Hopp til innhold

Dagsrevyen utvides med ett kvarter

NRK utvider Dagsrevyen med 15 minutter og flytter Barne-TV vekk fra NRK1.

Dagsrevyen
Foto: NRK / Skjermdump / NRK

NRKs kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas varsler store endringer i nyhetstilbudet. Under NRKs fagdag varslet han i dag en omfattende satsning på nyheter:

- For første gang på mange år styrker NRK nyhetstilbudet. Det gjør vi samtidig som våre konkurrenter nå legger ned og kutter i nyhetstilbudet. Vi går dermed mot strømmen, slår Bjerkaas fast, og avslører:

Mer dybde

Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

- Dagsrevyen utvides med ett kvarter alle hverdager. Det blir færre saker, mer dybde, flere gjester og minidebatter, sier Bjerkaas.

Han varsler at flaggskipet i NRKs nyhetsdekning skal inneholde mer utenriks, kultur, og distriktsstoff.

Bjerkaas varsler også at det blir daglige utenrikssendinger på NRK2. I tillegg innføres det et nytt daglig aktualitetsprogram på NRK2.

På toppen av dette innføres et nytt ukentlig debattprogram på NRK1, samtidig som debattprogrammene Redaksjon En og I Kveld legges ned.

Endringene trer i kraft fra 2010.

- Planlagt lenge

Bjerkaas sier at NRK gjør dette fordi det er større behov for bakgrunn, sammendrag og fordypning i dagens mediebilde.

Han avviser overfor NRK.no at nyhetssatsningen gjøres av strategiske årsaker fordi konkurrenter sliter økonomisk. Nylig ble det kjent at TV Norge kutter ut sin nyhetssatsning, samtidig som TV 2 og en rekke aviser sliter økonomisk.

- Disse planene har vi holdt på med lenge, og det er først i det siste at andre har kuttet. Uansett er vår oppgave å være den beste nyhetsleverandøren, sier han.

Flytter Barne-TV

I tillegg varsler Bjerkaas at Barne-TV flyttes fra NRK1 over til NRK Super. I og med at det digitale bakkenettet nå er ferdig utbygd skal de fleste som ønsker det kunne ha tilgang på kanalen.

Barne-TV vil imidlertid samsendes i NRK1 og NRKSuper på lørdager og søndager.

De siste senderne i det gamle, analoge bakkenettet slukkes i desember. Da vil man være avhengig av digital dekoder for å få inn TV-signaler gjennom vanlig antenne.

- Trenger ikke bekymre seg

Kabel-TV-kunder vil fortsatt kunne ta inn analoge TV-signaler uten egen dekoderboks. Men de trenger likevel ikke frykte at de ikke får sett barne-TV, forsikrer NRKs kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin.

- Dette skjer ikke før over nyttår, og da skal alle ha tilgang til NRK3/Super. Det gjelder også de som har analog kabel-TV, fordi kabelleverandørene har plikt til å formidle kanalen analogt, sier Sandvin.

- Hvis kabelleverandørene følger lovene og reglene, så er distribusjonen total innen neste år, lover han.

I sum skal endringene sikre at tilbudet i de ulike TV-kanalene spisses ytterligere, håper kringkastingssjefen.

- Dermed åpner det seg en helt ny sendeflate i tidsrommet mellom klokken 18.00 og 18.40 mandag til fredag. Der ser vi at kanaler i andre land har hatt stor suksess med sine programmer i denne sendeflaten, sier Bjerkaas.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.