Dagsrevyen utvides med ett kvarter

NRK utvider Dagsrevyen med 15 minutter og flytter Barne-TV vekk fra NRK1.

Dagsrevyen
Foto: NRK / Skjermdump / NRK

NRKs kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas varsler store endringer i nyhetstilbudet. Under NRKs fagdag varslet han i dag en omfattende satsning på nyheter:

- For første gang på mange år styrker NRK nyhetstilbudet. Det gjør vi samtidig som våre konkurrenter nå legger ned og kutter i nyhetstilbudet. Vi går dermed mot strømmen, slår Bjerkaas fast, og avslører:

Mer dybde

Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

- Dagsrevyen utvides med ett kvarter alle hverdager. Det blir færre saker, mer dybde, flere gjester og minidebatter, sier Bjerkaas.

Han varsler at flaggskipet i NRKs nyhetsdekning skal inneholde mer utenriks, kultur, og distriktsstoff.

Bjerkaas varsler også at det blir daglige utenrikssendinger på NRK2. I tillegg innføres det et nytt daglig aktualitetsprogram på NRK2.

På toppen av dette innføres et nytt ukentlig debattprogram på NRK1, samtidig som debattprogrammene Redaksjon En og I Kveld legges ned.

Endringene trer i kraft fra 2010.

- Planlagt lenge

Bjerkaas sier at NRK gjør dette fordi det er større behov for bakgrunn, sammendrag og fordypning i dagens mediebilde.

Han avviser overfor NRK.no at nyhetssatsningen gjøres av strategiske årsaker fordi konkurrenter sliter økonomisk. Nylig ble det kjent at TV Norge kutter ut sin nyhetssatsning, samtidig som TV 2 og en rekke aviser sliter økonomisk.

- Disse planene har vi holdt på med lenge, og det er først i det siste at andre har kuttet. Uansett er vår oppgave å være den beste nyhetsleverandøren, sier han.

Flytter Barne-TV

I tillegg varsler Bjerkaas at Barne-TV flyttes fra NRK1 over til NRK Super. I og med at det digitale bakkenettet nå er ferdig utbygd skal de fleste som ønsker det kunne ha tilgang på kanalen.

Barne-TV vil imidlertid samsendes i NRK1 og NRKSuper på lørdager og søndager.

De siste senderne i det gamle, analoge bakkenettet slukkes i desember. Da vil man være avhengig av digital dekoder for å få inn TV-signaler gjennom vanlig antenne.

- Trenger ikke bekymre seg

Kabel-TV-kunder vil fortsatt kunne ta inn analoge TV-signaler uten egen dekoderboks. Men de trenger likevel ikke frykte at de ikke får sett barne-TV, forsikrer NRKs kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin.

- Dette skjer ikke før over nyttår, og da skal alle ha tilgang til NRK3/Super. Det gjelder også de som har analog kabel-TV, fordi kabelleverandørene har plikt til å formidle kanalen analogt, sier Sandvin.

- Hvis kabelleverandørene følger lovene og reglene, så er distribusjonen total innen neste år, lover han.

I sum skal endringene sikre at tilbudet i de ulike TV-kanalene spisses ytterligere, håper kringkastingssjefen.

- Dermed åpner det seg en helt ny sendeflate i tidsrommet mellom klokken 18.00 og 18.40 mandag til fredag. Der ser vi at kanaler i andre land har hatt stor suksess med sine programmer i denne sendeflaten, sier Bjerkaas.

Kulturstrøm

 • Vaksinekonsert for å samle verden

  Foo Fighters, Jennifer Lopez, J Balvin og Eddie Vedder opptrådte på konserten Vax Live i Los Angeles, som ble sendt på TV natt til søndag. Publikum besto av 20.000 vaksinerte og munnbindbeskyttede mennesker. Konserten samlet inn 54 millioner dollar, tilsvarende om lag 450 millioner kroner til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax, som skal sørge for at også fattige land får vaksiner (NTB).

  Jennifer Lopes på Vax Live 2021
  Foto: Kevin Winter / AFP/Getty Images for Global Citizen/NTB
 • Sveriges Television ut mot rasisme

  Sveriges deltaker i Eurovision Song Contest, Tousin «Tusse» Chiza (19), fikk flere rasistiske kommentarer da sceneprøven hans ble delt på konkurransens offisielle Instagramkonto. Sveriges Television fordømmer hatet og rasismen, melder Aftonbladet.

  Tusse vant den svenske melodifestivalen 2021
  Foto: Henrik Montgomery / AP / NTB
 • Raja frykter id blir en smittebombe

  Til uka er fastemåneden ramadan over og den viktigste muslimske høytiden id skal feires. Kulturminister Abid Raja mistet selv moren til covid-19, og er bekymret for at feiringen kan gi nytt smittehopp i innvandrerbefolkningen i Norge.