avdelingsleder ved lisensavdelingen i NRK, Freddy Lysfjord, sier at NRK forholder seg til de lovene og forskriftene som er vedtatt av Stortinget.

– Dersom det politisk blir bestemt at dette skal endres så må vi forholde oss til det, sier Lysfjord.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters