Hopp til innhold

Nei takk til damer i rekkene

Kampegutta trenger flere musikanter, men nekter å ta inn damer selv om det kunne hevet nivået.

Kampen Janitsjarorkester
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Det er ikke noe tema, verken på årsmøter eller andre steder, sier formann Gunnar Guttulsrød.

Landets eneste janitsjarorkester kun for menn kan ikke tenke seg å ta inn kvinner når de har hatt det så bra uten i 80 år.

- Det er jo et guttemiljø her. Det kan være litt tøft. Men vi krever litt av hverandre også, både musikalsk og sosialt. Vi må bidra litt til fellesskapet og hjelpe hverandre når det trengs, sier Guttulsrød.

17.mai

- Spell rektig'a, sier en av musikantene på bakerste rekke kjapt til sidemannen.

Et åttitalls kampegutter har hardt fokus på musikken på prøve kort tid før 17. mai. I parademarsjen foran slottet gjelder det å innfri forventningene. Kampegutta kjennes på sounden og på trøkket. For trompetist Vidar Bergersen er det også en egen stemning i rekkene.

- Det blir en litt spesiell atmosfære. Kommentarene er litt annerledes her , sier Bergersen, som har spilt i blandet korps tidligere.

Høyere nivå

Kampen Janitsjarorkesters historie strekker seg tilbake til 1929 da en håndfull gutter i tenårene startet Arbeidernes ungdomskorps. Navnet forsvant, men kamperatskapet har overlevd, forteller formann Gunnar Guttulsrød.

Han innrømmer imidlertid at det musikalske nivået kunne vært høyere.

- Rent musikalsk, i et orkester som dette, burde balansen vært annerledes, sier han.

Trenger jentene

Kampen Janitsjar trenger sårt flere musikanter som spiller horn, fløyte, klarinett og saksofon. Rekrutteringsgrunnnlaget finnes i skolekorpsene, men der er det ofte jenter som spiller disse instrumentene.

- Det er helt opplagt at damene kunne vært med på å heve nivået, sier Guttulsrød.

- Men dette er prisen vi må betale for å være som vi er. Vi vil være Kampegutta. Det er sånn folk kjenner oss, og jeg tror det vil være sånn lenge.

Trist

Trompetisten Tine Thing Helseth ser på Kampen Janitsjarorkester som en typisk gutteklubb.

- Det er klart at hvis jentene ser Kampen gå i gatene og det er det korpset de ser opp til, er det jo litt trist å ikke få lov til å være med, sier hun.

Tine Thing Helseth er for tiden en av landets dyktigste trompetister og et av korpsbevegelsens sterkeste kvinnelige kort. Hun har selv en fortid i Sagene janitsjarkorps som er med i eliten blant norske korps.

- Jeg tror nok det må både gutter og jenter til for å få et så høyt nivå, sier hun .

Selv har hun etablert messingensemblet "tenThing" - med ti kvinnelige medlemmer.

- Jeg lette etter de beste, og det viste seg at det var jenter, sier hun.

- Men det hjalp jo at det var hyggelige mennesker også.

  • Hva synes du om at gutta har egne korps? Si din mening!

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP