Hopp til innhold

Curran nyfrelst på distriktsopera

I år har Den norske opera kun en eneste oppsetning utenfor Oslo. Men operasjef Paul Curran har sett lyset og lover mer i årene som kommer.

Maskeballet

Henrik Engelsviken som Gustaf III i «Maskeballet» som får premiere på Lillehammer i helgen.

Foto: Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett

Paul Curran

Operasjef Paul Curran

Foto: Erik Berg

– Jeg har aldri sett en slik modell rundt om i verden. Samarbeidet med menneskene er fantastisk. Jeg må si at det er en stor fornøyelse, sier Curran når NRK møter ham på Lillehammer hvor operaen i helgen har premiere på årets eneste oppsetning utenfor hovedstaden.

Særnorsk modell

Etter et drøyt år som operasjef ved Den Norske Opera snakker skotten Paul Curran allerede norsk. Og det er mer enn språk han har lært i sitt nye hjemland. Han har lært å like den særegne norske modellen hvor Operaen turnerer og samarbeider med lokale amatører rundt i landet.

– For å være ærlig må jeg si at jeg trodde det skulle bli en skuffelse. Men når mennesker smiler og gleder seg, så tror jeg at Operaen gjør et veldig stort og viktig arbeid.

I år reiser de bare til Lillehammer, der toppsolister fra Operaen søndag har premiere på Giuseppe Verdis «Maskeballet» sammen med Lillehammer Byorkester og Lillehammer Operakor.

– Opera til folket

Maskeballet

Silvia Moi spiller Otto i «Maskeballet».

Foto: Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett

Silvia Moi er en av ni solister i Maihaugsalen. Hun har øvd med de lokale amatørene de siste fire dagene.

– Det er veldig spennende, de har en annen entusiasme enn andre profesjonelle, kan man si. De er veldig til stede, og jeg synes det er veldig koselig, sier Moi, som synes et samarbeid absolutt er på sin plass.

– Når vi skal gi opera til folket, så tror jeg dette kan være en veldig fin måte å gjøre det på, ved å involvere folk som bor i lokalsamfunn.

Kritikk

De siste årene har Operaen fått kritikk for at de er for lite på veien. Men Paul Curran lover nå mer opera ut i landet.

– Jeg tror det har en framtid. Vi er Norges operakompani, det betyr at vi må levere til hele Norge og hvis det er i samarbeid med amatører, så er det fint. Vi håper også å kunne bringe selve operakompaniet til ulike byer i landet, sier Curran.

Neste år har Operaen tre oppsetninger utenfor Oslo, og Paul Curran håper det blir det vanlige.

– Det håper vi, men jeg kan bare levere det som er mulig. Forventningene i Norge er veldig høye, men Norge er et stort land og å reise overalt i landet i løpet av ett år er ikke mulig.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP